Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 21:44, 29 mar 2014

Po powrocie ze „szmaragdowego” wpadłam jeszcze na chwilkę do kumpeli …podcięłam jej bukszpany i berberysa, pomogłam ciachnąć trzmieliny i zobaczyłam, że….hortensja ogrodowa jeszcze nie przycięta….
Zapytowuję więc: czy można ją jeszcze przyciąć i na jakiej wysokości…

Betka - donicę kupiłam tak na próbę, bo wydawało mi się, że będzie pasowała do kulki bukszpanowej, wsypałam na dno za mało keramzytu i teraz jest tak ciężka, że jej ruszyć nie mogę. A docelowo też będzie stała przy drzwiach wejściowych...tylko muszę "wejście" najpierw zrobić.....
Sebek 22:01, 29 mar 2014

Nikita - ja na ogrodowe mam taki sposób, że tnę je dopiero jak wypuszczają liście - u mnie nadal stoją z zeszłorocznymi kwiatami.... Pewnie gdzieś za dwa-trzy tygodnie ruszą i wtedy je ciachnę
Nikita 22:16, 29 mar 2014

Sebek napisał(a)
Nikita - ja na ogrodowe mam taki sposób, że tnę je dopiero jak wypuszczają liście - u mnie nadal stoją z zeszłorocznymi kwiatami.... Pewnie gdzieś za dwa-trzy tygodnie ruszą i wtedy je ciachnę

Dzięki Sebek...jutro przekażę kumpeli
paniprzyroda 22:32, 29 mar 2014

Jak kumpelę denerwują suche kwiatostany, to może je przyciąć tuż pod nimi. Z resztą trzeba czekać, aż pojawią się liście, jak Sebek napisał. Można usuwać teraz suche, najstarsze łodygi.

Bukszpany na rabatce super Hiacynty też, u mnie zachowują się podobnie jak motyle - śpiochy, tylko pączki widać Pozdrawiam.
iwonaal 06:52, 30 mar 2014

Wszystko piękne, najlepsza lista do odhaczania co się zrobiło. Pozdrawiam
Urszulla 10:12, 30 mar 2014

Widziałam Twój ciąg dalszy kulkowania i podziwiam. Sama jestem ciekawa, jak mi to pójdzie
U Ciebie widzę że szybsza wegetacja, u mnie jeszcze host nie widać a tak bardzo na nie czekam.
Pozdrawiam niedzielnie, odpoczywaj.
Ivvvona 19:42, 30 mar 2014

Lista wykonanych prac imponująca a kuleczki śliczne Pozdrawiam
Madzenka 20:17, 30 mar 2014

paniprzyroda napisał(a)
Jak kumpelę denerwują suche kwiatostany, to może je przyciąć tuż pod nimi. Z resztą trzeba czekać, aż pojawią się liście, jak Sebek napisał. Można usuwać teraz suche, najstarsze łodygi.

Bukszpany na rabatce super Hiacynty też, u mnie zachowują się podobnie jak motyle - śpiochy, tylko pączki widać Pozdrawiam.

Wczoraj ucięlam tylko kowiaty ogrodowym, reszta gdy na calego się obudzą i wypuszą liscie. Wypuszczają stopniowo, najpierw od dołu na końcu u góry, wiec nie należy się spieszyć z cięciem.
Mag 20:29, 30 mar 2014

Nikita napisał(a)
a teraz bukszpany…7 sztuk zamieszkało na nowej rabacie przy tujach (reszta posadzona na „jajowej” rabatce z drugiej strony domu)…na razie rosną samotnie, ale już nie długo zorganizuję im towarzystwo

„kulkowanie” - pierwsza kuleczka już jest...

2 godziny później…wszystkie kuleczki „wykulkowane”

a przy okazji „bukszpanowy żłobek” założony

Nikita, alez to pieknie zrobilas. Jestem pod wrazeniem. Blagam, przeslij na priv namiary na te szkolke z bukszpanami i ceny. Bylas kiedys w Dendrofarma w Boczkach k. Sieradza? Kiedys polecala ja pani z Wojslawic. Pamietasz moze? Przejezdzalam pare dni temu, ale wieczorem i nie zajrzalam. Na stronie intern. wszystko wyglada dobrze, ale nie podaja cen.
Widze, ze u Ciebie juz pieknie i wiosennie. Pozdrawiam i zycze milego tygodnia.
Nikita 20:44, 30 mar 2014

paniprzyroda, Marzena2007 –dzięki za info o hortensjach…kumpeli przekazałam – będzie cięła jak listki wypuści

iwonaal, Ivvvona – Iwonki moje kochane – w ogrodzie cały czas coś robię…pięć minut nie usiedzę w jednym miejscu. Co wykreślę z listy ogrodowej 5 pozycji to dopiszę 10 kolejnych…ale chyba wszyscy zakręceni ogrodomaniacy tak mają…Dzisiaj też miałam tylko leżeć i pachnieć…a wyszło jak zawsze…..

Urszulla – ta hosta to w pełnym słońcu sobie rośnie, więc szybciej „wystartowała”, pozostałe mieszkają w głębokim cieniu, ale dziś zobaczyłam, że i te nieśmiało wyglądają na świat….

Mag – Madziu zaraz ci wiadomość prześlę. W Dendrofarmie jeszcze nie byłam, ale wybieram się tam niebawem. Poprosiłam, żeby aktualny cennik przysłali mi na maila…ceny maja ok. – warto tam pojechać.