Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogród Kasi

Mały ogród Kasi

kasia_w 07:57, 17 mar 2016

MAD napisał(a)

Metry i centymetry.

a no tak, nie załapałam
A ja nie widzę dzieciaków w tych wzorach. Może nie ten sektor edukacji Moje dzieciaki niestety już za stare na większość wzorów z dresówki, kupuję tam głównie gładki i coś dla chrześniaka. Dla moich szukam bardziej"dorosłych " tkanin
kasia_w 08:02, 17 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Kasiu, tego derenia uformuj na półokrągło, może. Jak słabo rośnie, to zobacz, czy wyszedł z torfu doniczkowego korzeniami (ja tak miałam z jednym - teraz trzepię rośliny dokładnie z torfu i przy okazji z różnych robaków w tym torfie). Derenie są chętne do współpracy. Uważam, że tak młodych dereni nie powinno się ścinać do pnia, bo to jednak bardzo osłabia roślinę. Chodzi raczej o pobudzenie ją cięciem (i nawozem) do rośnięcia.

Nie emigruj do Bangladeszu .... proszę. Od której strony Wrocławia mieszkasz?

W Iwinach np. są domki wiktoriańskie przedwojennych rolników, barokowe kamienice z garażami podziemnymi (a tam są wysokie wody gruntowe) i apartamentowiec o 2 poziomach. Znajdują się domy podmiejskie z garażem prawie w sypialni i super nowoczesne domy prawie bez okien ale ze stalowymi drzwiami.

Gdzie jest mądrość ludzi? Urbaniści, mądrzy włodarze i właściwe plany zagospodarowania.

Pszczółko, ten dereń ma już ze cztery lata. Ciachnę go na półokrągło zatem. Jakiś taki pokraczny mi rośnie, ale pewnie źle go traktowałam.
Mieszkam na północno-wschodnim krańcu Wrocławia.
Te domki w Iwinach widziałam, w św.Katarzynie też są piękne budynki- wille i kamieniczki w centrum. U nas jedynym zabytkiem jest kościół poprotestancki i strasznawa figura lwa w "rynku". Reszta to typowy polski chaos- domki jednorodzinne wszelkiej maści, bloki w polu, supermarket...

Ale w Bangladeszu ponoć gorzej

Edit: mamy kilka ładnych przedwojennych domów i zabudowań gospodarczych przy głównej drodze, 2 b.ładnie odnowione, reszta albo zatynkowana na amen albo w stanie rozkładu. Ale one raczej nie są w rejestrze zabytków
kasia_w 08:05, 17 mar 2016

stychaz napisał(a)

Jedyne co mi się nasuwa, to posadzenie wysokich drzew w szplaerze, żeby zasłonić widok.
Bluzy fantastyczne - wilczki u mnie tez zrobiłyby furorę. Skąd bierzesz wzory/wykroje (nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa)?

Tam jest pięć drzewek wysokich, ale korony tycie co na razie.
Wykroje wyszukuję w necie, b.dobe ma blog Papvero. Często je potem przerabiam i dostosowuję. Część wykrojów robię sama na podstawie moich ubrań

Jak to na początku drogi, wiele materiału po prostu idzie na straty...
MirellaB 08:07, 17 mar 2016

Kasiu podziwiam za to szycie

Oj jak ja nie lubię igły i nitki
siakowa 08:23, 17 mar 2016

szacun dla koleżanki
Kuba 08:24, 17 mar 2016

Podziwiam umiejętność szycia i to jakiego ładnego
anna_t 09:23, 17 mar 2016

niedługo nam się Kasia na forum krawiecki przeniesie
kasia_w 10:02, 17 mar 2016

moje poranne zakupy
kasia_w 10:03, 17 mar 2016

He he już się przeniosłam

bardzo mi miło, że doceniacie mój trud krawiecki
Też kiedyś myślałam, że to nie dla mnie. O ile prace manualne mi dobrze idą, to do szycia miałam dwie lewe ręce.
Ale to chyba dlatego że onegdaj zaczynałam na łuczniku i to mnie zniechęciło na jakieś 25 lat Teraz są takie maszyny, że szycie to czysta przyjemność.
No ale dość o szyciu

We wro już drugi dzień świeci słońce. Spędziłam wczoraj cudowne wieczorne godziny sprzątając ogród, mam zamiar dziś kontynuować. Raniutko, po drodze do pracy zahaczyłam o market, nabyłam eleganckie małe grabki do rozgrabiania nawozu, nawóz i trochę wiosennych kwiatków. Teraz muszę skupić się na robocie, zrobić co mam do zrobienia i urwać się z biura jak najszybciej, do ogrodu

Do zobaczenia

Malgosik 10:06, 17 mar 2016

ładne stokrotki kupiłaś
śliwy się zazielenią i zasłonią sąsiedztwo
są na idealnej wysokości