Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Kojak 21:07, 16 mar 2019

Przykro mi Madziu, że trafiłaś na starszego faceta, który już dawno nie powinien prowadzić samochodu. Najważniejsze, że nic nikomu się nic nie stało. Niestety kilka lat temu miałem podobne przejścia, sprawca doprowadził mnie do szału(co nie jest łatwe) stwierdzenie "no ale to nic strasznego zdarza się", a mój samochód miał tydzień. Trzymaj się, będzie oki.
sylwia_slomc... 21:19, 16 mar 2019

Nikita napisał(a)

Kojak i dobrze, bo ja naprawdę muszę jechać do „szmaragdowego” zrobić wiosenne porządki. Najwyższy już czas !!!
Po za tym w ogrodzie odreagowuję stres a stresik jest, bo wczoraj facet cofając wjechał mi w bok mojego samochodu. Facet (rocznik 1939, więc jakby nie liczyć 80 lat) przyznał się od razu, że jego wina bo mnie po prostu nie widział… Staruszek swoim hakiem ”skasował” mi boczne drzwi robiąc w nich wielkie „a ku ku”. Jakby tego było mało, mojego samochodu nie mogę zamknąć, bo uszkodzone drzwi informują centralny zamek, że są cały czas otworzone.
Jednym słowem SUPER !!! Auto musiałam zaparkować u znajomych na podwórku, bo się nie zamyka, drzwi boczne nadają się do wymiany, czekam na rzeczoznawcę ubezpieczeniowego.

W tym wieku za kierownicą jednak nie powinno się już siadać i niech się nikt nie obraża, ale tak uważam
Nikita 22:00, 17 mar 2019

anna_t napisał(a)
Magda puszczają funkie u Ciebie kły? U mnie null...
Aniu, patrzyłam dziś ma moje hosty.
Na ponad 150 sztuk na razie tylko kilka pokazuje kły. Więc się nie przejmuj… i twoje hosty pokażą
na co je stać.

Nikita 22:03, 17 mar 2019

kojak – ja kiedyś spotkałam inny przypadek bezstresowego kierowcy. Pijany kierowca prowadzący busa, mijając się ze mną nie zmieścił się na swoim pasie i urwał mi lewe lusterko. Oczywiście zbiegł z miejsca wypadku i koszty nowego lusterka spadły na mnie. Koszty wcale nie małe (!!!) bo samochód nowy (używanych części na rynku jeszcze brak) a lusterko elektrycznie sterowane i podgrzewane, dodatkowo montowane na specjalnym wysięgniku. Razem z montażem 2200 zł. No cóż zrobić. Lusterko kupione w autoryzowanym serwisie, zamontowane przez mechanika, idę zapłacić do kasy, wracam i co widzę…lusterko urwane, tym razem prawe!!!! Po prostu „zagotowałam się” a mój słownik wzbogacił się o kilka niecenzuralnych słów.
Obok mojego urwanego lusterka stoi kierowca/sprawca i z uśmiechem stwierdza: „ no co się pani tak wkurza, przecież nic się nie stało, to tylko lusterko”.
Mina kierowcy/sprawcy bezcenna, gdy pokazałam mu fakturę za zakupione przed chwilką lewe lusterko !

sylwia_slomc... – też tak uważam, jest czas kiedy bezproblemowo siedzi się za kierownicą ale przychodzi kiedyś pora, gdy dla bezpieczeństwa swojego i innych powinno przesiąść się do taksówki lub komunikacji miejskiej. Mój tato w wieku 74 lat nagle stwierdził: „córuś, czas sprzedać auto, nie będę już jeździł”. Jak powiedział tak zrobił. Nie czuł się komfortowo w samochodzie, bo ostrość widzenia już nie ta i refleks nie ten co dawniej.
Nikita 22:04, 17 mar 2019

Pani Wiosna zrobiła nam miłą niespodziankę. Po ostatnich wichurach w ubiegły weekend, porannych śniegach, niskich temperaturach i ciągłych deszczach…cudowna niedziela. Chyba większość z nas spędziła czas w swoich ogrodach. No nie mogło być inaczej…przy takiej pogodzie… Na termometrze 17ºC, piękne słoneczko i lekki wietrzyk. Aż chce się żyć, cały czas „banan” na twarzy a ręce same rwą się do ogródkowania.

Nikita 22:06, 17 mar 2019

ciemiernik miał dzisiaj gościa
Kojak 22:07, 17 mar 2019

Najważniejsze to że sceny zejść niepokonanym... Cytując klasyka. Magda brawa dla Twojego taty. A wiosenne, kwiatowe widoki śliczne.
Nikita 22:09, 17 mar 2019

W „szmaragdowym” też się działo… uwijałam się dzisiaj jak mróweczka:

trawniczek dostał dolomit + saletrę amonową.

rododendrony też poczęstowałam nawozem (chory rodek otrzymał, polecane przez Bogdzię „lekarstwo”)

wszystkie funkie zostały ogołocone z zeszłorocznych liści (muszę uzupełnić patyczki z imionami host, bo niektóre zaginęły w niewyjaśnionych okolicznościach, inne uległy destrukcji)

sekator pracował kilka godzin aż zrobił się czerwony:
"mini sad"- cięcie mini kiwi, agrestu i porzeczek
berberys - cięcie
tamaryszek - cięcie;
hortensje - cięcie
trawy - cięcie
platan - cięcie zagęszczające
jabłonka - pierwszy raz cięta, czas pokaże czy nie zrobiłam jej krzywdy

porządek zrobiony na rabacie z konwaliami

przedpłocie też posprzątane

wszystkie tuje oczyszczone – masakra ile tego brązowego śmiecia było !!!

Sprawdziłam też linie kroplującą. Niestety wymaga naprawy…w dwóch miejscach jest uszkodzona/przecięta, ale to nie problem. Musze zakupić odpowiednie złączki (koszt kilku złotych) i będzie po sprawie.

Nikita 22:10, 17 mar 2019

Jak na razie…uwaga (!) …33 worki ogrodowych śmieci musiałam wywieźć….a będzie pewnie jeszcze kolejnych kilka worków bo wertykulacja trawnika dopiero przede mną.

Kojak 22:17, 17 mar 2019

Tyle worków, pracy a u Ciebie banan na twarzy - ogrodoterapia działa.