Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Gruszka_na_w... 18:46, 05 sty 2023

Ma potencjał to miejsce. Z dosadzaniem drzewka doradzałabym rozwagę. Czasem taka decyzja w dłuższej perspektywie całkowicie zmienia warunki świetlne na rabacie, choć rzeczywiście, jak sugeruje Anda, wprowadzenie tam pionowego elementu zasłaniającego szklarenkę, to dobry kierunek do rozważań. Może Amanogawa kolumnowa?
Sporo na tej rabacie elementów kulistych. Zanim doczytałam, że są tam już wąskokolumnowe cisy, to chciałam zasugerować ich rozrzucenie po rabacie. Może dosadzić parę molinii, one rozmiękczą nieco te kule.
A tak w ogóle, to daj tej rabacie czas, Poobserwuj ją jeszcze z rok. Może dałoby się tam wcisnąć jakowąś ławeczkę? Niekoniecznie musisz na niej siedzieć.
Piękna jest ta rabata, którą widzisz z okna tarasowego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Napia 19:17, 05 sty 2023

Amanogawa znajduje się po prawej stronie i ponieważ mam już kilka tych drzew w ogrodzie, nie myślałam o niej. Przyszła mi do głowy magnolia i głóg ozdobny, nie będę się jednak spieszyć z podjęciem decyzji. Biorę pod uwagę zmianę naświetlenia rabaty, chociaż myślę, że nie zaburzyłoby to za mocno dotychczasowego układu. Cień padałby wzdłuż żywopłotu z cisa w kierunku choinek, czyli nie przeszkadzałby za bardzo. Na opublikowanych zdjęciach tego nie widać, ale na rabacie znajdują się miskanty - gigantus skrajnie po prawej stronie i graciella po lewej.

Dziękuję Haniu za dobre rady
antracyt 16:42, 06 sty 2023

Z przyjemnością będę podglądać dalsze poczynania na tej rabacie
Napia 18:37, 06 sty 2023

antracyt napisał(a)
Z przyjemnością będę podglądać dalsze poczynania na tej rabacie

Sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie
Napia 20:06, 10 sty 2023

Od prawie dwóch tygodni walczę z grypą, a może to grypa próbuje mnie powstrzymać od ogrodowych działań, o których tak dużo tu na forum
Przyznaję, że w grudniu przed świętami kupiłam cebulki tulipanów - mam nadzieję, ze nie jestem jedyna i nie zdążyłam ich posadzić, co może uda mi się zrobić pod koniec tygodnia. Może
Czeka mnie pobielenie pni drzew owocowych i porządki, duże porządki - trzeba pościnać trawy, byliny, krzewy itd. I chociaż wiem, że pewne kwestie mogą poczekać, to z bieleniem powinnam się pospieszyć, żeby drzewka nie ruszyły .
Korzystając z tego, że jestem uziemiona, przeglądam strony sklepów z roślinami i planuję prace ogrodowe. Żadnych wielkich rewolucji w tym roku nie zamierzam, ale i tak czeka mnie sporo pracy, której zresztą, trzeba to uczciwie przyznać, nie mogę się doczekać

I na poprawienie nastroju kwiatki

olciamanolcia 20:16, 10 sty 2023

Agnieszko zdrowia życzę Zbieraj siły na wiosenne działania w ogrodzie bo z tego co czytam sporo przed Tobą. Ja jak widziałaś "część" prac mam za sobą
Piwonia i szałwia śliczne

Kurde czy to na pewno piwonia? Liście mi się nie zgadzają
Napia 21:00, 10 sty 2023

olciamanolcia napisał(a)
Agnieszko zdrowia życzę Zbieraj siły na wiosenne działania w ogrodzie bo z tego co czytam sporo przed Tobą. Ja jak widziałaś "część" prac mam za sobą
Piwonia i szałwia śliczne

Kurde czy to na pewno piwonia? Liście mi się nie zgadzają

Za życzenia dziękuję Zdrowie bardzo potrzebne "Część " prac ? Odnoszę wrażenie, że Twój ogród już pod linijkę i wymaga już tylko dopieszczenia Trzeba przyznać, że świetnie Ci to wyszło

To piwonia krzewiasta W rzeczywistości piękniejsza niż na zdjęciach
Napia 19:13, 11 sty 2023

Zrobiłam dzisiaj przegląd nasion zebranych w ubiegłym roku, jak i tych niewykorzystanych w poprzednim sezonie. Do kupienia mam tylko kilka sztuk: fasolkę, buraki i jedną z odmian pomidorów, która sprawdziła się w ubiegłym roku, oraz trochę nasion kwiatów.
Wiem, że na Ogrodowisku polecany jest ostrogowiec, podoba mi się i myślę, że spróbuje go w tym roku wysiać w ogrodzie.
antracyt 21:11, 11 sty 2023

Agnieszka, dużo zdrówka!
Moje drzewka owocowe też jeszcze nie bielone, co chwila mżawka mi przeszkadza.
ps. Jaka to sprawdzona odmiana pomidorów? Mąż w tym roku poprosił o malinowe, ale nie mam z nimi żadnego doświadczenia, nie mogę się na odmianę zdecydować.
Anda 22:02, 11 sty 2023

Aga, również życzę Ci zdrowia.
Piwonie drzewiaste są piękne. Właściwie podobają mi sie wszystkie piwonie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies