Choroby moich bukszpanów zmotywowały mnie do zarejestrowania się na Waszym forum, które podczytuję już od jakiegoś czasu, gdy szukam porad ogrodniczych.
Zwracam się do Was z wielką prośbą o zidentyfikowanie chorób, bo chyba jest tu ich klika na raz.
No i poradźcie jak to leczyć, którą chorobę w jakiej kolejności???
Porwaliśmy się z mężem na przesadzenie starych bukszpanów ostatniej jesieni, bo poprzedni właściciel przeorganizowywał swój niewielki ogródek i już ich nie potrzebował.
Także biedne rośliny zmieniły całkowicie swoje środowisko. Związaliśmy je na czas transportu i na okres zimowy, bo baliśmy się, że spore opady sniegu mogą je przewrócić - w końcu nie są jeszcze dobrze ukorzenione. Nie przewidzieliśmy, że praktycznie nie będzie żadnego śniegu tej zimy.
Mam zamiar ciąć je na wiosnę - tak ok. 15 cm, nie chcę ich mocniej ciąć, bo szkoda mi ich, tyle czasu rosły, żeby osiągnąć swoją wysokość (ok. 1,80 - 2,0m).
Gdy je wykopywaliśmy, to wyglądały na naprawdę zdrowe krzewy, tylko na jednym zauważyłam kilka gałązek ze zbrązowiałymi listkami i te od razu wycięłam.
Chcemy o nie walczyć, bo to naprawdę ładne stare okazy.
Proszę - pomóżcie.
Te bardziej zielone gałązki zostały wycięte jesienią, a te bardzej uschnięte teraz - więc choroba posuwała się w ciągu tej łagodnej zimy.
Nie wygląda mi to na obumieranie pędów ani na plamistość liści - bo nie było raczej wilgotnej pogody w tym czasie, a grzyby wywołujące te choroby potrzebują dłuższej wilgoci.