Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 16:16, 08 mar 2025

anpi napisał(a)
Też mnie zdziwiły przylaszczki i nawet iryski ! Bo u mnie one też później.
Ależ one wszystkie cieszą!

Zrobiło się szaleństwo. Dziś pogoda nas rozpieszczała. Zrobiłam dużo porządków w ogrodzie. Jutro będzie dużo chłodniej, ale też pójdę popracować.
Ewa777 16:18, 08 mar 2025

TAR napisał(a)
Ewa no to szok jak u ciebie kwitnie wszystko. Śliczne kwiatuszki. Tez kupilam iryski recticulaty tylko białe. Masz chyba jednak cieplej niz my w lesie.

Dziwią mnie te wpisy, bo mi się zawsze wydaje, że u mnie wszystko z dużym opóźnieniem się budzi ze snu. Przy tej pogodzie rośliny wprost szaleją, codziennie zakwita coś nowego
Ewa777 16:20, 08 mar 2025

mirkaka napisał(a)
A jednak i u mnie przylaszczki zaczęły kwitnąć, szczególnie te młodziutkie siewki, stara karpa jeszcze śpi

U mnie nigdy nie znalazłam siewek przylaszczek. Jak to zrobić, żeby były. Karpy rozrastają się, ale nic w pobliżu nie widzę.
Ewa777 16:21, 08 mar 2025

Zdjęcia z dzisiaj.

Ewa777 16:24, 08 mar 2025

Ewa777 16:26, 08 mar 2025

Dziś przycięłam część hortensji bukietowych. Zabrałam się też za wycinanie liści ciemiernikom.
Mąż przycinał tuje.
Cały dzień była wspaniała pogoda. Słonecznie i bardzo cieplutko.

vita 17:39, 08 mar 2025

Ewa777 napisał(a)
U mnie nigdy nie znalazłam siewek przylaszczek. Jak to zrobić, żeby były. Karpy rozrastają się, ale nic w pobliżu nie widzę.

Myślę, że ważne jest stanowisko, półcieniste, próchnicze podłoże, ziemia liściowa, zasadowe do obojętnego ph. Umiarkowana wilgotność. Nasiona przylaszczek roznoszą mrówki, podobnie jak nasiona cyklamenów. U mnie przylaszczki się sieją bardzo dobrze, co roku znajduję nowe, ale to pewnie dlatego, że mają u mnie doskonałe warunki siedliskowe.
Może masz kwaśną glebę? Może zbyt gorliwie plewisz? No i one jednak potrzebują czasu na zadomowienie się Cierpliwości
Różowa przylaszczka czeka na Ciebie od zeszłego roku u Mirki.
Muszę dopytać o los tej przylaszczki, bo możliwe, że była przesuszona i nie przetrwała (z mojej winy, nie Mirki )

vita 17:43, 08 mar 2025

Ewa777 napisał(a)

Dziwią mnie te wpisy, bo mi się zawsze wydaje, że u mnie wszystko z dużym opóźnieniem się budzi ze snu. Przy tej pogodzie rośliny wprost szaleją, codziennie zakwita coś nowego

Też mi się wydawało, że u Was wszystko z dużym opóźnieniem. Kiedyś się z Jolą umawiałyśmy na przylaszczki do Gołubia i odkładałyśmy parę razy. No ale do takiej fazy rozwoju ciemierników jak u Ciebie to u mnie daleeeeko! Masz już wspaniałą wiosnę
Ewa777 17:52, 08 mar 2025

vita napisał(a)

Myślę, że ważne jest stanowisko, półcieniste, próchnicze podłoże, ziemia liściowa, zasadowe do obojętnego ph. Umiarkowana wilgotność. Nasiona przylaszczek roznoszą mrówki, podobnie jak nasiona cyklamenów. U mnie przylaszczki się sieją bardzo dobrze, co roku znajduję nowe, ale to pewnie dlatego, że mają u mnie doskonałe warunki siedliskowe.
Może masz kwaśną glebę? Może zbyt gorliwie plewisz? No i one jednak potrzebują czasu na zadomowienie się Cierpliwości
Różowa przylaszczka czeka na Ciebie od zeszłego roku u Mirki.
Muszę dopytać o los tej przylaszczki, bo możliwe, że była przesuszona i nie przetrwała (z mojej winy, nie Mirki )

Dzięki za informacje co do siewek przylaszczek. Bardzo możliwe, że je wypieliłam, bo pewnie nie rozpoznałam. Spróbuję się powstrzymać w tym roku, skoro mówicie, że się dobrze sieją. Mrówek w ogrodzie nie lubię i walczę z nimi. Podłoża liściowego nie mam, ziemia na pewno nie jest kwaśna, bo ciągle muszę pracować nad kwasowością przy rododendronach.
Różową przylaszczkę od Ciebie już dostałam. W ubiegłym roku Mirka mi ją przekazała. Mam ją w donicy i wydaje mi się, że rusza Bardzo Ci za nią dziękuję
ajka 18:22, 08 mar 2025

Ewa777 napisał(a)

Okolice Wrocławia, to zawsze wszystko szybciej kwitnie. U Was wiosna galopująca

W tym roku straaaasznie się ociąga. Ale może i dobrze, bo w zeszłym roku szybko wszystko ruszyło, a potem jedną noc przymroziło i dużo drzew i roślin u nas ucierpiało. Mam nadzieję, że w tym roku nie będzie takich niemiłych niespodzianek.