Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Gocha 11:55, 06 lip 2014

Piękne łubiny, ja sobie w tym roku wysiałam i już mam małe sadzonki do przesadzania. A w przyszłym roku będą kwitły na docelowym miejscu, jeszcze nie wiem na jakim niestety. Pozdrawiam niedzielnie.
Jagodaa 13:51, 06 lip 2014

leon60 napisał(a)
Łubin w donicy wygląda czadersko
Moje AM tez niektóre poskręcane i podeschnięte miejscowo ale obwiniam turkucie... nie gryzą raczej korzeni ale chodzą w koło i robią tunele
Zasilasz czymś rozplenice ?

U mnie na pewno ich nic nie podgryza... nie wiem, czy z ziemią coś nie tak, czy mają za dużo słońca (cały dzień). Nie przesuszam ich... podlewam. Tylko raz nawoziłam Florovitem, bo wszędzie czytam, że traw nie trzeba nawozić, może jednak trochę bardziej je podfutruję .
Jagodaa 13:53, 06 lip 2014

asica napisał(a)

Bardzo lubię łubiny , ale u mnie kwitły dużo wcześniej, koło maja chyba. Potem je ścinam i latem drugi raz kwitną, chociaż mniej obficie. Ale fajnie w tych trawach wyglądają. U mnie w rabacie z bylinami rosną. Między trawy posadziłam jeżówki i floksy, bo rabata trawiasta była zbyt zielona w zeszłym roku. Lada moment zakwitną.

Zobaczymy co z nich wyjdzie . Dopiero gdy kępy się rozrosną będzie jakiś efekt. Miały być same fioletowe, ale ten burgund (w rzeczywistości bardzo ciemny, a nie taki czerwony) mnie skusił. Jak nie w brzozach, to miejsce inne się dla nich znajdzie.
Jagodaa 13:55, 06 lip 2014

Viola napisał(a)

Łubiny są pięknymi roślinami, chyba nie bardzo doceniane. Cudownie u Ciebie wyglądają.

Częściowo u mnie takie niepopularne eksperymenty robię. Dopiero po czasie okaże się, czy pomysł był trafiony, czy to pomyłka .
Jagodaa 13:56, 06 lip 2014

bleebla napisał(a)
Coś czuję, że łubiny będą hiciorem dzięki Tobie

Hhaha, byłoby mi bardzo miło .
Jagodaa 14:01, 06 lip 2014

polinka napisał(a)
Przeczytałam pierwszy post, że kupiłaś łubiny i pokręciłam nosem. Zobaczyłam w donicy z trawkami i mówię WOW Pięknie to się konweniuje ze sobą i ładny akcent kolorystyczny.

Takiej pierwszej reakcji się spodziewam, że to nie to . Ale spróbuję. Inspiracją są dla mnie łąki łubinowe na mojej Jurze, pięknie tam to wygląda w lesie.

One tylko czasowo są w donicy, ale może rzeczywiście dodam im ML, jako przybranie, bo mam chyba 6szt na składzie, po tym, jak padłam ofiarą pewnych zakupów internetowych , malutkie są bardzo, ale przekonałam się, że one dość szybko się rozrastają.
Jagodaa 14:01, 06 lip 2014

Juzia_G napisał(a)

Lubiem to!

się cieszę
Jagodaa 14:03, 06 lip 2014

Gocha napisał(a)
Piękne łubiny, ja sobie w tym roku wysiałam i już mam małe sadzonki do przesadzania. A w przyszłym roku będą kwitły na docelowym miejscu, jeszcze nie wiem na jakim niestety. Pozdrawiam niedzielnie.

Też myślałam o sianiu, ale ciągle się czyta, że nasiona/sadzonki pomylone, a mnie zależało na konkretnej kolorystyce, więc jak zobaczyłam i mogłam być pewna co kupuję, nie zastanawiałam się długo .

Pozdrawiam Gosiu upalnie!
butterfly 18:14, 06 lip 2014

Podobnie jak Polinka pokręciłam nosem na łubin.... a po obejrzeniu zdjęć... wooow !!!! zostaw je tam bo wygladaja zjawiskowo !

Ciekawa jestem ile jeszcze takich niby "pospolitych" na pierwszy rzut oka roslin mnie zauroczy...
Sebek 18:48, 06 lip 2014

O jeżuniu jak pięknie - łubiny mnie powaliły Kiedyś je miałem, ale wyciepałem - teraz szukam od nowa