Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 22:14, 05 cze 2015

Ala106 napisał(a)
Cześć Iwonko, o poranku .
...
Ogród przepiękny. Wspaniałe to ciurkadełko. Właśnie zastanawiam się nad jakimś elementem wodnym, więc cieszę się, że mogę u Ciebie podpatrzeć.
U mnie susza straszliwa .
Zazdroszczę tym, którzy mają podlewanie kropelkowe. Rozważam założenie, ale jakiś prosty system bez elektroniki.
Nie wiem zupełnie jak się do tego zabrać, muszę poczytać.
Macham i życzę miłego dnia.

Reniu, u nas też susza niesamowita. jeszcze jutro tak ma być. Mimo wszystko było tak ładnie, że nie chciało mi się iść do domu, wynajdywałam sobie prace wkoło domu.
Ja też marzę o podlewaniu kropelkowym. Na początek przydałaby się linia na rabatach i można podłączyć do węża na czas podlewania. Wczoraj było tak sucho, że pod rodki i róże położyłam wąż i małym strumyczkiem sączyła się pod nie woda. Kwiaty odżyły
Iwk4 22:21, 05 cze 2015

szemusia napisał(a)
Obejrzałam aktualne zdjęcia i chylę czoła Super Ci to wyszło.
Ciurkadelkiem się pozachwycałam, ładnie komponuje się w nowej wersji ogrodu. Myślę, że zmiana w kierunku lini prostych wyszła zdecydowanie na plus.

Na dziś życzę pozytywnych efektów zmagań lekarskich. Pozdrawiam...

Beatko, lubię twoje wpisy, podnoszą na duchu.
Tyle życzeń zdrowia dla M, że wieczorem bardziej prosto zaczął chodzić
Dziś nasz pan kładł kostkę w kąciku grillowym, odzyskałam trochę ziemi, z podziękowaniem wywiozłam ją zaraz w brakujące miejsce trawnika przy ciurkadełku, potem wymieszałam z kupną ziemią pod trawniki i wieczorkiem posiałam trawkę. Teraz trzeba codziennie podlewać, aby placki ziemi się zazieleniły.
Iwk4 22:23, 05 cze 2015

malgorzata_s napisał(a)
Oczko bardzo mi się podoba, świetnie pasuje na tej rabacie. Pozdrawiam.

Szkoda tylko, ze tam mi nie pasuje lustro. Sąsiedzi i tak się dziwili, dlaczego wymieniam zbiornik okrągły na prostokątny
Na lustro by się pukali w czoło
Iwk4 22:25, 05 cze 2015

babka napisał(a)

No moje też właśnie przesadzane, odmładzane bo dwa lata nie kwitły i teraz też nie chcą. W ub roku dałam część siostrze i u niej cudownie zakwitły wiosną.
Chyba mnie irysy nie lubią
Zdrowia dla eMusia życzę bo czytam, że szwankuje. Bez zdrówka ani rusz, wiem coś o tym.

Iryski cię polubią, daj im tylko szansę. Może ziemia, albo kierunki świata mają znaczenie dla kosaćców?
Za zdrówko dla M dziękuję, chwilowo jest lepiej.
Iwk4 22:28, 05 cze 2015

Dorota123 napisał(a)
Ciurkadełko świetnie wyszło i pomysł z wykonaniem bardzo fajny.

Dorotko, dziękuję.
A dziś moi panowie cięli opał i stare odpady drewna. Zabrałam im kilka odpadków beleczek, to się dziwili, po co mi? A ja, że sobie z tego coś wykombinuję
malgorzata_s 23:00, 05 cze 2015

Iwk4 napisał(a)

Szkoda tylko, ze tam mi nie pasuje lustro. Sąsiedzi i tak się dziwili, dlaczego wymieniam zbiornik okrągły na prostokątny
Na lustro by się pukali w czoło

Ważne, żeby Wam się podobało, sąsiedzi i tak będą obgadywać
Iwk4 23:01, 05 cze 2015

Ostatnio kupiłam gazetę Magnolia, przeczytałam artykuł o szkodnikach i chorobach róż. Cieszyłam się, ze mnie to nie dotyczy. A potem znalazłam u mnie taki obrazek:
http://pliki.farmer.pl/i/02/90/79/029079_620.jpg
W środku pędu róży siedzi sobie bruzdownica pędówka.
Wygryza sobie tunel w łodydze i niszczy ją od środka:
http://www.rozarium.org/ogrod/zwiot-r-any-i-nimu-ka-r-ana-szkodniki-r/

Oberwałam gałązki z tymi szkodnikami, doczytałam też, żeby opryskać mospilanem, mus kupić
Faktycznie w zeszłym roku one słabo kwitły, chyba miałam ten sam problem, tylko nie zdiagnozowany
Dorota123 23:19, 05 cze 2015

Iwonko odnośnie piwoni, dokarm je dobrze, tzn co miesiąc czyli teraz i w lipcu sypnij im nawozu, a na zimę przyłóż kompostu, u mnie pomogło.
Ciekawa jestem co wykombinujesz z pobranych beleczek.
Viola 23:38, 05 cze 2015

Iwonko, czyzbyś domek dla owadów albo dla jeża budowała
sylwia_slomc... 23:43, 05 cze 2015

Iwonko cieszę się, że się nie gniewasz za to co napisałam, ładne to nowe ciurkadełko, ale mnie osobiście to wcześniejsze podobało się bardziej - Ty umysł ścisły, Ja - dusza artystyczna i tworzę taki artystyczny nieład, choć jeszcze całkiem niedawno ( kilka lat wstecz ) uwielbiałam symetrię i liczby parzyste, aż do przesady, ale udało mi się ją pokonać i trudno by było znaleźć je w moim ogródku, całe szczęście, ze nie miałam wtedy ogrodu bo dziś musiałabym wszystko przesadzać