Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielonym do góry...

Zielonym do góry...

Krakus 10:00, 31 mar 2016

Toszka napisał(a)
musisz wziąć pod uwagę fakt, że tuja bardzo źle reaguje na dotyk innych roślin - łysieje i zamiera w tych miejscach. Elata jest bardzo wysoka jak na carexa.
Pytanie co tam chcesz... czy chcesz utworzyć niski dywan wokół danic?

dywan albo poo prostu coś tam dać bo sporo miejsca jest i tak łysawo...nie che mi się tam powtarzać Carexów 'Frosed Curls' bo u Zielonej czytałem że tylko -3 sezony ładna ...zobacze jak u niej to będzie w tym sezonie wyglądać.

dywan o którym piszesz chyba najbardziej by mi pasował...

floksy tak ja pisałem powyżej..może zawciąg nadmorski ...

Edit:
albo po prostu żurawki
Krakus 07:28, 01 kwi 2016

no wczoraj rano Wam pokazywałem stan z rana a po powrocie z pracy

stwierdzam oficjalnie że to już choroba bo żona mnie podsumowała : "Może byś też dzieciom zdjęcia zrobił "

tak poza tym trzmielina się obudziła (fot słabe bo z komórki a jak świeci to nie widać czy dobrze ostrość złapał :/ )

a i na koniec cos co mnie najbardziej ucieszyło miła niespodzianka

Krakus 07:33, 01 kwi 2016

a i do tego miałem 2 h "wolnego" i poświęciłem to na przygotowanie sobie ziemi pod rabatę. Wiem że jeszcze krzywo, darń nie wywieziona bo kończyłem jak juz sie ściemniało itp ale dla mnie najważniejsze że łopatom pomachałem

i już cała przekopana

dziś jak się uda to grabienie i pierwsze nasadzenia chociaż dzionek mam napięty to może być ciężko się wyrobic ;/
kosolka 08:51, 01 kwi 2016

Magnolia... Ach jak zazdraszczam...! Muszę koniecznie kupić jeszcze jedną, ciemną! Szybciej u Ciebie wszystko się przebudziło niż u mnie. Pomachanie łopatą dobrze robi, nie? Najważniejsze że cos sie dzieje. Pozdrawiam!

PS. Moje rośliny też od dwóch lat mają 1000 razy więcej zdjęć niż dzieci
Krakus 10:12, 01 kwi 2016

kosolka napisał(a)
Magnolia... Ach jak zazdraszczam...! Muszę koniecznie kupić jeszcze jedną, ciemną! Szybciej u Ciebie wszystko się przebudziło niż u mnie. Pomachanie łopatą dobrze robi, nie? Najważniejsze że cos sie dzieje. Pozdrawiam!

PS. Moje rośliny też od dwóch lat mają 1000 razy więcej zdjęć niż dzieci

no z Magnolii się cieszę bo jak kupiłem to stała w doniczce i wtedy jeszcze na budowie siedziałem sporo wiec czasu nie było sie nacieszyc ;/ w tym roku mam nadzieje nadrobię...

co do przebudzenia to pewnie kwestia regionu...chociaż u mnie wygwizdów i widzę np że u Teściów gdzie zaczisze (a tylko 4 km ode mnie) to u sąsiada np cały juz migdałek obsypany kwiatami...u mnie dopiero w pąkach...dziś pewnie będzie gorszy progres rozwojowy bo słońca brak i mżawka...
kosolka 10:16, 01 kwi 2016

Mój migdałek jeszcze zaspany w najlepsze. A dziś zimnoooo...
Konieczki 12:23, 01 kwi 2016

Jak ja widze Waszą wiosnę to zgłaszam protest - u mnie nic nie kwitnie oprócz pierwiosnków
Krakus 20:47, 04 kwi 2016

wklejam u siebie zaczytane gdzieś buszując po O. Nie mam wprawdzie rodków ale planuję

Poniższą mieszanką lać po zimie pożółkłe rododendrony. Trzy, cztery opryski co 5-7 dni.

2 cm w szklance florovitu
2 cm w szklance pinivitu
2 cm w szklance żelaza
i to do 10 l konewki.

Zalać wodą i można lać po rodkach, np. konewką z sitkiem, albo opryskiwaczem.
Krakus 20:51, 04 kwi 2016

a tak poza ty, to zacząłem Tacierzyński i praca pełną para...aż siły niema zdjęć zgrać bo Pissardi już fajnie obsypane kwiatami..ale co dziwne tylko 1 i nie wiem od czego to zależy...niby kupione i sadzone w tym samym czasie a tylko jedna kwitnie...

oprócz tego moja Córcia najmłodsza chyba 3-dniówe ma bo gorączkuje cały czas... ;( szkoda takiego małego szkraba ;/
Marzenaka 22:37, 04 kwi 2016

Krakus mam jedną Pissardi i w tamtym roku miała bardzo malutko kwiatów. Po kwitnieniu troszkę poprzycinałam ją. Za to teraz cała obsypana kwiatami Nie wiem czym to idzie. Zdrówka dla córeczki.