Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

gierczusia 18:14, 03 lip 2015

Zielona napisał(a)
Elu, rozkładałam dzisiaj gazety na rabacie i.... pomyślałam o Tobie
U mnie taki "prasowy" dywanik działa "antychwastowo". Jak u Ciebie? Jest Pani zadowolona?

Pozdrawiam

Uśmiałam się gdyby tak przeczytać tylko pierwszy wers to by można mieć przypuszczenia ...ajjjjjjj
Ale nie będę oryginalna Marto , kiedy napiszę ,źe ja również kiedy rozkładam gazety to myślę o Tobie i mało tego..jak patrzę na efekty tych gazet, to też myślę o Tobie bo są naprawdę powalające..to znaczy się...nie gazety, tylko efekty
Tak więc...bardzo , bardzo wielki dzięki jestem Ci dozgonnie wdzięczna a póki co mom kole czterdziestki , więc tej wdzięczności to mam nadzieję troszkę się nazbiera
Ściskam mooocno
gierczusia 18:29, 03 lip 2015

jazzy napisał(a)
O, ja się dołączam do zachwytów nad tą metodą antychwastową wg mnie rewelacja!
Noo nie ??? taki drobiazg niewinny a tak działa jak żyleta
Zawitka napisała
OOOOO rozkładacie gazety i ja rozłożyłam na kawałku rabaty żeby zobaczyć czy tak jest , że nie rośnie zielcho Pozdrawiam
Wedlu wszelkich wskazań na niebie i ziemi nic tam pod gazetami nie wyrośńie Halinko to naprawdę fajna metoda buziole
Kasya napisała
Ja zakopuję tekture tam gdzie mam miejsce żeby jakiś kawałek wetknac Tak na wierzchu to nie bardzo sobie to wyobrażam
Ja w wielu miejscach nie miałam niczym wyściółkowane ze względu na ciągle zmiany teraz jak już kończę powoli , to tam gdzie już uważam robotę za skończoną wykładam gazety i na to kora...jasne ,źe nie na wierzchu..to by dooopero było
Zielona napisała
Na rabatach, na których rozłożyłam pod korą gazety wiosną ubiegłego roku, do dzisiaj nie mam chwastów. Rozkładałam pomiędzy roślinami, które były już posadzone docelowo, a więc odkryte zostały tylko miejsca tuż pod roślinami. Zasypałam korą i mam spokój do dzisiaj. Jedyny chwast, jaki się przedarł, to oczywiście wyrastający chyba z samego jądra ziemi skrzyp. Wrrr... Ciekawe, czy Gierczusia zadowolona, bo pisała, że też zastosuje

Na tej nowej rabacie mam już gazety prawie wszędzie nic nie wyłazi , oprócz jakiegoś dziwnego pnącza , co to owija i dusi wszytskie przyzwoite rośliny nawet nazwy tego czorta nie znam a Tobie skrzyp przelazł ??? Serioooo ???to on też taki mocarz ???.. Ale mimo takich drobiazgów jestem max zadowolona serio dzieki raz jeszcze
Kasia W 76 napisała
wy chociaż macie gazety bo u mnie niestety ich brak... kolorowe pismo może jeszcze by się znalazło ale czarno białej brak. zrezygnowałam z agro i sypię tylko trawą skoszoną więc jestem ciekawa czy sobie poradzi z chwaściorami.

Kaśka ja naprawdę mogę Ci nazbierać takich wykładńiczych gazet serio tylko napisz,że chcesz i już jasne ,źe bedzie trzeba trochę poczekać , ale będą bez kłopotu
gierczusia 18:34, 03 lip 2015

Ewa777 napisał(a)
Eluś, fajnie, ze wróciłaś a wraz z Tobą uśmiech i radość Wrzuć kochana trochę zdjeć z ogrodu zanim wyjedziesz na wczasy W Pęchcinie spotykamy się?
Widzę, ze ciągle mnie dajesz za wzór do naśladowania jeżeli chodzi o wyjazdy na spotkania W sierpniu znowu jadę do Gosi

Za dobre słowo dziękuję Ewciu zrobię trochę fotek , choć najpierw muszę wykosić ten mój mikro busz przykro mi badzo , bardzo ale do Pęchcina nie jadę bardzo chciałam , ale moj chłop dostał urlop ,a u niego w robocie to jest tak ,że jak dają , to jechać trza, nie ma co kasprować , bo potem mogą ffcale nie dać i juszzz tak wiec wyjeżdżam teraz w poniedziłek na 2 tyg i niestety zbiegnie mi się to z wyjazdem do Pęchcina

Ale może w tym sierpniu się gdzieś celniemy ???
gierczusia 18:49, 03 lip 2015

A teraz Wam opowiem bajkę ...o Dobrej Wróżce

Dawno temu ,za górami za lasami na pewnym portalu ogrodowiskowym w nieznanym bliżej wątku wywiązała się dyskusja o roślinach , których zażarci ogrodnicy poszukują bezskutecznie i pewna ogrodniczka gierczusia użaliła się ,że dawno temu zakupiła w obisiu tujkę zmatlik sprowadzaną z Holandii i teraz marzy o kolejnych dwóch ,ale takowych dostać u nas nie sposób... A poootemmmm...pojawiła się Dobra Wróżka Kaasieek z Bydgoszczy , która nie ma jeszcze swego wątku..i napisała Gierczusi priva ,ze zakupi jej poszukiwaną tyle lat tujkę i wyśle tak po prostu , zwyczajnie .... i wiecie cooo ??!! Tak też się stało tujki bezpiecznie dotarły do mojego ogrodu i rosną i cieszą moje oko i dusze
I tak to jest z dobrymi Wróżkami na ogrodowisku .. No bo powinnam dodać ,źe to nie była pierwsza Dobra Wróżka , która tu spotkałam

Zapakowane były tak , jakby Kasia robiła doktorat z pakowania sami zobaczcie dwie tuje wielkości metra!!! Wielkość paczki moźecie zobaczyć na zdjęciu..celowo zostawiłam deskę syna w kadrze ,żebyście mogli porównać wielkości

A teraz rosną to te dwie w tylu

Kasya 19:14, 03 lip 2015

super

ja kupilam taką w zeszlym roku, nawet w LM były

takie akurat do mikro ogrodka
AlKa 20:08, 03 lip 2015

Fantastyczne dobre wrożki
Zielona 22:02, 03 lip 2015

Ela, oświeć mnie proszę, bo niestety nie czytałam postów o Twoich poszukiwaniach, co to za wąskie fajne tujki?
gierczusia 22:20, 03 lip 2015

Kasya napisał(a)
super ja kupilam taką w zeszlym roku, nawet w LM były
takie akurat do mikro ogrodka

Noo patrz....w LM byłyyyyy ???? A ja nic nie wiedziałam.. echhhhh..tak to już jest..
Najważniejsze ,ze po niezłym zamieszaniu do mnie dotarła
Masz rację..w sam raz do mikro świata
gierczusia 22:22, 03 lip 2015

AlKa napisał(a)
Fantastyczne dobre wrożki

Uhhuuumm
gierczusia 22:25, 03 lip 2015

Zielona napisał(a)
Ela, oświeć mnie proszę, bo niestety nie czytałam postów o Twoich poszukiwaniach, co to za wąskie fajne tujki?

Martuś tujka zmatlik / zmatlic..różnie piszą jakaś czeska czy tam słowacka odmiana..u nich półki się podobno uginają ,a u nas..jak na lekarstwo fajne wąskostożkowe..listeczki ..hhhmmmm..noo takie małe wachlarzyki