Ewo, dobrze , że to piszesz. Wiedzy różanej nigdy dość, a przed ewentualnymi ryzykownymi decyzjami warto dobrze przemyśleć sprawę cięcia. Będę miała o czym myśleć, zanim przyjdzie jesień ale jak znam siebie przeprowadzę eksperyment na kilku różach i będę obserwować, jak sobie radzą
Metoda prób i błędów oraz minimalizowanie ryzyka bardzo do mnie przemawiają. Masz rację, ze każdy ogród jest inny i że warto zaufać swojej intuicji, a moja podpowiada mi że jesienne cięcie róż może być sensownym rozwiązaniem
Wczoraj rano zimno i opady deszczu nie pozwoliły wyjść do ogrodu na szczęście po południu zaświeciło słońce. Pościnałam miskanty i wycięłam część suchych bylin, naprawdę widać, że zaczyna się wiosna i ogród budzi się do życia Dzisiaj rano w ogrodzie zalegała warstewka śniegu, a pogoda była typowo barowa. Życzę sobie dobrej pogody w przyszły weekend
Z radości pozaogrodowych - z okazji Dnia Kobiet zrobiłam sobie prezent i zamówiłam dwie książki - "Polki na Montparnasie" Sylwii Zientek i "Czytać, dużo czytać" prof. Ryszarda Koziołka. Już się nie mogę doczekać
Ta pierwsza za mną chodzi. Po przeczytaniu daj znać, czy warta grzechu.
Odnośnie cięcia róż to generalnie wiekszość tnę na wiosnę, ale jesienią przycinam długie pędy tak w połowie , lub bardziej coby wiatr ich nie wyłamał co zdarzało mi sie wielokrotnie .POtem docinam krócej.