Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

April 10:05, 28 cze 2019

malgol napisał(a)

NIe ma znaczenia i tak sa piękne! A jakies dzieci te lilie mają u Ciebie?Mogłabym adoptować...

Te czarne to świeży zakup wiosenny więc jeszcze bezdzietne. Ale listę adopcyjną już myślę można tworzyć

Ja coś ze starszymi liliami mam w tym roku problem, zresztą w zeszłym też tak było, dlatego dokupowałam. Pąk się nie rozwija i opada. Jakiś robal się tam chyba zagnieździł. Muszę poczytać i poszukać przyczyny.
April 10:07, 28 cze 2019

Toszka napisał(a)
Ja tam nie wiem jak u April, ale u mnie te lilie mnożą się dość dobrze... produkują sobie tych cebulek naokoło (i trochę dalej) i mam poletko z jednej cebuli kupionej rok przed komunią dziecka. Najpierw ją -w lutym- wsadziłam w donicę i fruuu do piwnicy. W efekcie wiosną biegałam z donicą dwór - piwnica. Skutek był taki, że na komunię dziecka lilia bezczelnie kwitła i była sensacją większą niż moje komunijne dziecko
A teraz od dobrych kilku lat mamy naręcze lilii na zakończenie roku.
Niewysoka (do 1m), prawie czarna, niepachnąca, mieszaniec azjatycki Asiatic Hybrid Dark Red. Lubi kwaśne próchniczne podłoże i u mnie rośnie przy azaliach

Fajne ezgemplarze
Toszka 10:12, 28 cze 2019

Dobra, przyznam się - to jest zdjęcie z 2015. Teraz - pomimo rozdawnictwa- jest ich kilka razy więcej. A najśmieszniejsze jest to, że nie rosną w tym miejscu co bym chciała, ale nie sposób jest wybrać wszystkie maluśkie cebulki i w efekcie skutecznie panoszy się wokół modrzewnicy zupełnie zasłaniając ją.
Świeżego zdjęcia nawet nie robię, bo dopiero było zakończenie roku

UrsaMaior napisał(a)
Ty i Kwartet to mnie zawsze potraficie zdenerwować...;D Dlaczego ja nie dostałam, ja się pytam???;D

a bo się pytałaś?
April 10:18, 28 cze 2019

Toszko, a spotkałaś się z tym zamieraniem pąków lili? Muszę zgłębić temat
UrsaMaior 10:19, 28 cze 2019

Hehe no dobra, dobra, to uskubnij mi cebulkę w stosownym terminie. Nie wiem kiedy można.
Toszka 10:25, 28 cze 2019

April napisał(a)
Toszko, a spotkałaś się z tym zamieraniem pąków lili? Muszę zgłębić temat

Raczej przypuszczam, że to problem braku jakiegoś składnika w ziemi. Nie spotkałam się z tym problemem u swoich. Jedynie poskrzypkę tępię.
Wszystkie orientalne (azjatyckie) pety potrzebują kwaśnej, bogatej w próchnicę gleby. Kwaśną raczej masz.
EDIT
poszukałam potencjalnych przyczyn
pierwsza to brak kwasów humusowych (można rozpuścić obornik granulowany i podlewać)
Druga przyczyna to ostępka lilianka

UrsaMaior napisał(a)
Hehe no dobra, dobra, to uskubnij mi cebulkę w stosownym terminie. Nie wiem kiedy można.

Toż pisałam, że na 13 przywiozę. A może wcześniej jeśli coś wymyślisz
sarenka 10:28, 28 cze 2019

Jakoś lilii ze względu na zapach nie lubiłam, a się okazuje,że są takie bezzapachowe i jeszcze takie ładne
malgol 10:36, 28 cze 2019

Toszka napisał(a)

Raczej przypuszczam, że to problem braku jakiegoś składnika w ziemi. Nie spotkałam się z tym problemem u swoich. Jedynie poskrzypkę tępię.
Wszystkie orientalne (azjatyckie) pety potrzebują kwaśnej, bogatej w próchnicę gleby. Kwaśną raczej masz.
EDIT
pierwsza to brak kwasów humusowych (można rozpuścić obornik granulowany i podlewać)

Toż pisałam, że na 13 przywiozę. A może wcześniej jeśli coś wymyślisz

To może skoro Aprilkowe jeszcze nie sa gotowe do rozmnażania to do Ciebie się uśmiechnę po cebulkę?

mam azalie pontyjskie,w półcieniu...myślisz,że mogłabym je razem zestawić?
April 10:43, 28 cze 2019

Toszka napisał(a)

No i bingo. Właśnie ta podstępna ostępka. Czyli chemia
UrsaMaior 11:04, 28 cze 2019

Trudno Jola, przynajmniej znasz przyczynę.