Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

malgol 13:54, 13 paź 2016

Na trawniku wciąż pobojowisko, bo nie dało się kosić

A takie donice kupiłam do tulipków. Zbytnio się do szukania nie przyłożyłam, ale jest ok, proste, będą pasowały do reszty.

Iza, a co to za wielkie kule zielone pod brzozami?Cisy czy buksy?
A doniczki mam takie same
UrsaMaior 14:05, 13 paź 2016

Gosia, to cisy. Na początku sezonu przytargaliśmy pełną ciężarówkę kul, żywopłotowych i stożków (ale one akurat takie trochę półproduktowe jeszcze są). W przyszłym sezonie poszukam jeszcze kolumnowych, do tego planowanego zagajniczka. Buksowych kulek kilka też mam, póki co wszystko z nimi ok, ale raczej nie będę dokupowała. Zniechęca mnie ta konieczność skakania koło nich.

Donice fajne, ważne, że bez wzorków Chciałam, żeby pasowały do skrzyń i saganów, myślę, że będą. Kupiłam je dla tulipków Alibi, Exotic Emperor, Mount Tacoma i Finola. Pogoda się poprawiła, czas się chyba zabrać do tej roboty...ale nie chce mi się strasznie.
malgol 14:12, 13 paź 2016

Ja mam kilka buksowych kulek wyhodowanych z sadzonek z Lidla za 1 zł za sztukę Tesciowa kupiła mi w 6-o pakuTrzymaja się dobrze i rosna super, ale cisowych nie mam a wyglądają fajnie.I ponoć sa bezproblemowe? Kupowałąś w szkółce jak rozumiem?

Ja sadzenie mam za sobą na szczęście. Musze jutro tylko zadołować
ren133 14:16, 13 paź 2016

UrsaMaior napisał(a)

Edyta, mam taką długą rabatę wzdłuż płotu, na razie goła, nie licząc mikroskopijnego żywopłotu grabowego. Miały być na niej różaneczniki, ale ile można. Pomyślałam więc o grupie rozrzuconych kolumnowych cisów wtopionych w trawy. Hakone rosną u mnie super, cisy też, na dodatek są bezobsługowe, no i zasłonią mi widok na sąsiadów. Po bokach chciałabym coś jasnego, derenie myślę... Taki jest na razie ogólny plan.

Witaj
Plan jest mega Jesli wyjdzie jak u motylka będzie bajecznie
UrsaMaior 14:33, 13 paź 2016

malgol napisał(a)
Ja mam kilka buksowych kulek wyhodowanych z sadzonek z Lidla za 1 zł za sztukę Tesciowa kupiła mi w 6-o pakuTrzymaja się dobrze i rosna super, ale cisowych nie mam a wyglądają fajnie.I ponoć sa bezproblemowe? Kupowałąś w szkółce jak rozumiem?

Ja sadzenie mam za sobą na szczęście. Musze jutro tylko zadołować

Kulki są fajne Cisowe są bezobsługowe kompletnie, grzyba nie łapią, nie muszę się martwić, że spryskiwacze na nie leją, że trawy się na nie pokładają itepe. Bardzo polecam. Większość kupowałam w szkółce w Wielkopolsce, kilka tu na miejscu. Droższe niż buksowe, ale warte swojej ceny.
malgol 14:34, 13 paź 2016

Musze w takim razie poszukać gdzies w moich stronach
UrsaMaior 14:36, 13 paź 2016

ren133 napisał(a)

Witaj
Plan jest mega Jesli wyjdzie jak u motylka będzie bajecznie

Dzięki! Liczę na to, że będzie dobrze, bo tę rabatę mam blisko tarasu i denerwuje mnie taka goła. Ale, ale, u motylka? Nie widziałam, pokażesz plis plis?
Jamroczek 14:38, 13 paź 2016

UrsaMaior napisał(a)
No, jestem dziewczyny, i to w cywilizowanym stroju Wyobraźcie sobie, że słońce wyszło, zrobiło się cieplej, więc wyskoczyłam na fotki w samym swetrze. Taką jesień to ja lubię!

Klony zmieniają kolory

Witaj, piękne klony. Jakie to odmiany?
pozdrawiam Asia
UrsaMaior 14:38, 13 paź 2016

malgol napisał(a)
Musze w takim razie poszukać gdzies w moich stronach

Gosia, skoro masz doświadczenie z buksowymi, to kup nawet maluchy. Szybko nabierają kształtu, ja spróbowałam w zeszłym roku z małymi wiechciami i teraz już wyglądają nawet nawet.
UrsaMaior 14:43, 13 paź 2016

Jamroczek napisał(a)

Witaj, piękne klony. Jakie to odmiany?
pozdrawiam Asia

Hej Asia Ten żółciutki to Sango-Kaku, a ten drugi to klon Shirasawy Aureum. Pierwszy jako jedyny długo zdobił ogród w zeszłym roku, kiedy wszystko inne straciło liście po przymrozku, a drugi jest u mnie pierwszy sezon, więc jeszcze nie wiem jak będzie się sprawował.