Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 00:09, 16 maj 2015

bleebla napisał(a)
Haloooo

Poraktowałam dzisiaj buksy mospilanem Z dnia na dzień coraz więcej bawełny.
Chciałam w tym roku uniknąć pryskania ale niestety się nie udało.

Ja też, zmieszałam z Florovitem.
Jagodaa 00:09, 16 maj 2015

Zielona napisał(a)
Zakopałaś tego węża i teraz znaleźć nie możesz?

Cały tydzień przekopuję rabatę i w końcu dziś się odnalazł
Jagodaa 00:17, 16 maj 2015

Dopadły i mnie

Wydawało mi się, że larwy opuchlaków są większe... ale chyba nie ma nadziei, że to nie one?

Pisałam, że wypadł mi jeden cis. Brązowiał. Myślałam, że to brak wody na skarpie. Podlewałam, czekałam, ale nie ruszył. Dziś postanowiłam go wykopać. W zasadzie pociągnęłam lekko i wylazł z ziemi, taki, jak widać na zdjęciu, nic nie otrzepywałam.

Pozostałe w żywopłocie i te jeszcze w doniczkach wyglądają normalnie. Czy ja muszę wszystko teraz rozkopać? Nie wyobrażam sobie tego...

Kuba 04:49, 16 maj 2015

Ale dużo tego świństwa
Florovit z mospilanem pryskałaś czy lałaś po liściach?
polinka 06:57, 16 maj 2015

O cholerka! Nie zazdroszczę...u mnie w żurawkach też tego dziadostwa dużo...będę lać wrotyczem.
asica 07:35, 16 maj 2015

Ja czasem opuchlaka wykopię.Czy mam ich dużo nie wiem, ale w tym roku mam zeżarte w szklarni wszystkie nowalijki. Częściowo przez ślimaki, ale częściwo listki są dziurkowane. To chyba nie wina Ślimaków. Na zewnątrz też rządzą, ale nie tak mocno. jadły mi dwie jeżókwi, podgryzają anabelki. Dziś idę na walkę ze szkodnikami.
Kamajla 07:50, 16 maj 2015

Fatalnie z tymi paskudami opuchlakami. Pod cisem?? Co za świnie wredne z nich. Nie wiem co Ci poradzić... Ale skoro pozostałe cisy nie wyglądają źle, to może pod nimi nie zamieszkały?

Podpinam się pod pytanie o mospilan z florovitem - ile czego i chyba pryskać lepiej, bo będzie dokładniej?? Nie znam się, to będzie mój kolejny pierwszy raz....

Pozdrawiam serdecznie
leon60 08:16, 16 maj 2015

Jagodaa napisał(a)

Zeszłoroczne ML na tyłach jakby jakieś zaschnięte były, takie bez życia się wydają, nie wiem o co chodzi .

ja mam na nie nerwa, jeden na podjazdowej wypadł... te na tyłach marności straszne, jak się nie ogarną w przyszłym roku wymienię na coś innego

opuchlaki bleee u mnie po ścianach w biały dzień spacerują
Juzia 08:22, 16 maj 2015

No to niefajnie

Nie wiem czy jest sens rozkopywać. I co będziesz ręcznie wybierać te cholery?
Chyba mus czymś polać!
Luki 09:02, 16 maj 2015

Jagodo to jest moment w którym możesz wygrać walkę z opuchlakami i to w dość skuteczny sposób. Przyniosłaś sobie w zeszłym roku larwy, a to co wykopałaś to stadium imago czyli larwy przekształcające się w chrabąszcze. Za jakiś czas musisz wytoczyć walkę ręczną ze zbieraniem po nocy. Wiem, że są zwolennicy ekologii, ale Mospilan wieczorem zastosować, wtedy kiedy będziesz pewna, że te paskudy już wędrują po ogrodzie. Obecnie lanie nicieni np na nic się nie zda bo larw praktycznie nie będzie o ile w ogóle będą.
W zeszłym roku odkryłem opuchlaki w tej samej fazie i w dużym stopniu udało mi się je w ten sposób ograniczyć. Ostatnio znalazłem jednego dorosłego, ale nie zauważyłem jeszcze wygryzień w liściach, a po zimie żadnych strat. Wiem, że jeszcze są u mnie, ale w miarę kontrolowanej ilości... o ile nie robię sobie tylko nadzieja