Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Kasya 12:25, 26 lip 2017

Aniu, buziaki imieninowe i ode mnie
cyprysika wstawie potem, poki co nie mam kiedy fotek robic

myslisz czy to nie metasekwoja ?
ja nie wiem jak odrozniac, to rodzina przeciez
Gosiek33 12:54, 26 lip 2017

To jednak Cypryśnik

porównaj

Metasekwoja

Cypryśnik

wydaje się, że cypryśnik ma układ odnóżek z listkami nie tak równomierny jak u metasekwoi - jesienią się okaże

cypryśnik ma gałązki z pojedynczymi igiełkami a metasekwoja gładkie

Gosiek33 12:55, 26 lip 2017

Imieniny? To wszelkiej dobroci życzę
Toszka 13:16, 26 lip 2017

Aby siewki cisowe z gwarancją kopać musza juz mieć przyrosty własciwe, czyli nowe gałązki boczne wyglądem przypominające "dorosłe". Uprzedzam, że siewki maja bardzo głębokie korzonki, mniej więcej tak długie jak część zielona. Często nawet dłuższe. Wyraźny korzeń palowy plus spora wiązką od pieńka.
Najgorsze jest to, ze siewki trudno wykopać z bryłką ziemi. Natychmiast trzeba sadzić w doniczki z uzyciem ziemi w której rosły.

Niedojrzałe siewki niestety w duzym procencie zamierają.

Piszę to z własnego doświadczenia. Umnie też masa siewek, ale kopię Ani sukcesywnie, tak by przenosiny doskonale zniosły

Gosiu, kop Ani ciski. Wspólnie stworzymy jej żywopłot

Anko, czy ty dziś imprezujesz z kosą????
Gosiek33 13:38, 26 lip 2017

To już kopać i sadzić w doniczki? To są siewki od koleżanki brutalnie wyrywane z ziemi - sadziłam je dość szybko w nowe miejsce Jak widać nieźle się mają. Ale przeraża mnie Twój opis korzeni, te większe egzemplarze były już przesadzane ze dwa razy, tyle, że z gruntu do gruntu, jak przetrzymają sadzenie w doniczki? Może lepiej kopać je tuż przed przyjazdem Ani?
Toszka 14:40, 26 lip 2017

Cha, Cha, jak to człowiek w niewiedzy jest szczęśliwy

Coś ci powiem o cisach i buksach Jesli szybko są wykopane i posadzone to one prawie tego nie odczuwają. Gorzej jak są przetrzymane i obeschną korzenie vide słynne z gołym korzeniem tak popularne w ostatnich miesiącach.

Korzystam z mokrej pogody i łowię siewki dla Ani. Siup do niemałej doniczki, w dwóch turach podlane, sprawdzone czy ziemia wszędzie wpłynęła i do chłodnego cienia.
W ten sposób pomału eksmituję maluchy spod "matek". Ten rok jest stworzony dla cisa - siewki bardzo przybrały na masie
anka_ 20:02, 26 lip 2017

Monia81 napisał(a)
Aniu wszystkiego najlepszego

Moniko bardzo dziękuję.

Gosiek33 napisał(a)
Skoro chcesz ciski to i u mnie się coś znajdzie, rosną w szpalerze pod płotem od największego do najmniejszego ale chyba będzie im lepiej u Ciebie niż u mnie. Pod warunkiem, że chcesz i maleństwa całkowite.
Gosiu chcę, ale jesteś pewna że chcesz oddać?

Gosiek33 napisał(a)
cypryśnik - nie wiem czy o takie zdjęcia Ci chodziło?
Gosiu właśnie o takie. Wszystko mi wyjaśniło, dziękuję.

Makao_J napisał(a)
Jaka szkółka cisowa u Ciebie Szoka.

Buziaki przesyłam imieninowe
Aneczko dziękuję i nawzajem. Cisków maluszków już troszkę u mnie jest i trochę jeszcze przyjedzie...

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 20:07, 26 lip 2017

Kasya napisał(a)
Aniu, buziaki imieninowe i ode mnie
cyprysika wstawie potem, poki co nie mam kiedy fotek robic

myslisz czy to nie metasekwoja ?
ja nie wiem jak odrozniac, to rodzina przeciez

Kasiu za życzenia serdecznie dziękuję. Co do rozróżnienia metasekwoi od cyprysnika Guru od tego typu roślin pisał mi tak:

Mariusz napisał(a)
...krótko mówiąc, cypryśnik ma ułożenie szpilek na gałązce naprzemianlegle, a metasekwoja naprzeciwlegle.....

Dopiero po zdjęciach Gosi dopatrzyłam, że dotyczy to 'dorosłych' gałązek, młode są takie same.

Gosiek33 napisał(a)
To jednak Cypryśnik
Gosiu dzięki twoim zdjęciom już wiem o co chodzi. Za życzenia dziękuję.

Toszka napisał(a)
Anko, czy ty dziś imprezujesz z kosą????
Niestety Iwonko z kosą była impreza jednozbiornikowa, za mokro. Za to uskuteczniałam taniec z widłami amerykańskimi.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 20:08, 26 lip 2017

Co byście zrobili z takimi cisami...?

Margerytka40 20:13, 26 lip 2017

Aniu ,pozdrawiam imieninowo