Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 20:52, 25 wrz 2014

Ostatnio niestety codziennie batona kupuję w pracy w automacie .
Zielona 20:58, 25 wrz 2014

Jagoda - ja myślę, że jeśli posadzisz nawet 3 brzozy w jeden dołek, ale towarzyszące rośliny posadzisz w tym samym sezonie, to one sobie poradzą. Brzozy nie od razu się rozrosną, a w tym czasie to, co posadzisz pod nimi też zawładnie jakimś kawałkiem ziemi wokół... Potem tylko podlewanie... Widziałaś busz pod brzozami w ogrodzie z lustrem?... Wszystko rośnie w zgodzie
Viola 21:18, 25 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)
Ostatnio niestety codziennie batona kupuję w pracy w automacie .

A co w batonie ? Jagódko podziwiam
Jagodaa 21:44, 25 wrz 2014

Zielona napisał(a)
Jagoda - ja myślę, że jeśli posadzisz nawet 3 brzozy w jeden dołek, ale towarzyszące rośliny posadzisz w tym samym sezonie, to one sobie poradzą. Brzozy nie od razu się rozrosną, a w tym czasie to, co posadzisz pod nimi też zawładnie jakimś kawałkiem ziemi wokół... Potem tylko podlewanie... Widziałaś busz pod brzozami w ogrodzie z lustrem?... Wszystko rośnie w zgodzie

Masz rację Marta , nie pomyślałam o tym od tej strony, ja już myślę o tych brzozach, jak o wielkich, żarłocznych drzewach. Rabatę mam zamiar skończyć w tym roku. Nie wysypię prawdopodobnie tylko kory.... a może...
Jagodaa 21:47, 25 wrz 2014

Viola napisał(a)

A co w batonie ? Jagódko podziwiam

Viola, nie ma jeszcze czego podziwiać . Może latem przyszłego roku jakiegoś wstępnego efektu się doczekamy .

No chyba, że moja miłość do szpadla tak Ci się podoba .
Zielona 21:49, 25 wrz 2014

Wykopywałam zeszłoroczne brzozy (wsadzałam około 2 metrowe z dość małych doniczek). Miały po roku podwojone bryły, ale zwarte, nie takie rozgałęzione, czyli jakieś 0,5m średnicy. Skoro jesteś w stanie wsadzić pozostałe rośliny, to moim zdaniem wszystko będzie rosło... Ja moim brzozom będę dosadzała po 2 latach towarzystwo... i tez mam nadzieję na powodzenie akcji
polinka 21:57, 25 wrz 2014

Na spokojnie muszę nadrobić Twoje rozważania brzozowe bo temat jak najbardziej dla mnie interesujący. Brzozy planuję na kolejny rok i jestem ciekawa co do nich planujesz? Jakiś czas temu pisałaś o lustrze i wodnej ścianie, muszę się koniecznie cofnąć do tych rozważań
Powodzenia przy cisach
butterfly 21:58, 25 wrz 2014

Jagoda, moje brzozy siedzą już drugi sezon. Kupowałam je jak jeszcze nie miały białej kory , bardzo młodziutkie
2 szt przesadzałam sama po roku (o parenaście cm, ale to już szczegół ) - dała radę
zeszłej jesieni sadziłam między nie setkę czosnków - też dałam radę, chociaż nie powiem, było cięzko i nie raz przeklinałam po co mi to
Mało tego - rabata była podlewana parę razy tylko po posadzeniu - nawet w najwieksze upały nic nie podlewałam. A jak wiesz (albo i nie) rosną tam i seslerie, i derenie, i miskanty, i hortensje w pobliżu...
na wiosnę mam nadzieję ze dostanę ładne kulki bukszpanowe i posadzę im w nóżki.

Wiem, ze brzozy to pijusy - i chyba w przyszłym roku nie obędzie sie bez podlewania - ale 2 sezony rabata radziła sobie sama, bez uszczerbku.

Przekonana ?
Jagodaa 22:14, 25 wrz 2014

Zielona napisał(a)
Wykopywałam zeszłoroczne brzozy (wsadzałam około 2 metrowe z dość małych doniczek). Miały po roku podwojone bryły, ale zwarte, nie takie rozgałęzione, czyli jakieś 0,5m średnicy. Skoro jesteś w stanie wsadzić pozostałe rośliny, to moim zdaniem wszystko będzie rosło... Ja moim brzozom będę dosadzała po 2 latach towarzystwo... i tez mam nadzieję na powodzenie akcji

Po dwóch latach nie będziesz miała większych problemów. Ciekawa już jestem pomysłów .

Jagodaa 22:17, 25 wrz 2014

polinka napisał(a)
Na spokojnie muszę nadrobić Twoje rozważania brzozowe bo temat jak najbardziej dla mnie interesujący. Brzozy planuję na kolejny rok i jestem ciekawa co do nich planujesz? Jakiś czas temu pisałaś o lustrze i wodnej ścianie, muszę się koniecznie cofnąć do tych rozważań
Powodzenia przy cisach

Zapraszam, może w czymś będą pomocne .

Poli, lustra u mnie nie będzie (nie przekonuje mnie ), ale już ściana wodna... mam wielką nadzieję, że powstanie.