Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Margarete 10:56, 29 cze 2017

No rany boskie...jak dzwoniłaś wczoraj to ja wracałam z niepokojem akurat z łodzi do dom, w strugach deszczu i z akompaniamentem piorunów - ale na szczęście u mnie jest wszystko ok.
Trochę płatków róż obsypanych i rozwianych po ogrodzie i dobrze namoczone miejscami. Reszta w porządku.
Współczuję Madziu - nerwy masz na pewno ogromne - rośliny się pozbierają, szkoda tylko tych połamanych hortek.Na szczęście że platan żyje cały i zdrowy a tylko babciny karnisz adaptowany do podpórki nie wytrzymał...
Z natura nie wygramy.......
Buziaki!
Urszulla 15:37, 29 cze 2017

Czytałam wczoraj o przechodzących frontach. Widać że nad Wami się zderzyły. Zalania nie zazdroszczę.
A wcześniej takie piękne fotki. Bukszpaniki miodzio.
Bogdzia 16:47, 29 cze 2017

M mi powiedzial co się działo u Ciebie. Jeszcze gorzej chyba u Kasi -Luizy, dwa wielkie modrzewie jej wyrwało i od wczoraj do dzis nie miała prądu. To niesprawiedliwe ze tylko okolice Łodzi ciagle pogoda doswiadcza.Buziaki.
Nikita 17:33, 29 cze 2017

Margerytka40 – do basenu trochę się przyzwyczaiłam…zawsze na wiosnę mam basen w piwnicy, jak śniegi topnieją i wiosenne deszcze przyjdą. Ale nigdy latem !!!

Gosiek33 – dobrze, że mojego platana z korzeniami nie wyrwało. Pana Platana na pewno długo bym opłakiwała - to prezent od ogrodowiskowych dziewczyn !!!

AnnaCh – Aniu, aż tak bardzo się nie przejęłam. Najważniejsze, że Pan Platan cały i zdrowy…reszta powoli się zregeneruje. Życie nauczyło mnie nie przejmować się rzeczami, które nic nie wnoszą do mojego życia i nawet w największej tragedii znajdować coś pozytywnego. Tak więc - rośliny kiedyś odrosną a trawniczek podlany mam na kilka dni do przodu.

jolanka – masz racje Jolu – wszystkie plagi egipskie w tym roku …jeszcze nam tylko stonki brakuje – bo ślimaczory i komary przebrzydłe już mamy.

rozark – podłogi troszkę zalane a ściany zupełnie suche, więc jest raczej OK. !!!
Nikita 17:35, 29 cze 2017

popcorn – Ano pompowałam…a właściwie to całą brudną robotę odwaliła pompa zanurzeniowa, a ja beztrosko siedziałam sobie na leżaczku w garażu i delektując się paczką chipsów (znanej marki, o smaku zielonej cebulki) patrzyłam przez otwarte drzwi jak kolejna burza podlewa mój „szmaragdowy”.
Już nie walczę z naturą…to nie jest równy pojedynek, nie mam szans…

Bogdziowe hosty też mam…twoje szczepki i moje szczepki to przecież rodzeństwo.

Margarete – Małgoś, karnisz wytrzymał, to profesjonalny, bambusowy kij trzasnął ! Widać babcia czuwała nad swoim karniszem i moim platanem…
Wiem, że ogród nie długo odzyska swoją dawna formę…hortensje odrosną, trawy i berberysy też się jakoś pozbierają, woda z trawnika wsiaknie. Będzie ok. !!!

Urszulla - bukszpaniki na szczęście ocalały. A i cały ogród podniesie się , niech no tylko troszkę słoneczka dostanie

Bogdzia – tak jak Urszulla napisała, chyba dwa fronty spotkały się akurat nad łódzkim. Dawno nie widziałam czegoś takiego - żeby burza za burzą przychodziły…ulewna burza z piorunami i wietrzyskiem, potem godzina przerwy i powtórka z rozrywki…i tak 3 razy. Dobrze, że już nie pada i nawet słonko nieźle dziś grzeje.
Gosiek33 18:39, 29 cze 2017

Nikita napisał(a)

jolanka – masz racje Jolu – wszystkie plagi egipskie w tym roku …jeszcze nam tylko stonki brakuje – bo ślimaczory i komary przebrzydłe już mamy.

Nie wywołuj wilka z lasu - w ogrodniczych brak preparatów do oprysku przeciw stonce - tyle tego draństwa, że wszystko wykupione
Makusia 09:07, 30 cze 2017

Rany! Ale powódź! Choć jak patrzę na tego sumaka, to i tak mam wrażenie, że zalanie piwnicy, to pikuś mimo wszystko przy tym, bo wiać musiało niesamowicie. Platan cały to najważniejsze!
Człowiek to musi całe życie pracować- jak nie podlewać, to wypompowywać nadmiar wody- zero równowagi!
Zawsze były takie nawałnice, czy jak ogrodu nie miałam, to nie zwracałam uwagi na to jak pada i jak wieje?
Kasik 09:27, 30 cze 2017

Madziu- współczuję strat. Juz nie wiadomo na co się szykować- z roku na rok coraz to większe nawałnice. Czy by to nie mogło tak normalnie -jak kiedyś - popadać i już .

Pamiętam jak biegaliśmy pod blokiem po burzy, a słonko juz świeciło i osuszało kałuże. Nikt nawet do domu nie uciekał tylko w klatce czekaliśmy na fajna zabawę. Dziś to jest nie do pomyślenia. Jak praży to do upadłego, a jak leje to krzywdę robi na około.

popcorn 12:22, 30 cze 2017

U mnie wczoraj poszalało trochę. Dwie gałęzie śliwy i największa budleji połamana. I kawałek róży - ta to się nigdy chyba nie odbuduje, wiatr ją łamie tam gdzie młode wyrasta ze starego drewna... uch

no cóż, taki to urok. A na śląsku skwar od tygodnia, burze niby krążą ale jakoś nigdzie nie pada. A mnie przed chwilą z ogrodu wygodnił kolejny deszcz. Truskawek zjeść nie da!

miłego weekendu!!!
Krys 08:37, 01 lip 2017

Magda wspolczuje strat u mnie tez ztrasznie wialo,ale na szczescie nic nie polamalo,ale dookola az bialo bylo od blyskow,buziaki