Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielonym do góry...

Zielonym do góry...

07_Rene 08:26, 05 kwi 2016

To czekamy na te fotki

edit:

Zlikwiduj trawę od razu między tujami, tam gdzie ta rabata przekopana, bo ci będzie strasznie wrastać, będzie kłopot.
Krakus 20:59, 05 kwi 2016

Marzenaka napisał(a)
Krakus mam jedną Pissardi i w tamtym roku miała bardzo malutko kwiatów. Po kwitnieniu troszkę poprzycinałam ją. Za to teraz cała obsypana kwiatami Nie wiem czym to idzie. Zdrówka dla córeczki.

no ja wszystkie ciacham tak samo ale chyba tę co mi kwitnie najładniej to ciachałem dwa razy trochę bardziej...
teraz wygląda tak a w tle pozostałe...
ale dziwnie jakos kwitnie...tylko od dołu tak jakby na dwuletnich..te co odbiły po cięciu to niby mają pąki ale na razie nie kwitną..

zdjęcia z telefonu więc szału nie ma

dzisiaj jak widac pogoda wspaniała 26 mi pokazywał termometr i moja Magnolia coraz odważniej

Krakus 21:02, 05 kwi 2016

07_Rene napisał(a)
To czekamy na te fotki

edit:

Zlikwiduj trawę od razu między tujami, tam gdzie ta rabata przekopana, bo ci będzie strasznie wrastać, będzie kłopot.

dzięki za radę..tez tak o tym myślałem ale z braku czasu nawet nie obfociłem moich posadzonych Limlightów w tym miejscu już
dumam jeszcze tylko nad jakaś alternatywą dla kory bo przy moich areałach to 8 zł za worek x tysiące sztuk mnie zrujnuje...
i takie pytanie..werbena się przebije przez kore? bo posiałem do gruntu..
Krakus 21:08, 05 kwi 2016

a czasu mam mało bo zacząłem kostkę

07_Rene 21:44, 05 kwi 2016

Krakus napisał(a)

dzięki za radę..tez tak o tym myślałem ale z braku czasu nawet nie obfociłem moich posadzonych Limlightów w tym miejscu już
dumam jeszcze tylko nad jakaś alternatywą dla kory bo przy moich areałach to 8 zł za worek x tysiące sztuk mnie zrujnuje...
i takie pytanie..werbena się przebije przez kore? bo posiałem do gruntu..

Ja korę mam tylko przed domem, ale nawet nie ze względu na cenę, a ze względu na nornice. Pozostaje gęste sadzenie i plewienie. Nie wiem czy taniej nie wychodzą kamienie, ale to dopiero jak rabata jest na tip top zrobiona, bo każde poprawki są problematyczne do przeprowadzenia.

Sama czekam na werbenę. W ubiegłym roku miałam ją po raz pierwszy. Powinna się przebić przez korę.
babka 22:45, 05 kwi 2016

Cześć Krakus, ja pierwszy raz u Ciebie
kosolka 23:26, 05 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Ja korę mam tylko przed domem, ale nawet nie ze względu na cenę, a ze względu na nornice.

?? Ale w jakim sensie Reniu? Ja jestem od jesieni na etapie pozbywania się kory z rabat.. Między innymi dlatego (!) że pod nia nornice mają raj.. Dziura na dziurze, hortensje że zzartymi korzeniami.. Nie wiem, może to przypadek.? Może to tylko u mnie tak.
Poza tym kora wyglądała ładnie i elegancko przez dwa sezony, później tylko szpecila.. Teraz od razu chce mi się patrzeć na rabaty na których jest ładna, czarna ziemia zamiast kory.. Przynajmniej moje małe roślinki są ładniej wyeksponowane

Krakus, jak zdrówko? Córcia lepiej? A plecy? Pozdrawiam!
Krakus 20:46, 06 kwi 2016

babka napisał(a)
Cześć Krakus, ja pierwszy raz u Ciebie

No Ciebie to nawet Poczta polska wyprzedziła bo Twoje nasionka wczesniej do mnie dotarły

ostatnio tak Ci wątek zaśmiecałem że postanowiłasw końcu mnie odwiedzić u mnie ciszej i spokojniej..wyżywaj się do woli..oczywiście o pomoc mi chodzi kilke dylematów rzuciłem wczesniej...
Krakus 20:49, 06 kwi 2016

kosolka napisał(a)

?? Ale w jakim sensie Reniu? Ja jestem od jesieni na etapie pozbywania się kory z rabat.. Między innymi dlatego (!) że pod nia nornice mają raj.. Dziura na dziurze, hortensje że zzartymi korzeniami.. Nie wiem, może to przypadek.? Może to tylko u mnie tak.
Poza tym kora wyglądała ładnie i elegancko przez dwa sezony, później tylko szpecila.. Teraz od razu chce mi się patrzeć na rabaty na których jest ładna, czarna ziemia zamiast kory.. Przynajmniej moje małe roślinki są ładniej wyeksponowane

do kory też nie miałem przekonania ale już teraz to ostatecznie nie będę sobie nią głowy zawracał

co do pleców to że tak napiszę wiem że je mam przypominają o sobie ale to taka wiosenna rozgrzewka...kilka ton sie przerzuci i sie zahartuja

no Córcie przez kilka dni to koło 40 oC miała noce cięzkie..dziś juz troszkę lepiej to mam nadzieję że juz koniec..
07_Rene 21:30, 06 kwi 2016

kosolka napisał(a)

Z nornicami jest nierówna walka Próbowałam je truć wszystkim, ale nie wygrałam Też straciłam kilka roślin. Chwasty się u mnie sieja z pól na potęgę, dlatego idę w rośliny zadarniające, które choc trochę ograniczą panoszenie się chwastów, np. dąbrówka, gęsiówka wczesna, tojeść rozesłana (u mnie się sieje sama ta zwykła dzika i wielu miejscach ją zostawiam), czy choćby nawet jakieś rośliny skalniakowe.
W tym sezonie jestem zafascynowana gęsiówką, jak fajnie się rozrasta i nawet jest dekoracyjna