Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

Judith 12:00, 09 mar 2021

Ursa, czy buk kolumnowy może mieć stanowisko w głębokim cieniu przez pół dnia? Jeśli tak - która odmiana? Pasowałaby mi raczej taka o bordowych liściach...
Wiosną miejsce jest właściwie cały czas zacienione, latem jest tam pełne słońce do południa, potem zero słońca...
Jeśli nie - jakie kolumnowe drzewo mogłoby być?
TAR 12:40, 09 mar 2021

malgol napisał(a)

Z porównania wygląda jakby wielkością się nie różniły...a jak z kolorem? bo ,ze liście mają inne to już wiem

kolor bordowy, mam wrazenie ze jak jest mlody to jest nieco jasniejszy z czasem ciemnieje. W słoncu wybarwia sie pieknie. Generalnie czerwone buki w słoncu maja intensywniejszy kolor w cieniu beda zieleniec.

przez Ciebie zadzwonilam do ogrodnictwa i wytypowalam sobie kilka drzewek do zakupu (musze dac zamienniki na 3 Long Trunki). Ide sobie, bo znowu z torbami pojde
malgol 12:55, 09 mar 2021

No widze,że temat buków sie rozkręcił
Teraz to chyba za wczesnie jeszcze ,zeby ocenic w szkółkach walory estetyczne drzewek? nie puszczają jeszcze listków?
TAR 13:24, 09 mar 2021

no własnie nie, to ich jedyna wada, ze dosc pozno ruszaja. ale za to liscie potrafia cala zime trzymac
Kasya 13:32, 09 mar 2021

Ja to juz nie mam gdzie sadzić wiec 4 buki posadziłam w donicach.....
Ciekawe jak przezimowaly
UrsaMaior 13:55, 09 mar 2021

Judith napisał(a)
Ursa, czy buk kolumnowy może mieć stanowisko w głębokim cieniu przez pół dnia? Jeśli tak - która odmiana? Pasowałaby mi raczej taka o bordowych liściach...
Wiosną miejsce jest właściwie cały czas zacienione, latem jest tam pełne słońce do południa, potem zero słońca...
Jeśli nie - jakie kolumnowe drzewo mogłoby być?

U mnie w cieniu rośnie jeden no name, podejrzewam, że po prostu gatunek i drugi, Swat Magret. Żaden nie narzeka Oba słońce liże nieco późnym popołudniem, ale generalnie mają cień. Jeśli zależy Ci na bardzo intensywnym wybarwieniu, to wiadomo, lepiej więcej słońca, ale w cieniu spokojnie też możesz sadzić. Poszukam zaraz fotek.
Do cienia jeszcze miłorząb, ja mam akurat pendulę a nie kolumnowego, ale rośnie bez problemów.
UrsaMaior 13:55, 09 mar 2021

Kasya napisał(a)
Ja to juz nie mam gdzie sadzić wiec 4 buki posadziłam w donicach.....
Ciekawe jak przezimowaly

Hahaha też mnie to chyba czeka Jakie masz odmiany?
TAR 14:09, 09 mar 2021

UrsaMaior napisał(a)

Hahaha też mnie to chyba czeka Jakie masz odmiany?

dziewczyny 3-majcie mocno kciuki, bo jak sie uda to caly las bukowy bede mogla zasadzic

TAR 14:12, 09 mar 2021

w cieniu wygladaja zarabiscie zielone buki albo te zółtawe, wtedy maja ładny limonkowy odcien. ech Pani chcialoby sie buka kolejnego a tu miejsca brak.

Iza nie martwisz sie, ze te buczydla w koncu porosna i co zrobisz? w arboretum to jeden buk jest taki "mały", ze zajmuje pol ogrodu, pytam bo mam ten sam problem

znalazlam pypecia małego Riversi i sie trzymam za portfel bo kusi okrutnie. Tych Swatów nigdzie nie uświadczyłam w okolicznych szkolkach a fajowski jest.
malgol 14:15, 09 mar 2021

A ja znalazłam w necie jakiś Red Obelisk...znacie toto? Czym się różni od wspominanych tu kolumnowych?