Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

April 12:49, 27 cze 2019

mrokasia napisał(a)

Bo go skrzętnie ukryłas na tej wewnętrznej różance .

Wiem, tam zielsko było bo nie zdążyłam wypielić, nie mógł się zaprezentować Zajęta byłam pieskiem
April 12:50, 27 cze 2019

No i jeszcze, po co Makadamia kupowała Digitalisa, jak u mnie ich tyle. No amok jakiś...
UrsaMaior 12:58, 27 cze 2019

inka74 napisał(a)
Dziewczyny - czy którakolwiek z was nie ma przypadkiem tojeści orszelinowatej? To takie białe kwiatki, ładnie się przebarwia jesienią. Popularnie zwana lisimi ogonami. Jakby którakolwiek miała lub spotkała w ogrodniczym - będę wdzięczna za sadzonkę.

Iza - czy tobie przywieźć floksa? Kolor fiolet z białym środkiem. Jest na pierwszym zdjęciu w wizytówce na środku owalnej. dorasta do ok. 80 cm wysokości. Mączniaka u mnie na nim nie zanotowałam aczkolwiek nie wykluczam, to floks.

Co roku lisi jest u Sz., Łucja ma najbliżej, może zerknie?

Floks jasne, pamiętam o nim, pewnie, że bierz!
makadamia 13:10, 27 cze 2019

April napisał(a)
No i jeszcze, po co Makadamia kupowała Digitalisa, jak u mnie ich tyle. No amok jakiś...

Ale w końcu go nie kupiłam - musiałam odstawić

To co? Da radę przywieźć jedną czy dwie sadzonki do Izy?
April 13:17, 27 cze 2019

makadamia napisał(a)

Ale w końcu go nie kupiłam - musiałam odstawić

To co? Da radę przywieźć jedną czy dwie sadzonki do Izy?

A widzisz, czyli ukopać
TAR 13:21, 27 cze 2019

a ja posadzilam lilie w sylwestra 2016 były jakies nieciekawe cebulki, nie zdazyłam we wrzesniu a potem lalo non stop 3 miesiace. i w tym roku wylazly dopiero te wszystkie lilie, nawet nie wiedzialam, ze takie ladne i skad zółte?
tyle ze tam mi teraz nie pasuja i podchwyce pomysł z hortkami, jak przekwitna wykopie i poprzesadzam

szpaler lip mam pod biurem, obok płynie rzeka, jak przygrzeje plus wilgoc to te lipy z nog zwalaja taki zapach.

tego ostrogowca juz rok temu zapisalam i jakos mi umknał a fajnie wyglada.

dziewczyny mam chwasta na działce, kwiat wyglada jak tawuła wierzbolistna ale liscie pachna cytryna, co to moze byc?
April 13:25, 27 cze 2019

TAR napisał(a)
a ja posadzilam lilie w sylwestra 2016 były jakies nieciekawe cebulki, nie zdazyłam we wrzesniu a potem lalo non stop 3 miesiace. i w tym roku wylazly dopiero te wszystkie lilie, nawet nie wiedzialam, ze takie ladne i skad zółte?

Połączenie bieli Anabelek z żółtymi liliami będzie bajeczne. Uwielbiam takie klimaty. U mnie też początkowo te lilie miały być żółte ale... nie znalazłam a po drugiej stronie ścieżki posadziłam persicaria Blackfiel, i kolor lilii jakoś się sam narzucił.
Tylko mi teraz środki tej drobnej dalii nie pasują, bo są żółte
April 13:26, 27 cze 2019

Acha, i do tego jeszcze żółty łubin posadź i będzie jak w Chelsea
inka74 14:23, 27 cze 2019

A ja się przyznaję bez bicia, że tydzień temu lilie w pąkach przesadzałam bo mi ich wielkość nie pasowała. I żyją i zaczynają kwitnąć. Jedne żółte mi się znalazły - Luxor. Na zdjęciach jest kremowa z żółtym środkiem a ja fizycznie już drugi raz dostałam żółta z brązowym środkiem. Nie podoba mi się ;(
April 14:27, 27 cze 2019

Lilie znoszą przesadzanie w fazie kwitnienia. Też mi się zdarzyło. Dlatego większość lilii sadzę w donicach, jak widziałaś. Łatwiej przemieścić, łatwiej odmłodzić.

A co do żółtej lilii, no wszystko zależy od odcienia tej żółci. Ja toleruję takie masełkowe żółte kwiaty, bananowe.
Ok. mam słoneczniczka od Kwartecika. On bardziej cytrynek. Zobaczymy, bo jeszcze u mnie nie kwitł