Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kubusiowo

Kubusiowo

Dorka 22:10, 27 wrz 2012

Oj na pewno nie chciałbyś żeby syn był popychadłem.
agata_chrosc... 22:13, 27 wrz 2012

kaisog1 napisał(a)
Monika mnie wychowaczynie juz na początku roku przypomniały o tym, że mam sie zgłosic z Kuba do psychologa.... a ja powiedziałam, że tak oczywiście po czym wymysliłam sposób na rozwiązanie problemu i psycholog był zbędny. A teraz wyszedł problem przeklinania no i znowu mnie do psychologa wypychają... a ja nie będe ciągac dzieciaka do psychologa dlatego, że Pani ma problem....

Danuś już chyba wolałabym, żeby mój był taki popychany....

czyli uważasz , że psycholog to kara jakaś jest? a może on by jednak pomógł? Jeśli nie Kubie, to Tobie w rozmowach z wychowawczynią - będziesz miała przynajmniej argument, że byłaś, rozmawiałas, i teraz trzeba problem rozwiązać. Jeśli tego nie zrobisz, to będa zwalały na Ciebie winę. ALe juz się nie wtrącam. Zrobisz jak będziesz uważala za najlepsze.
monitka 22:17, 27 wrz 2012

Gosiu ja myślam o Twojej wizycie, nie z Kubą. Skorzystałam kiedyś z porady pedagoga i wierz mi że otworzyła mi oczy na wiele rzeczy.

Słuchaj a może na Kubę zadziała taka pozytywna motywacja. Możecie wymyśleć jakąś super nagrodę za dobre zachowanie, zrobić razem planszę gdzie za każdy dzień wkleicie znaczek i jak uzbiera ileś tych znaczków to będzie ta wymarzona nagroda. U mnie to działa.
Megi 22:55, 27 wrz 2012

Gosieńko, jesteś teraz w nerwach, a to niedobry doradca musisz ochłonąć dla dobra Kuby, on jest w tym wszystkim najważniejszy, nie Pani i nie Ty. Jestem zdania, że trzeba skorzystać ze wszystkich możliwości, żeby pomagać naszym dzieciom, mają przede wszystkim nas, więc jeśli nie my, rodzice, to kto inny ma im pomóc ? Nie możesz pozwolić, ani na nieodpowiednie zachowania synka, ani też na przylepienie mu łatki łobuza.

Poza tym między Tobą, a tamtą mama jest zasadnicza różnica, ona była na wszystko ślepa, a Ty przecież reagujesz. Widzisz, że Kuba źle się zachowuje, wiesz, że nie bierze tego od Was, więc szukasz rozwiązania, próbujesz rozmawiać z Paniami i moim zdaniem Panie powinny Ci pomóc, ułatwić, nie tylko wypychaniem do psychologa, ale też pracą w grupie, przyglądaniem się dzieciom, bo tak jak napisałaś, są dzieciaki naiwne oraz mali cwaniacy. Dzieci dają się łatwo podpuszczać rówieśnikom, a jeśli zależy im na akceptacji grupy, to robią głupoty, a to wiek, kiedy pewne zachowania nią są dla dzieci oczywiste, bo ważni są koledzy, fajna zabawa i poczucie przynależności.

Powiem Ci jeszcze, że wizyta u psychologa to nie jest zło konieczne, choć czasem tak się z początku wydaje. Ja byłam z mężem, gdy chcieliśmy porozmawiać o rzeczach, które nas niepokoiły w związku z tym, że Olga jako 6-latek poszła do szkoły, czy emocjonalnie jest gotowa na szkolne "problemy" i zadania. Pani zaprosiła najpierw nas, chciała bez obecności dziecka usłyszeć, jakie widzimy problemy. Chciała poznać nasz punkt widzenia i uważam, że takie podejście jest dobre.
Musze powiedzieć, że byliśmy bardzo zadowoleni i ja szczerze polecam wizytę, zwłaszcza w poradniach psychologiczno-pedagogicznych, gdzie pracownicy spotykają się chyba z całym przekrojem możliwych problemów.

Ściskam mocno i serdecznie.
Joaska 09:25, 28 wrz 2012

monteverde napisał(a)
Gosik problem widzę z tego nie z Kubą tylko z jego wychowawczynią, ona musi coś mieć do Kuby, wiesz są sympatie i antypatie musisz to poobserwować, babcia mówiła:" małe dzieci spać nie dają, a duże żyć" Gosik nie martw się już i nie daj po sobie jeździć

Niestety mi tez się wydaje że wychowawca jest winny tej sytuacji, nie można winić tylko jednego dziecka, skoro drugie go prowokuje.
Moj filip w zeszłym roku w pierwszym dniu przedszkola został postawiony w kącie, za bicie się z kolegą (do tej pory są miedzy nimi problemiki) ale pani poinformowala nas rodzicow obojga ze ukarała obydwoje za niegrzeczne zachowanie, nie jest istotne kto zaczął oboje byli winni, do tej pory jak cos przeskrobia oboje stoja w kacie, a ja sie z tego ciesze niech sie uczą ze niema lepszych i groszych,
Mowie o tym zebys zwrocila uwage wychowawczyni ze sam z siebie Kuba nie przeklinałby , żeby ona zwróciła uwagę w jakich okolicznościach się to dzieje i "karała" wszystkich uczestniczących a nie tylko Kubę, bo jeśli wychowawczyni karze tylko Kube , to mu sie nie dziwie że wyzywa - ja te z bym wyzywala, moja rada ochrzan wychowawczynie, powiedz ze problem jest tylko w przedszkolu po jej opieka czyli coś Ona robi coś nie tak, i moja rada nie karaj go w domu za coś co robił w przedszkolu - to nie ma sensu tłumacz i dopytuj się dlaczego sie tak dzieje , a rodzicami sie nie przejmuj.
Joaska 09:34, 28 wrz 2012

kaisog1 napisał(a)
Monika mnie wychowaczynie juz na początku roku przypomniały o tym, że mam sie zgłosic z Kuba do psychologa.... a ja powiedziałam, że tak oczywiście po czym wymysliłam sposób na rozwiązanie problemu i psycholog był zbędny. A teraz wyszedł problem przeklinania no i znowu mnie do psychologa wypychają... a ja nie będe ciągac dzieciaka do psychologa dlatego, że Pani ma problem....

Danuś już chyba wolałabym, żeby mój był taki popychany....

Gosia rozmowa z psychologiem nie zaszkodzi, ale wg mnie rozmowa z wychowawcami i dyrekcja dużo pomoże, to Ty teraz walcz o to, że Kuba z przedszkola wynosi brzydkie wyrazi i wręcz żądaj znalezienia przyczyny, nie pozwól zwalić winy na siebie.

"Danuś już chyba wolałabym, żeby mój był taki popychany.... " A ja uważam, że nie w tych czasach, teraz dzieci muszą być przebojowe żeby coś w życiu osiągnęły.

Domagaj się np. uczestnictwa pani psycholog w zajęciach z dziećmi (całej grupy), żeby pomógł ustalić przyczynę przeklinania, może osoba z zewnątrz łatwiej znajdzie winowajcę.
kaisog1 13:53, 28 wrz 2012

Dziękuję Wam za rady i wsparcie. Pozytywna motywacja jest u nas w użyciu i daje dobre rezultaty.
Dzisiaj Paweł rozmawiał rano z jedna z wychowaczyn i powiedział, że chyba jednak problem leży po stronie przedszkola bo Kuba takich słów nie wyniósł z domu (mało tego, ja po tygodniu pobytu Kuby w przedszkolu monitowałam jednej z wychowawczyń, że Kuba zaczął używać brzydkich słów). Na co Pani raczyła odpowiedzieć, że to tylko Kuba biega po dworzu wykrzykując brzydkie słowa. Paweł powiedział, że ok ale Kuba nie robiłby tego gdyby tego nie usłyszał od innych dzieci. Na co Pani (UWAGA!) powiedziała, że jest dużo dzieci w grupie i ona wszystkiego nie wychwyci. Znam ten tekst już na pamięć! I ten, że przyjrzy się problemowi.... Po ostatnim przyjrzeniu się problemowi wyszło, że Kuba bije w obronie innego dziecka/.......
Wczoraj długo rozmawiałam z Kubą i włosy mi dęba stanęły jak zaczął opowiadać co dzieci robią w przedszkolu....... między innymi wpychają sobie palce w oczy i uwierzcie mi, że to jest kropla w morzu...
Ja nie wiem gdzie te panie mają oczy ale na pewno nie są skoncentrowane na dzieciach.....

Myslę sobie, że chyba zakończmy juz ta dyskusję bo to przecież forum ogródkowe
BEATA_S 14:31, 28 wrz 2012

Pozdrawiam Gosiaku i głowa do góry ! Dzisiaj piątek
AAA.. bym zapomniała... cudowna ta rabata pod domem! Wiesz... tam powtarzana Miodzio
kaisog1 14:33, 28 wrz 2012

Beata Ano juz piątek.... jutro pieczenie, pieczenie, pieczenie Babeczki krówki, babeczki świnki, babeczki owieczki, tort pies, sernik, marchewkowe Anulkowe

Dzięki za pochwałę rabatkową
BEATA_S 14:35, 28 wrz 2012

Ach Gosia! Doczytałam gdzieś, że Kubuś ma urodzinki i rocznica... Sto lat! Trzymajcie się cieplutko, zdrówka życzę i uściskaj Chłopaków