Donice w ilości 6 szt. (a w nich po dwie sztuki sadziłam) mam dopiero od tego roku. Garażu też jest zimny, piwnic nie mam i mam zagwostkę - dołowanie pozostaje bo bez tego zmarzną .
W tym roku przesadzałam większość. Dawalam na słońce bo w cieniu pod świerkami nie kwitły i marniały. Z roku na rok było gorzej. Hortensji wszystkich dużych i małych (nawet 15cm) mam 32szt. 12 rosnie w donicach. Podlewam codziennie albo co dwa dni w zależności od upału. Muszą mieć stale mokro
Ja nie potrawię powstrzymać się przed ich kupowaniem. W tym roku ostanie dwie sztuki kupił syn w K. na wielkanoc. To wąłśnie są te najmniejsze. Kwitły tylkko po świętach kwiaty opadły (nieźle je pędzili) ale juz jedna ma zawiązki do jesieni będą kwiaty
Jejciu 32 sztuki,mogę pomarzyć by kilka zmieścić.Jak tylko wrócę będę się rozglądać za nimi.A przed wyjazdem widziałam w naszej szkółce inną odmianę (limki) po 32 zł,bardzo dorodne z mnóstwem kwiatostanów.Ale zanim się zdecydowałam to już musiałam szykować się do wyjazdu.
Z donicami to bardzo dobry pomysł bo jak miejsce nie pasuje to szukamy bardziej odpowiedniego.
A jak mama chciała mi dać dwa krzaczki hortensji z działki od siebie (podobne do twojej odmiany albo nawet ta sama ) to ja zapierałam się rękami i nogami,że nie bo one są kapryśne..ech...już by rosły sobie u mnie.Po powrocie polecę po nie
Tu jest ta malutka - rośnie ze starą - wysadzoną z gruntu
I to właśnie ona ma zawiązki. A ten kwiat to z donicy sąsiedniej - już się przebarwia bo kwitnie długo - kwiatek staruszek
Tu po lewej stronie stoją te dwie doniece, o kt. wcześniej pisałam
Moja najpiękniejsza - pełny kwiat - zaczyna kwitnienie
Tutaj na rabacie w gruncie
Śliczne te Twoje hortensje
Bardzo podoba mi się w jaki sposób aranżujesz rabaty,nawet kaczuchy są na niej potrzebne i wprowadzają sielski widok,wszystko jest zamierzone i idealnie pasuje.
Wczoraj zrobiłam sobie objazd ogrodów i śmiać mi się chciało z samej siebie jak mijałam hortensje to zaraz myślałam...o kuchnia ale by było patyków A pod jednym biurowcem widziałam poletko wszelakich bylin,coś niesamowitego.Ile nasionek by się zebrało Nigdy nie myślałam tymi kategoriami
Asiu zmykam,dobrej nocki,do jutra
Asiu, jak u Ciebie jest zielono, pięknie!!.. A przeciez takie upały, susza.. Piękne drzewka! Hortensje tez - uwielbiam wszystkie i też będę miała dużo No to miłego poniedziałku.. A tak się nie chce..
Asiu, ja dzisiaj o 4.30. już w ogrodzie. Jesteś niesamowita, bardzo Tobie dziękuję. Mam wyrzuty sumienia, że naciągnęłam Cę na taki projekt. Muszę go teraz zgłębić. Buziaki i miłego dnia.