Pisze bakterie skrótowo bo to oczywiście różne,mikroorganizmy nie tylko bakterie. Myślę że rośliny mają na,swojej powierzchni i w korzeniach określona florę bakteryjna to taka powłoka która pełni różne funkcje od odżywiania do obrony przed szkodliwymi mikroorganizmami. Zaburzenie tej flory przez zmiane warunków środowiskowych lub stosowanie antybiotyków zaburza ją i należałoby ją odbudować. Tak jest u ludzi jest to temat bardzo nurtujący dla lekarzy bo antybiotyki przestają dzialac, powstała teoria biofilmu, jeśli ktoś znajdzie sposób do rozbicia biofilmu patogennych bakterii pewnie dostanie Nobla.
Jedno jest pewne lepiej zapobiegać niż leczyć. Jeśli są sposoby podawane przez Waldka i Mazana aby zwiększyć szansę na zdrowie roślin to dlaczego ich nie stosować? Jeśli roślina jest chora to trzeba ją leczyć tak jak u ludzi w chorobie potrzebne są anyybiotyki ale jeśli nie to nie wolno ich stosować bo nigdy nie działają tylko na patogen ale również na cały szereg bakterii i grzybów które są pożyteczne. Po oprysku właśnie dlatego rośliny są osłabione bo trzeba im dostarczyć tego co zginęło przez lek. Mam nadzieję że nie zostanę zbanowana za takie wypracowanie
Edit bo trochę niejasne po co to napisałam. Czasem w wypowiedzi robię dygresje i gubię wątek przewodni

Chodzi mi w skrócie o to że warto powalczyć o prawidłową florę fizjologiczna roślin. Każdy kompost myślę nie zaszkodzi roślinom dokorzeniowo. Ale jeśli chce się zastosować coś pochodzącego z kompostu na czesc naziemna to warto to przemyśleć. Myślę że kalifornijki dają pewną stałą w komposcie. Zastosowanie napowietrzania ANHK eliminuje bakterie i grzyby beztlenowe które są prawdopodobnie dla tej części roślin niebezpieczne. Prawidłowo wytworzony i przerzucany nalwilzany kompost w dodatku jeśli przejdą do niego rodzime dzdzownice ,też będzie OK. Ale ja dla ANHK i własnej pewnosci postanowiłam spróbować z kalifornijskimi na bazie tego co sobie przemyslalam. Uprzejmie upraszam o nie traktowanie tej wypowiedzi jako pewnych informacji ale prawdopodobnych i prosze o komentarz osoby które znają się na ogrodnictwie, ja posiadam jedynie wiedzę dotyczącą mikrobiologii człowieka.