Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród to życie

Ogród to życie

ModraSowa 11:29, 28 maj 2014

JoannA napisał(a)
Aniu, roślinki dotarły, już posadzone. I na 100% przeżyją tę opieszałość poczty.
Sprawiłaś mi ogromną radość tą hostą, uwielbiam te małe myszki
buziak

Bardzo się cieszę Joasiu, napewno będzie im dobrze u Ciebie. Wydaje mi się,że te małe myszki zmienią się niedługo w duuże myszy. Miłego dnia
ModraSowa 11:54, 28 maj 2014

Dzisiaj rano, w ramach wymiany otrzymałam paczkę od Ewy. przysłała mi rozchodnika, konwalnik i jeszcze jedną trawę.Śliczne.Bardzo dzielnie przetrwały podróż.
Wcześniej dostałam paczkę od Joasi a w niej naparstnicę,werbenę i stipę. Wszystko wychodowane z nasionek, złote ręce.
Bardzo się cieszę z tych nowych roślinek,taka wymiana to fajny pomysł.
Od Joasi
Od Ewy
MamaMagda 13:42, 28 maj 2014

ModraSowa napisał(a)
Taki podpory są na allegro, 90 cm,cena 45 zł z wysyłką. pod nazwą "podpora do krzewów".
Nie wiem po ile są w obi, ale tu cena nawet sensowna.

wlasnie spojrzalam na allegro, bo też potrzebuję takie podory i widzę, że to cena za 6 sztuk!
bardzo sensowna - jak kupisz daj znać jaka jest ich jakość to po wypłacie też kupię
MamaMagda 13:44, 28 maj 2014

ModraSowa napisał(a)
Dzisiaj rano, w ramach wymiany otrzymałam paczkę od Ewy. przysłała mi rozchodnika, konwalnik i jeszcze jedną trawę.Śliczne.Bardzo dzielnie przetrwały podróż.
Wcześniej dostałam paczkę od Joasi a w niej naparstnicę,werbenę i stipę. Wszystko wychodowane z nasionek, złote ręce.

piękna wymiana! a ta czarna trawa cudna! ja za jedną mini sadzonkę płaciłam 12 zł a tu takie kępki!
mam nadzieję, że szybko mi się rozrośnie i też się będę mogła wymieniać

poki co robię rozsady z żurawek, aby były ładne do wymiany na przyszłą wiosnę
ModraSowa 14:31, 28 maj 2014

Nawiązując do rozmowy w wątku"Na Francuskiej" dla chętnych zamieszczam przepis na dżem z zielonych pomidorów.
W zeszłym roku,przez niespodziewane przymrozki nie zdążyło mi sie dojrzeć około 40 kg pomidorów, czego efektem był pyszny dżem. Nałogowo piekę z nim ciasto drożdżowe.
Do dżemu potrzebujemy:
Niedojrzałe pomidory, cukier, cytryny.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje.
Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru i smażyć aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Moje uwagi:najlepiej spróbować nim doda się całość cukru.
Ja robiłam dwie partie, Jedna słodsza, z większą ilością cytryny, druga, bardziej pomidorowa, mniej cytryny i cukru.
asiach 14:43, 28 maj 2014

Dziękuję
Ania74 14:47, 28 maj 2014

Zaintrygowałaś mnie tym przepisem... Muszę spróbować...
ModraSowa 14:49, 28 maj 2014

Proszę bardzo
Ja piekę drożdżowe z nim w taki sposód:
Zaczynian ciasto takie jak na drożdżówki. Rozwałkować ,jak na roladę, dużo dżęmu, zwinąć i pokroić w"plasterki" takie 2cm. Ciasno ułożyć w blasze.
Jemy jeszcze ciepłe(wiem,że nie zdrowo) takie rwane, z kubkiem mleka
A dom pachnie przez dwa dni, jak u babci
ModraSowa 14:51, 28 maj 2014

Ania74 napisał(a)
Zaintrygowałaś mnie tym przepisem... Muszę spróbować...

Koniecznie spróbuj, zakochasz sie.
Ja już się zastanawiam co bedzie w tym roku, bo żal zrywać zielone, a dżem już prawie zużyty
MamaMagda 15:12, 28 maj 2014

ModraSowa napisał(a)
Proszę bardzo
Ja piekę drożdżowe z nim w taki sposód:
Zaczynian ciasto takie jak na drożdżówki. Rozwałkować ,jak na roladę, dużo dżęmu, zwinąć i pokroić w"plasterki" takie 2cm. Ciasno ułożyć w blasze.
Jemy jeszcze ciepłe(wiem,że nie zdrowo) takie rwane, z kubkiem mleka
A dom pachnie przez dwa dni, jak u babci

Kobieto, ja od rana na diecie a Ty mi takie rzeczy robisz
jak ja w kostiumie będę wyglądać
chce to ciasto!