Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 10:51, 23 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)
Na widok klonikow az sie oblizalam miodzio , pójdą w grunt?

Moje rozplenice niestety niestety ale czekam chociaz nastroj mam ponury

Fajnie Ci wszystko rusza a choiny w oczach rosna

Klony zostają w doniczkach.

Na trawy czekam, choć skłaniam się do opcji wygnicia, bo przemrożenie chyba raczej nie wchodzi w grę.
Jagodaa 11:01, 23 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Jagoda ależ piękny ogród tworzysz. Uwielbiam taką odważna architekturę ogrodową, z donicami będzie rewelacyjnie.

Tez mi sie marzy jasny tynk.... Ale jak patrze na moja sciane wodna, ktora co roku trzeba karcherem z kurzu i zacieków czyścić to mi sie odechciewa... Zatem zostaje przy ciemnawo-szarym chociaz marze o jasnoszarym na domu.
Drzewo własnie odnawiam, dwa lata szukałam chetnych do takiej roboty.... Murować i tynkować pełno chętnych ale do drewna nie...

Macham i cos mi sie wydaje ze to nie przeziębienie tylko przeciązyłas sobie kręgosłup i stan zapalny... Jak sie nie bedziesz oszczedzać to z roku na rok będzie gorzej....

Dzięki Marzenko, długa donica podyktowała nieodwracalnie kierunek i muszę się go trzymać, na razie nie zarzekam i wizja mi się nie zmienia .

Doskonale podsumowałaś moje obawy co do wyboru kolorów i materiałów. Niestety już się nauczyłam, że nie zawsze warto na siłę forsować to, co najbardziej by się podobało, kieruję się po latach bardziej względami praktycznymi i wbrew pozorom da się znaleźć odpowiednie rozwiązania.

Przeziębienie to raz, na szczęście nie rozwinęło się, a problemy z kręgosłupem dwa. Mam od lat stwierdzoną dyskopatię odcina lędźwiowego (trzy poziomy). 7-8 lat temu było tragicznie, nie mogłam robić już praktycznie nic, nawet konsultował mnie neurochirurg. Na szczęście trafiłam do dobrego ortopedy i przywrócił mi sprawność. Ten atak to ostrzeżenie, że zapomniałam o tym, co było i czym grozi nadmierne szarżowanie. To też przypomnienie o regularnych ćwiczeniach, które mam zalecone.
Jagodaa 11:05, 23 kwi 2016

Pawlus napisał(a)
Twoje rozplenice już tyle puściły, moje nic kompletnie. Załamka. Miskanty chyba nie do końca padły, coś wypatrzyłem dzisiaj w 1 Morning Light. A jak pociągniesz za te suche źdźbła to wychodzą? U mnie część tak, i pod spodem jest zgniłe.

Jak pociągam to wychodzą w ML, ale mają tam w środku żywą jeszcze część, a nie tak, że lekko pociągnę i już wyciągam ugnity badyl. Ale w donicy mają ciepło i słonecznie i nic, a na zacienionych rabatach już wyszły. Rozplenice się trzymają mocno.
Jagodaa 11:06, 23 kwi 2016

Marta napisał(a)

Fajnie, że masz taką złotą rączkę przy sobie. Płotek bardzo mi się podoba

Wolałabym go nie mieć, ale muszę chronić przód ogrodu przed psem, aby nie biegała wzdłuż ogrodzenia .
Jagodaa 11:08, 23 kwi 2016

Pogoda nie tak piękna jak wczoraj, ale słonecznie i ciepło.

Może troszkę pograbię ciapki betonowe, cięższe prace muszę niestety odpuścić. Przede mną ogrom prac w związku z napełnianiem donic, usuwaniem winogronu itp, więc muszę wyleczyć plecy .

Miłej, ciepłej soboty!
Pola 14:15, 23 kwi 2016

Jagoda, obejrzałam twoje prace w ogrodzie i jestem pod wrażeniem, widać nowoczesny ogród się kroi....w dylematach kolorowych nie jestem mocna.....choinę kanadyjską podpatrzyłam bo na taką mam ochotę....fajnie że masz wizję i do niej dążysz.....bo ja to pomysły mam na bierząco
Jagodaa 16:04, 23 kwi 2016

Pola napisał(a)
Jagoda, obejrzałam twoje prace w ogrodzie i jestem pod wrażeniem, widać nowoczesny ogród się kroi....w dylematach kolorowych nie jestem mocna.....choinę kanadyjską podpatrzyłam bo na taką mam ochotę....fajnie że masz wizję i do niej dążysz.....bo ja to pomysły mam na bierząco

Pola, moje pomysły też w większości pojawiają się na bieżąco, ale staram się je dopasowywać do tego, co już zrobiłam .

Choinę bardzo lubię, w dużym cieniu ma piękny, ciemnozielony odcień.
Jagodaa 16:15, 23 kwi 2016

Na chwilę obecną takie plany (fiolet=lawenda). Może będzie gdzieś przy lawendzie eLka z bukszpanu, żeby nawiązać do berberysowej.

edit: za lawendą na tle muru budynku gospodareczego będzie pewnie pas czegoś wyższego, może trawy, może werbena.
Mathildis 22:45, 23 kwi 2016

Początek sezonu a Ty jak zwykle ruszyłaś pełną parą
Zdrówka życzę i trafnego wyboru roślin i kolorystyki

nawigatorka 22:58, 23 kwi 2016

Na takiej odleglosci to spadek pochylni bedzie mysle ok.
Bedzie pięknie