Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Margarete 01:30, 04 maj 2016

A gdzie ta rabata? Jakoś nie mogę jej umiejscowić w twoim ogrodzie. Byłam tam nie raz ale tego miejsca nie kojarzę....

Magnolia śliczna, sadu zazdroszczę....

Pokaż rabatę z trollami.
A ile tych nowych host zamówione ? I ile odmian będzie teraz u ciebie ? Czy to już"narodowa kolekcja" czy jeszcze trochę brakuje...
Nikita 02:52, 04 maj 2016

Bogdzia - magnolia się uratowała, bo w zacisznym miejscu rośnie i od nagrzanego wiosennym słoneczkiem muru jej ciepło... ale za to derenia variegata mi lekko zmroziło...a takie już śliczne listeczki miał.

Pytałaś ostatnio czy twoje/moje ciemierniki żyją...oto dowód...wypuszczają listki i w ogóle mają się dobrze

AnnaCh - Aniu, rabatka wykończona kostką brukową "na płasko" z trawnikiem...najeżdżam kosiarką i już, nie ma problemu. Nie muszę wykonywać jakiś ekwilibrystycznych manewrów. Gdyby kształt był inny czyli "dzyndzelek" nie był z trawy tylko z rabatki to już inna sprawa...musiałabym jakoś omijać, żeby nie skosić zieleniny na rabacie.
A magnolia też mi się podoba. Wszyscy się pytają dlaczego ją "wcisnęłam "w taki mało ciekawy kąt pod murem? A to własnie dlatego, że to jest chyba jedyne miejsce, gdzie nie ruszają ją kwietniowo/majowe przymrozki. Jej chyba też się podoba i dlatego odwdzięcza się licznym kwiatem !

Margarete - nowa rabata jest pod żywopłotem przy ulicy (jedyne miejsce gdzie jeszcze miejsce w ogóle było...ha ha ), będziesz przejazdem to wpadnij zobaczyć w realu.
Na rabacie z trolami jeszcze nic się nie dzieje, listki tycie tycie, nie ma co pokazywać.
A hosty? Dzisiaj (wczoraj)zobaczyłam, że muszę jeszcze co nieco domówić, bo kilka chyba nie odliczyło się po zimie...pewnie jakiejś nornicy się nudziło w długie, zimowe wieczory... Jeszcze chwilę poczekam, może odbiją. A do "kolekcji narodowej" troszkę mi zabraknie, ale tylko troszkę (nadrobię w czasie sezonu lub po Skierniewicach)
AgataP 11:02, 04 maj 2016

To się narobiłaś widzę wszyscy mają ciemierniki ja też je mam, ale po przesadzeniu muszę o nie trochę zadbać. Buziaczki.
yolka 17:02, 04 maj 2016

Magnolia oszukała przymrozki, moje podmarzły niestety.
Owockami też się cieszę
Bogdzia 20:12, 04 maj 2016

Moja Susan tez kwitnie ale czesc kwiatów które wczesniej zakwitły podmarzła i nie jest ozdobą. Muszę moje ciemierniki do ziemi wsadzic ale moja ziemia to nie to co Twoja, powinnam napisac że do piasku wsadzic.
ren133 23:36, 07 maj 2016

Nikita napisał(a)

magnolia…rośnie w półcieniu, więc jeszcze kwitnie

Śliczną masz tą magnolię
Jaka to odmiana?
Nikita 02:21, 08 maj 2016

AgataP – Agata ja w miejscu usiedzieć nie mogę…jak nic nie robię to po prostu więdnę…
A ciemierniki dostałam w tamtym roku od Bogdzi i wymyśliłam sobie z nich obwódkę pod płotem. Jak na razie rosną pięknie…szkoda że w tym roku jeszcze nie zakwitły.

yolka – u mnie podmarzł dereń variegata i chyba trochę dwa miłorzęby… w sumie to mam trzy miłorzęby i nie wiem dlaczego ale ten trzeci ma się dobrze. Muszę tym dwóm podmarzniętym się dokładnie przyjrzeć.

Bogdzia – Moja Susan jest cudna…Dzięki Bogdziu, bo to przecież od ciebie prezent !!!

ren133 – Reniu to jest Susan…mi też się podoba
Nikita 02:25, 08 maj 2016

Aktualności ze „szmaragdowego”

złote bukszpany

pierwszy kwiat rododendronowy i pierwsze listki miłorzębowe

czosnek i lilak już prawie prawie…
Nikita 02:30, 08 maj 2016

panorama

cis ELEGANTISSIMA pokazuje swoje żółte przyrosty a pieris czerwone listki

konwalia majowa i tulipki (te różowe były w tamtym roku Angelikami…)
paniprzyroda 07:06, 08 maj 2016

Nadrobiłam Jak kolorowo i soczyście w szmaragdowym
Mój młody miłorząb zmrożony, staremu chyba nic nie jest. Miniaturowe hosty zaczynają u mnie szaleć w donicach, część dużych wreszcie przeniosłam wiosną do nowego w okolice hortensji, więcej ich nie zmieszczę Pozdrawiam.