Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 10:01, 30 kwi 2015

jona napisał(a)

Ta sama . Przekręciłam nazwę.

Joasiu to znaczy , że obie mamy ten polski spiryt. A jak u Ciebie on rośnie i kwitnie ?
Gocha 10:08, 30 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
a gdzież Ty posadzisz tyle powojników?????

Małgosiu ja na razie mam już część przygotowaną przy siatce ogrodzeniowej a będzie jeszcze większa część wkrótce- w sumie tak około 30 m. siatki do obsadzenia. Tylko nie wiem czy jak posadzę to wiiększość kwiatów nie przejdzie na stronę sąsiadów. To ogrodzenie jest od strony południowej naszego ogrodu, czyli jak będę sadziła rośliny po mojej stronie to jeżeli kwiaty będą się odwracały w stronę słońca to będą najładniej widoczne od strony sąsiadów. I nie wiem co zrobić żeby raczej mój ogród ozdabiały. Buziaki
Malgosik 10:13, 30 kwi 2015

no to robisz dobrze sąsiadom
nie da się ich odwrócić ku północy
ja mam też ogród na południu, a kwiaty obracają się do domu tyłem
malgorzata_s... 10:19, 30 kwi 2015

To drzewo cię obserwuje Szafirkowa rzeka powala mnie ciągle
Smardze już?I takie cudne zakupy
Normalnie jak w kolędzie, cuda cuda ogłaszają
kamasja 10:19, 30 kwi 2015

Gosiu też mam chyba te "smardze", bo podobne są też jakieś trujące grzyby. W tamtym roku planowałam zanieść do Sanepidu. Jeśli to smardze to podobno rarytas, a wyglądają obrzydliwie jak mózg. Korę masz z OBI? Chyba tam mają grzybnię. Pozdrawiam wreszcie słonecznie.
Gocha 10:29, 30 kwi 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
To drzewo cię obserwuje Szafirkowa rzeka powala mnie ciągle
Smardze już?I takie cudne zakupy
Normalnie jak w kolędzie, cuda cuda ogłaszają

Gosiu to nie czas na kolędy ale cuda się zdarzają- np. u Ciebie w ogrodzie ( bo gdzie Ty to wszystko mieścisz ? ) Mnie też rzeka szafirków powala i dlatego wklejam fotki aż do znudzenia- ale ten mój watek traktuję też trochę jak mój ogródkowy pamiętnik obrazkowy. A smardze spróbuję zrobić i zjeść- może się nie otruję.Podobno to najdroższe grzyby na świecie oczywiście po truflach. Buziaki
Gocha 10:32, 30 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
no to robisz dobrze sąsiadom
nie da się ich odwrócić ku północy
ja mam też ogród na południu, a kwiaty obracają się do domu tyłem

To sprawdzę w tym roku przy siatce z tej strony. Jak będzie dobrze tylko dla sąsiadów to jeszcze mam do dyspozycji siatkę z drogiej strony i też długości około 20 m więc będę tam eksperymentować. Tylko tam trzeba dopiero podłoże przygotować a najgorzej że trzeba karpy po leszczynach usunąć a to robota dla silnego chłopa.
jankosia 10:34, 30 kwi 2015

Gosiu nie ryzykuj. My grzyby których nie jesteśmy pewni sprawdzamy w sanepidzie. Jest to bezpłatne (przynajmniej u nas). Zawsze kanie tam zanosimy i zawsze kanie okazują się kaniami Ale zawsze lepiej sprawdzić. Też kiedyś takie grzybki mi na korze wyrosły ale nie pomyślałam żeby sprawdzić czy to jadalne- nie było wtedy tak głośno o smardzach.
Szafirki śliczne w takiej masie
Gocha 10:35, 30 kwi 2015

kamasja napisał(a)
Gosiu też mam chyba te "smardze", bo podobne są też jakieś trujące grzyby. W tamtym roku planowałam zanieść do Sanepidu. Jeśli to smardze to podobno rarytas, a wyglądają obrzydliwie jak mózg. Korę masz z OBI? Chyba tam mają grzybnię. Pozdrawiam wreszcie słonecznie.

A mnie się nawet te smardze podobają. Korę kupowałam w LM. A o jaikich trujących grzybach piszesz ? bo to sa napewno smardze to czy są też trujące smardze. Pytam bo wolałabym ujść z życiem z tej kulinarnej przygody ze smażonymi smardzami.
Gocha 10:38, 30 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Gosiu nie ryzykuj. My grzyby których nie jesteśmy pewni sprawdzamy w sanepidzie. Jest to bezpłatne (przynajmniej u nas). Zawsze kanie tam zanosimy i zawsze kanie okazują się kaniami Ale zawsze lepiej sprawdzić. Też kiedyś takie grzybki mi na korze wyrosły ale nie pomyślałam żeby sprawdzić czy to jadalne- nie było wtedy tak głośno o smardzach.
Szafirki śliczne w takiej masie

Monika mnie sie wydaje że smardze są tak charakterystyczne że z niczym ich nie można pomylić- gdyby była jakaś odmiana smardzy trująca to wtedy strach by był. Ale do smardzy nie podobny jest żaden inny grzyb. Ale może masz rację spróbuje sprawdzić w Sanepidzie będę wtedy mądrzejsza na przyszłość. Buziaki