Ja też nie wyłamuje pierwszego kwiatka hortensji bo oko cieszy jak zakwitnie. Aniu powiedz jaka mogła być przyczyna że truskawki urosły piękne krzaki a nie owocowały?Czyżby kwiaty zmarzły?
Anulko u mnie wszystkiego 'robalstwa' pod dostatkiem. Ale na ilość żab (a w zasadzie ropuch zielonych, bo żaby to mam w stawie) narzekał wczoraj mój eM- Tyle ich jest, że trudno nogę postawić. A i koszenie do fajnych nie należy.
Gosiu zdjęcia ;skrzydełek' są na 250. Zdjęcia całego klonu tez kiedyś wklejałam, ale nie mogę znaleźć. Jak chcesz to później cyknę fotke.
Mirko ale wogóle nie było kwiatów? Czy kwitły a nie było owoców? Bo jak to drugie to są dwie opcjie- albo zmarzły (wtedy wyraxnie widać, bo środek robi się czarny) albo w pąku zeżarł je opuchlak. Jak wogóle nie puściły kwiatów to z reguły jest to wina za głębokiego posadzenia.
Edit:napuszczały tyle sadzonek że pół O mogę obdzielić
Mirko jak kwiat był rozwiniety ale mało owocu to znaczy że zmarzły. Przy tegorocznym mrozie jaki poszedł nic dziwnego. Do tego pierwszoroczne zawsze tylko minimalnie owocują. Od przyszłego roku zacznie się wysyp.
Tak też i ja myślę ze zmarzły.W tej samej lini po przeciwnej stronie mam szpaler Szmaragdów i jak były te ostatnie wiosenne przymrozki to cały tył tuj zrobił się brazowy .Sasiad na swojej działce powycinał takie 20 m.drzewa zrobiła się taka dziura z 15m.szeroka i przez nią mam tzw.cug i to chyba przez to chyba te moje straty są.
Aniu - Acer ginnala to zwarta roślinka rośnie? Jeśli tak to zbierz nasionka.
ja mam wiekuistkę podobne ma kwiatuchy, podoba mi się a teraz widać rozkłada się.
Mam zapytać o berberysa wysiałaś admiration. chciałabym zobaczyć siewki do porównania moich od JoannyA. Ja u siebie kilka dni temu wstawiłam ich zdjęcia. zobacz czy takie same. może nie wysiałaś.
Ja mam cicha nadzieję zacząć szykować teren na żywopłot od sąsiada. Tylko dylematy moralne muszę najpierw rozwiazac.
Wiesz Gosiu tak w zasadzie to nie przypominam sobie, żeby miał skrzydełka w tamtym roku- choć napewno kwitł. W tym roku rzucały się w oczy z daleka.
Haniu Acer ginnala to małe drzewko. Nasionka oczywiście mogę zostawić. Ciekawe czy coś by wyszło z jego siewu.
Haniu berbersyski wsawiałam na poprzedniej stronie. Przyznaję, że dopiero będę rozsadzać. Ale mix kolorystyczny tak jak u was. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/146/1469882/original.JPG
W nóżkach klonu rosnie montana.
Tegoroczne przyrosty mają narazie ok 40-50 cm i rosną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam!
"Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu."
~ Władysław Tatarkiewicz