Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 10:25, 28 lis 2016

Ania, po lewej stronie, pod wielkim dębem (tam gdzie największy cień) miałam robić zagajnik cisów kolumnowych w morzu hakonek, ale zrobię go chyba na środku, a w tym cieniu będą choiny kanadyjskie - muszę tylko poszukać w miarę zgrabnych. Kolumny powędrują na środek i wokół nich będą trawy i jeżówki. Taki jest wstępny plan, a co będzie to zobaczymy na wiosnę. Jakiś pusty mi się ogród teraz wydaje, jak już liście opadły. I widzę go na przestrzał, a wolałabym, żeby tak od razu wszystkich tajemnic nie odsłaniał
Ja też nie lubię różowienia trzmielin
UrsaMaior 10:35, 28 lis 2016

AgataP napisał(a)

Też mam w planach białe azalie, a trawka najlepsza hakone
Odmian masz już ich sporo więc jest w czym wybierać.
No chyba że kostrzewa golden toupee - nie mam ale kolor ma ładny no i tatarak Acorus.
Zależy jakie masz tam warunki... czy wilgoć, czy bardziej sucho i jak ze słonkiem. Ale wybór jest

Białe są cudne, szczególnie te pełne
Hakone rośnie u mnie super, na pewno jeszcze jej przybędzie. Posadziłam w tym roku kilka odmian tolerujących cień i będę obserwowała. Hakonka piękna, ale teraz wygląda już marnie. Dobrze prezentuje się Silver Sceptre i Ice Dance. Z tych, które wolą słońce przepięknie prezentuje się Evergold. Sesleria na razie za mała, żebym mogła coś o niej powiedzieć, ale jest zieloniutka.
A z tymi warunkami to właśnie jest tak, że dużo cienia/półcienia i piaski, także marnie.
Rytla 11:06, 28 lis 2016

Zana napisał(a)
No to żeśmy dziewczynę wkręciły.

nie czuję się wkręcona, chcącemu nie dzieje się krzywda -zapraszam!
UrsaMaior 11:11, 28 lis 2016

Rytla napisał(a)

nie czuję się wkręcona, chcącemu nie dzieje się krzywda -zapraszam!

Hihi no to spodziewaj się najazdu po Nowym Roku Jakoś się dogadamy bliżej tego terminu
Zana 11:20, 28 lis 2016

Iza, Rytla - aaaleee fajnie. Już się cieszę jak nie wiem co!

UrsaMaior 12:52, 28 lis 2016

No Ja na żywo na razie poznałam tylko Toszkę i Marcina (Hamadasana), więc super, że grono się powiększa
UrsaMaior 20:15, 28 lis 2016

Nowych fotek dziś nie ma, bo nie chciało mi się pstrykać, ale za to znalazłam coś z wiosny, przed rozpoczęciem kampanii ogrodowej

I dla porównania coś z lata.

asiak 20:49, 28 lis 2016

Piękne zmiany
Ewik 08:17, 29 lis 2016

Zmiany super hakone mimo ze teraz już nie wygląda to właśnie ją dosadzę na murku.
UrsaMaior 09:19, 29 lis 2016

asiak napisał(a)
Piękne zmiany

Hej Asia! Dziękuję! No właśnie ja gapię się na te foty i myślę sobie, że nie oddają tej masy pracy, która została wykonana w tym sezonie... Ale nic to, ciąg dalszy po zimie.