Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ewulkowy ogród pod lasem początki...

Ewulkowy ogród pod lasem początki...

pasjonatkaam... 22:44, 16 sie 2014

kosolka napisał(a)

Musisz. Bez tego w ogóle nie ma opcji. Rośnie ogromna. Kratka solidna musi być. Ja mam grube pale wbite i dość solidne deski do nich poziomo przymocowane. Nie wygląda to póki co jakoś rewelacyjnie, ale w przyszłym roku będzie już ladnie zarośnięte. Pokażę Ci przy okazji.

na wiosnę z tym podziałam
pawel_snopek 22:53, 16 sie 2014

Niestety nie ja często kupuje rośliny przez neta albo z Rol-pestu od nas, bo mam je pod ręką i mogę kupić je z rabatem
pasjonatkaam... 22:59, 16 sie 2014

u Was jest duży wybór i piekne rośliny ale wyższe ceny ,w tamtej szkółce mniejszy wybór ale zdecydowanie wszystko taniej.Ostatnio zajechałam tam po drodze na działkę.Za 50zł miałam cały bagażnik roślin i na tylnich siedzeniach)
pasjonatkaam... 22:05, 17 sie 2014

ooo jak cudownie,dzisiaj nastąpił jakiś przełom ,kupiłam kilka roślin i miałam wenę jak nigdydzisiaj ruszyłam z cienistym zakątkiem.Musze go jeszcze dopracować więc nie ma zdjęć ale jestem zadowolona,widzę powoli światełko w tuneluposadziłam tawułki,paprocie,zawilce,hosty i turzyce i w miejscu gdzie już wpada trochę słońca orliki.
pawel_snopek 22:08, 17 sie 2014

Gratulacjeoby to światełko było jeszcze jaśniejsze
pasjonatkaam... 22:18, 17 sie 2014

pawel_snopek napisał(a)
Gratulacjeoby to światełko było jeszcze jaśniejsze

dziekuję,mam nadzieję,że tak bedzie
kachat 14:24, 18 sie 2014

Hej Zaglądam i zwiedzam

Widzę, że coraz więcej roślinek ci przybywa. Tylko taka rada na początek - nie kupuj po jednej sztuce, ale po kilka-kilkanaście! Po jednej jest bez sensu (no chyba że drzewa ) i głupio takie samotne roślinki wyglądają. Parometrowej długości i szerokości plama roślinna złożona z np. 2-3 gatunków wygląda prawie zawsze dobrze, a jak naćkasz tam kilkanaście (-dziesiąt) różności, to się może śmietnik zrobić Tawułki pięknie wyglądają posadzone w dużych grupach (kup np. 10 takich samych), możesz je skomponować z np. wyższymi paprociami w tle oraz z niższymi runiankami na przedzie i pomiędzy plamami tawułek. Kiedyś też kupowałam po 1-2 sztuki bylin i teraz dokupuję do tych biedactw po kilkanaście klonów, aby tak biednie już nie wyglądały
kachat 14:38, 18 sie 2014

Jeśli potrzebujesz inspiracji jak urządzić rabatę cienistą tudzież w stylu leśnym, to możesz zajrzeć też tutaj, może coś ci się przyda - mój zbiór pinterestowy: tu
pasjonatkaam... 17:09, 18 sie 2014

kachat,dziekuję-piękne inspiracje.Masz rację co do kupowania roślin w wiekszych ilosciach.Z reguły kupuję po 3-4,wiem,że mało,muszę tego pilnować
Z tymi tawułkami dokładnie tak zrobiłam.Kupiłam 4 bo mój cienisty zakątek jest mały,między nimi jest runianka ale jeszcze się nie rozrosła,plus paprocie,finkie i takie duże rozrastające się zawilce.Tłem do tego jest tawlina jarzębolistna.Między roślinami rzuciłam pień po ściętym starym drzewie.Podoba mi się ten efekt.
kachat 17:31, 18 sie 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)
Z tymi tawułkami dokładnie tak zrobiłam.
A pokażesz efekt??