Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 23:36, 07 lip 2014

Gabrysia_ napisał(a)
Ja Amazonki z "pofalowanymi" końcówkami lekko ścinam,też jestem ciekawa dlaczego się tak zachowują i odstają od reszty.
Donica bardzo mi się podoba,widać jak się rozrosła

Tak, rośliny się prawie wszystkie rozrosły, oprócz tej części Amazonów... A kulki Danica nabrały kulistego kształtu, bo były takie trochę sprasowane .
Gabrysia_ 23:38, 07 lip 2014

Jagoda ,ja swoje Danici za radą Borbetki tnę i powiem ci,że bardzo je lubię
Jagodaa 23:40, 07 lip 2014

tusiawka napisał(a)
Łubiny w moich kolorach, choć w pierwszej chwili pomyślałam sobie, że muszą być białe. Nie muszą, te są świetne. Nawet bym im białych nie dodawała. Ja w tym roku ostróżki kupiłam i też jestem bardzo zadowolona.

Tak, myślałam o białych, bo są piękne, ale do Doorenbosów chyba niezbyt by to wyglądało, rozmyłoby się piękno tych białych pni. Białych nie będę mieszać z fioletami. Nawet już miałam w szkółce odstawiony do tych jasny róż, ale wymieniłam na więcej fioletu, zbyt kolorowe kwiaty też zagłuszyłyby brzozy. Tak myślę...
Jagodaa 23:41, 07 lip 2014

Gabrysia_ napisał(a)
Jagoda ,ja swoje Danici za radą Borbetki tnę i powiem ci,że bardzo je lubię

Tak, też to zrobię w przyszłym roku, będę pytać kiedy .
Jagodaa 23:42, 07 lip 2014

Pawlus napisał(a)
Zdjęcia obejrzałem już 2 razy. Ta trawiasta donica przepiękna. A łubiny w Morning Light - obłędne! Muszę u siebie więcej bylin sadzić. Z trawami to jest to. Czekam na werbenę w moich ML chociaż niewiele większa od Twojej.

Aaaa już o tej werbenie nie mam serca pisać . W końcu kiedyś się uda. Lubię trawy... Mam nadzieję, że przezimują.
Jagodaa 23:44, 07 lip 2014

beta napisał(a)
Jagoo...łubiny w trawach strzał w dziesiątkę...nieraz warto zaryzykować nietypowe połączenia żeby stworzyć coś nietuzinkowego...brawo

Betko, tylko mi w tej donicy dziś liście łubinowe więdły. Mam nadzieję, że po docelowym posadzeniu rozwiną korzenie i będzie ok . Cieszę się bardzo, że Ci się podoba.
Jagodaa 23:48, 07 lip 2014

Dziś przeprowadziłam w 2/3 akcję usuwania żurawkowych kwiatostanów, łyso się robi. Jutro zrobię zdjęcia, to sami zobaczycie.

Liście im zmarniały i zielenieją! Dlaczego? w zeszłym roku były pięknie wybarwione na prawie czarne bordo.

Podlałam hortki i bukszpany, bo prognoza burzowa się nie sprawdziła i trawę też niestety musiałam podlewać . Pomidory, przechowalnik... zwariować można! Ja chcę nawadnianie automatyczne!
beta 08:09, 08 lip 2014

Jagodaa napisał(a)
Dziś przeprowadziłam w 2/3 akcję usuwania żurawkowych kwiatostanów, łyso się robi. Jutro zrobię zdjęcia, to sami zobaczycie.

Liście im zmarniały i zielenieją! Dlaczego? w zeszłym roku były pięknie wybarwione na prawie czarne bordo.

Podlałam hortki i bukszpany, bo prognoza burzowa się nie sprawdziła i trawę też niestety musiałam podlewać . Pomidory, przechowalnik... zwariować można! Ja chcę nawadnianie automatyczne!

za to u nas wczoraj lało...i grzmiało....ale dziś znów ukrop...dziś się pewnie od podlewania nie wymigam...ja na automatykę to raczej szans nie mam (choć nigdy nie mów nigdy)...myslałam o linii kroplującej....a łubiny się 'wezmą'...moja miodunka, a nie przesadzałm jej w upały, też codziennie klapnięta
a jakie masz żurawki?...bo ja mam tą starą odmianę palace coś tam i widzę, że niektóre ładnie wybarwione na bordowo a inne zielonkawe....być moze jest to zależne od ilości światła?
agam 08:19, 08 lip 2014

Jagodaa napisał(a)

Mam nadzieję, że się zregenerują... Ty je Aga zasilasz?

Te co zasilałam wydają się byś marniejsze, to te w rządku przed limkami. W innym miejscu mam pieć takich starych z podziału, posadzone byle jak, nie zasilane, nie podlewane jakoś specjalnie i te nie kwitły i są bardzo ładne zieloniutkie.

Edit
Łupiny superasne, kolory bardzo mi leżą .
U mnie wczoraj lało, wszystko pięknie podlane, ale od rana upał. Trawsko urosło, będzie koszenie wieczorem.
Jagodaa 08:21, 08 lip 2014

beta napisał(a)

a jakie masz żurawki?...bo ja mam tą starą odmianę palace coś tam i widzę, że niektóre ładnie wybarwione na bordowo a inne zielonkawe....być moze jest to zależne od ilości światła?

ja mam Obsidian, myślę, że może ten gąszcz kwiatów ograniczał dostęp światła. Zobaczę, co się będzie działo po ich usunięciu.

U mnie się chmurzy, po drodze do pracy widziałam, że miejscowo był rano deszcz, ale u mnie nie. Łubiny wczoraj poddawałam reanimacji, oklapły całkowicie. Donica to nie miejsce dla nich, zbyt tam grzeje.