Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Anabell 23:46, 13 maj 2018

Gosiu
Imponująca rabata piwoniowa, muszę pilnować jak zakwitną, to będzie pokaz

Wszystko obrobione, a masz tego dobra... i kolorowo i kwitnąco

ja nie skończyłam wiosennego obrabiania, coś za mną szybciej rosną, a to czas sadzenia dali i innych rozsad.
w tym tygodniu następne J. przyjdą.
rozsady cleome przerastają, cynie dziś wyłamałam.
ciągle mało czasu.
Anabell 23:51, 13 maj 2018

miejsce ze skrzypem posyp kredą, on wychodzi na kwaśnych miejscach.
Tylko ciekawe co masz zamiar tam sadzić jeśli kwasnoluby to nie syp, lepiej ręcznie wówczas usunąć.
Gocha 00:09, 14 maj 2018

Anabell napisał(a)
Gosiu
Imponująca rabata piwoniowa, muszę pilnować jak zakwitną, to będzie pokaz

Wszystko obrobione, a masz tego dobra... i kolorowo i kwitnąco

ja nie skończyłam wiosennego obrabiania, coś za mną szybciej rosną, a to czas sadzenia dali i innych rozsad.
w tym tygodniu następne J. przyjdą.
rozsady cleome przerastają, cynie dziś wyłamałam.
ciągle mało czasu.

Haniu piwonie w tym roku mają sporo pąków więc faktycznie może być ładnie jak zakwitną. Kolorowo i kwitnąco to może jest ale niestety nie jest obrobione. Mam większość rabat nie wyplewionych ale ich nie pokazuję. Warzywnik w ogóle nie obsiany ani nie obsadzony. Traw nie podzieliła i nie rozsadziłam a teraz już są zbyt duże. Ale cały czas był upał i się nie dało. Dalii niestety swoich nie sadzę bo nie wiem dlaczego ale wszystkie mi zgniły w piwnicy. Kilka nowych kupiłam i tylko te będę mieć. Szkoda mi strasznie tych dalii od Ciebie bo piękne były. I sporo miałam też zamawianych w necie. Moze było zbyt wilgotno w piwnicy w tym roku. Cleome i cynie nasiona kupiłam ale nie posiałam- niestety często tak mam. Jak kupuję nasiona to wydaje mi się że dużo zrobię a później mnie to przerasta. Czy pokazałaś zdjęcia jeżówek ? Buziaki Haniu
Gocha 00:11, 14 maj 2018

Anabell napisał(a)
miejsce ze skrzypem posyp kredą, on wychodzi na kwaśnych miejscach.
Tylko ciekawe co masz zamiar tam sadzić jeśli kwasnoluby to nie syp, lepiej ręcznie wówczas usunąć.

Tak myślałam że trzeba było sypnąć jesienią,a teraz mam tam posadzone nowe azalie i będą hostensje. Na razie wybrany cały skrzyp i zobaczymy jak szybko odrośnie ale na pewno dużo mniej tego będzie.
Gocha 00:32, 14 maj 2018

jona napisał(a)
Pięknie i kolorowo . Pierwszy człon wątku jak najbardziej aktualny . Natomiast do kapitalnego remontu to on nie jest.
Psiunio fajny . Grzeczny czy niszczy ogród?
Co zrobisz z siewkami ciemierników?

Asiu jeszcze niestety ten drugi człon jest w pełni uzasadniony. Co najmniej 4 części ogrodu do zrobienia w 100 procentach.Pola jest faktycznie fajna i już bez niej byłoby bardzo smutno. Może troszkę niszczy ale nie za bardzo. najgorzej jak się spieszy żeby na kogoś naszczekać przzy ogrodzeniu to na nic nie patrzy byleby szybko i przez rabaty leci. Powoli uczymy może sie uda.
Siewki ciemierników mam plany zagospodarować. Na pewno ich nie usuwam. Zbieram się żeby powsadzać do doniczek. Ale może jeszcze troche zostanie.
Asiu nie wiem czy dobrze pamiętam- czy brałaś je ode mnie w tamtym roku ? jeżeli tak to powiedz jak się sprawują - czy urosły trochę. Może pokaz fotkę. Buziaki
Gocha 00:39, 14 maj 2018

Ewa777 napisał(a)
Gosiu, pięknie masz Dzięki za wszystkie zdjęcia Na tej rozchodnikowej rabacie te kule to są właśnie rozchodniki? Takie duże?
U mnie powojniki jeszcze nie kwitną.

Dzięki Ewa za pochwały. Tak to są rozchodniki- takie potwory porosły.
Powojniki kwitną te na zeszłorocznych pędach w tej chwili. Buziaki
Gocha 00:43, 14 maj 2018

yolka napisał(a)
Palibin cudny, masz bardzo dużo lilaków no i powojniki już zaczęły, u mnie jak u Ewy - czekamy

Jolu od 2 lat kupuję nowe odmiany lilaków. Mam obecnie 8 odmian. Powojniki tylko kwitną na zeszłorocznych pędach. Pozdrawiam
Kindzia 10:11, 14 maj 2018

NO! Mogę spokojnie powiedzieć, że na razie(!) zaspokoiłaś mnie kwiatowo, ogrodowo i psiowo

Ale skrzypu...niesamowite! Ale jak czyściutko już na tarasowej!!! Elegancko

Na pokaz piwonii czekam, będzie spektakularnie!!! Mój ciemiernik pieknościowy, ale już wiem, co Ci w tym roku ukradnę z ogrodu, nocą, oczywiście Ciemierniki!!!

Buziaki dla Was
Gocha 10:49, 14 maj 2018

Kindzia napisał(a)
NO! Mogę spokojnie powiedzieć, że na razie(!) zaspokoiłaś mnie kwiatowo, ogrodowo i psiowo

Ale skrzypu...niesamowite! Ale jak czyściutko już na tarasowej!!! Elegancko

Na pokaz piwonii czekam, będzie spektakularnie!!! Mój ciemiernik pieknościowy, ale już wiem, co Ci w tym roku ukradnę z ogrodu, nocą, oczywiście Ciemierniki!!!

Buziaki dla Was

Kasiu prawie cały weekend wydłubywaliśmy ten skrzyp pieroński ale efekt jest. Teraz przynajmniej widzę gdzie mogę sadzić jakieś rośliny. Mam jeszcze miejsce zostawione na kolejne azalie pewnie japońskie ale może ze 2 wielkokwiatowe tez jeszcze dojdą.
Tam jest 16 krzaków piwonii ale w większości jest bordowa , trochę białej i późna różowa. Ale najwięcej paków ma bordowa. 3 lata temu podzieliłam stare 4 krzaki piwonii każda na 4 częci i tyle wyszło i posadziłam w kwadracie wszystkie na raz bo innego konceptu nie miałam. Myślę żeby je jednak gdzieś może poprzesadzać, bo one są w częci warzywnej a tę część a szczególnie jej ozdobną część traktuję bardzo po macoszemu. Znowu powinnam stamtąd poprzesadzać gdzieś rośliny bo mi się całkiem zmarnują w tym chwaście- tam oczywiście też jest skrzyp ale i wiele innych paskudztw.
Kasiu co do ciemierników to jestem nimi zachwycona przez cały rok. nie dość że pięknie i wcześnie kwitną to później wypuszczają piękne liście które są ozdobą nawet do wiosny. W tym roku były zielone aż do wiosennych mrozów.. I najfajniejsze że nie muszę tam plewić. A wręcz niewskazane to bo tam cała masa siewek.
Kasiu a czy Ty mi będziesz kraść w nocy duże ciemierniki czy te siewki ? Bo właśnie sobie pomyślałam czy nie wziąć do Ciebie trochę siewek to może ktoś będzie na nie chętny.
Buziaki
Betka 11:01, 14 maj 2018

Małgosiu pięknie kolorowo !!!! napatrzyłąm się
Ze skrzypem ciężka walka będzie ja swój pędzelkowałam niezozcięczonym opryskiem i podziałało teraz wychodzi tylko gdzieniechgdzie powtórzę jeszczw w tyk roku taki zabieg!!!