Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

01:16, 28 lip 2014
Jak dorosłe masz już te hortensje? One też w donicach? Czy w gruncie?
asiach 01:16, 28 lip 2014

Aniulka napisał(a)
U mnie problem z przechowywaniem roślin w donicach,nie mam piwnicy,w garażach za zimno.Ale coraz bardziej mam ochotę na hortensje.Ale do tej pory jakoś się powstrzymywałam,bałam się,że są kapryśne.Często je podlewasz te w donicach na rabacie? Może głupie pytanie ale czy ziemia musi przeschnąć do następnego podlewania? Czy raczej cały czas wilgotna musi być? Może też bym się zdecydowała na donice i dołowała na zimę.
Fajne formy nadajesz krzewom,drzewom.I masz do tego rękę Czym przycinasz? Sekatorem czy nożycami elektrycznymi?

Donice w ilości 6 szt. (a w nich po dwie sztuki sadziłam) mam dopiero od tego roku. Garażu też jest zimny, piwnic nie mam i mam zagwostkę - dołowanie pozostaje bo bez tego zmarzną .
W tym roku przesadzałam większość. Dawalam na słońce bo w cieniu pod świerkami nie kwitły i marniały. Z roku na rok było gorzej. Hortensji wszystkich dużych i małych (nawet 15cm) mam 32szt. 12 rosnie w donicach. Podlewam codziennie albo co dwa dni w zależności od upału. Muszą mieć stale mokro
Ja nie potrawię powstrzymać się przed ich kupowaniem. W tym roku ostanie dwie sztuki kupił syn w K. na wielkanoc. To wąłśnie są te najmniejsze. Kwitły tylkko po świętach kwiaty opadły (nieźle je pędzili) ale juz jedna ma zawiązki do jesieni będą kwiaty
01:23, 28 lip 2014
Jejciu 32 sztuki,mogę pomarzyć by kilka zmieścić.Jak tylko wrócę będę się rozglądać za nimi.A przed wyjazdem widziałam w naszej szkółce inną odmianę (limki) po 32 zł,bardzo dorodne z mnóstwem kwiatostanów.Ale zanim się zdecydowałam to już musiałam szykować się do wyjazdu.
Z donicami to bardzo dobry pomysł bo jak miejsce nie pasuje to szukamy bardziej odpowiedniego.
A jak mama chciała mi dać dwa krzaczki hortensji z działki od siebie (podobne do twojej odmiany albo nawet ta sama ) to ja zapierałam się rękami i nogami,że nie bo one są kapryśne..ech...już by rosły sobie u mnie.Po powrocie polecę po nie
asiach 01:29, 28 lip 2014

Tu jest ta malutka - rośnie ze starą - wysadzoną z gruntu
I to właśnie ona ma zawiązki. A ten kwiat to z donicy sąsiedniej - już się przebarwia bo kwitnie długo - kwiatek staruszek

Tu po lewej stronie stoją te dwie doniece, o kt. wcześniej pisałam

Moja najpiękniejsza - pełny kwiat - zaczyna kwitnienie

Tutaj na rabacie w gruncie
asiach 01:31, 28 lip 2014

Aniulka napisał(a)
Jejciu 32 sztuki,mogę pomarzyć by kilka zmieścić.Jak tylko wrócę będę się rozglądać za nimi.A przed wyjazdem widziałam w naszej szkółce inną odmianę (limki) po 32 zł,bardzo dorodne z mnóstwem kwiatostanów.Ale zanim się zdecydowałam to już musiałam szykować się do wyjazdu.
Z donicami to bardzo dobry pomysł bo jak miejsce nie pasuje to szukamy bardziej odpowiedniego.
A jak mama chciała mi dać dwa krzaczki hortensji z działki od siebie (podobne do twojej odmiany albo nawet ta sama ) to ja zapierałam się rękami i nogami,że nie bo one są kapryśne..ech...już by rosły sobie u mnie.Po powrocie polecę po nie

Koniecznie jak mama daje trzeba brać - mama zawsze chce dobrze
asiach 01:34, 28 lip 2014

I moje pomidorki

I taka tam zielenina

asiach 01:34, 28 lip 2014

Idę spać - Aniu dobranoc
01:38, 28 lip 2014
Śliczne te Twoje hortensje
Bardzo podoba mi się w jaki sposób aranżujesz rabaty,nawet kaczuchy są na niej potrzebne i wprowadzają sielski widok,wszystko jest zamierzone i idealnie pasuje.
Wczoraj zrobiłam sobie objazd ogrodów i śmiać mi się chciało z samej siebie jak mijałam hortensje to zaraz myślałam...o kuchnia ale by było patyków A pod jednym biurowcem widziałam poletko wszelakich bylin,coś niesamowitego.Ile nasionek by się zebrało Nigdy nie myślałam tymi kategoriami
Asiu zmykam,dobrej nocki,do jutra
kosolka 07:29, 28 lip 2014

Asiu, jak u Ciebie jest zielono, pięknie!!.. A przeciez takie upały, susza.. Piękne drzewka! Hortensje tez - uwielbiam wszystkie i też będę miała dużo No to miłego poniedziałku.. A tak się nie chce..
iwonaal 08:03, 28 lip 2014

Asiu, ja dzisiaj o 4.30. już w ogrodzie. Jesteś niesamowita, bardzo Tobie dziękuję. Mam wyrzuty sumienia, że naciągnęłam Cę na taki projekt. Muszę go teraz zgłębić. Buziaki i miłego dnia.