Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

kamasja 10:43, 30 kwi 2015

Właśnie są podobne jakieś grzyby.W tamtym roku EM znalazł i dlatego się baliśmy i wszystkie poszły do kosza. A czytałam, że smakosze jeżdżą na zbiór na Słowację i sprzedają później drogo.
GosiaJoanna 10:44, 30 kwi 2015

Sa podobne do smardza trujaki ale te to raczej smardze ale mozna sprawdzic po co ryzykowac :/
jankosia 10:44, 30 kwi 2015

Gocha napisał(a)

Monika mnie sie wydaje że smardze są tak charakterystyczne że z niczym ich nie można pomylić- gdyby była jakaś odmiana smardzy trująca to wtedy strach by był. Ale do smardzy nie podobny jest żaden inny grzyb. Ale może masz rację spróbuje sprawdzić w Sanepidzie będę wtedy mądrzejsza na przyszłość. Buziaki

Nic nie kosztuje się upewnić. Z plakatu mojej córy:

Ten podpisany na czerwono trujący. Myślę że w rzeczywistości może być trudniej rozpoznać
kamasja 10:46, 30 kwi 2015

No własnie ten znalazł. Koleżanka pomogła.
kamasja 10:48, 30 kwi 2015

Jak już będziesz smakować to podrzuć przepis, może też coś zrobię. W ubiegłym roku miałam więcej a w tym widziałam tylko jednego.
Gocha 11:05, 30 kwi 2015

GosiaJoanna,jankosia, Kamasja - dzięki dziewczynny za odzew. Własnie zadzwoniłam do koleżanki do Sanepidu i umówiłam sie , że jeden wezmę ale dopiero w poniedziałek i zaniosę do fachowców bo dzisiaj nikogo nie ma od grzybów a i ja nie mam ze soba dzisiaj. Najwyżej pozostałe wysuszę a jak sprawdzę czy dobre to zostawię a jak nie to wyrzucę. Ale wydaje mi sie , że to smardze. A sprawdziłam w necie , że kg. ususzonych kapeluszy smardzy kosztuje nawet prawie 3 tys. zł. Więc nie mogą one być trujące. Ale dla pewności sprawdzę. To wtedy wszystkie będziemy już na przyszłość wiedziały. Buziaki
Ewa777 16:36, 30 kwi 2015

Śliczna ta Twoja niebieska łączka Zakupy też rewelacyjne, zwłaszcza te powojniki Fajnie, że masz na nie tak dużo miejsca
Gocha 19:42, 30 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)
Śliczna ta Twoja niebieska łączka Zakupy też rewelacyjne, zwłaszcza te powojniki Fajnie, że masz na nie tak dużo miejsca

Ewa miejsce na powojniki faktycznie mam ale nie wiem czy będą u mnie rosły. Chciałabym żeby u mnie były takie ładne jak u innych z ogrodowiska. Ewa a Twoje zakupy z bylinowego bardzo ładne. A czy drogie były ?
BusyBee 21:00, 30 kwi 2015

Gocha napisał(a)

Kasiu ja też się cieszę bardzo , że mogłam Ciebie poznać. A te targi trzeba traktowac jako początek ciągu spotkań . Kasiu ja dzisiaj poczyniłam kolejne zakupy- pojechałam do znanej nam obu szkółki. Kupiłam 2 Hortensje Anabelle, 3 Lime Light w tym z 2 zrobię na pniu, 2 hortensje ogrodowe kwitnące na pędach jednorocznych i 10 sztuk powojników

Jesteś niesamowita z tymi zakupami!!!
Gdzie planujesz te wszystkie powojniki?? Masz ich już sporą gromadkę

Ja widziałam dzisiaj Vanille Fraise w centrum u mnie. Taka sama roślina jak kupiłam w szkółce była tu po 25 zł!!!! czyli 12 zł drożej za sztukę. To ogromna różnica...
To samo bukszpany, żurawki, trawki...zdzierstwo
Ewkakonewka 22:23, 30 kwi 2015

Szafirki pokazuj bo cuuudowne są i na pewno się nie znudzą, można na nie patrzeć i patrzeć.
Clematisowo mocno zaszalałaś, tylko szkoda jakby je tylko sąsiedzi mieli oglądać
Miłego weekendu życzę