Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Joku 19:02, 08 mar 2025

Z moich obserwacji wynika że po prostu trzeba się uzbroić w cierpliwość. Przylaszczki próbuję udomowić w moim ogrodzie od początku czyli ponad 10 lat. Dopiero w zeszłym roku zobaczyłam pierwszą siewkę. Wygląda jak miniatura dorosłej jeżeli chodzi o kształt listków. Trudno ją pomylić z czymś innym. Swoją zobaczyłam bodajże późnym latem. Ja podsypuje przylaszczki niewielką ilością dolomitu i kompostem z liści. Zwykły kompost też pewnie się nada bo o ile dobrze pamiętam ma odczyn zasadowy.
Wafel 19:31, 08 mar 2025

Jola co za cierpliwość

Ewa wspaniale u ciebie i zaskakująco barwnie, dziś przy pracach porządkowych zobaczyłam dużo krokusów wychodzących dopiero z ziemi, kwitną może 3 od czapy, każdy w innym miejscu, ale cieszą mnie ciemierniki, które przetrwały u mnie po zmianie miejsca. Jednego jeszcze sobie dokupiłam, małego, dziś na Kowalach
Joku 21:36, 08 mar 2025

Skoro przylaszczki postanowiły się tak zupełnie ode mnie nie wyprowadzić to ja mogłam czekać i patrzeć co będzie dalej .
Wafel 23:13, 08 mar 2025

A te przylaszczki przyszły z tobą z lasu? Nigdy nie widziałam w sprzedaży.
mirkaka 06:13, 09 mar 2025

vita napisał(a)

Myślę, że ważne jest stanowisko, półcieniste, próchnicze podłoże, ziemia liściowa, zasadowe do obojętnego ph. Umiarkowana wilgotność. Nasiona przylaszczek roznoszą mrówki, podobnie jak nasiona cyklamenów. U mnie przylaszczki się sieją bardzo dobrze, co roku znajduję nowe, ale to pewnie dlatego, że mają u mnie doskonałe warunki siedliskowe.
Może masz kwaśną glebę? Może zbyt gorliwie plewisz? No i one jednak potrzebują czasu na zadomowienie się Cierpliwości
Różowa przylaszczka czeka na Ciebie od zeszłego roku u Mirki.
Muszę dopytać o los tej przylaszczki, bo możliwe, że była przesuszona i nie przetrwała (z mojej winy, nie Mirki )

Już nie czeka u Mirki, Mirka ją w zeszłym roku dała Ewie była przesuszona ale w ziemi była żywa karpa.
Też uważam że Ewa tam pewnie pieli, wzrusza glebę, może ma zbyt zwięzłą glinę.
Ewa moje rosną w lasku, nie ruszam tego miejsca, siewki są maleńkie więc pewnie ich nie zauważasz.
Możesz też spróbować sama ją rozsiać, nasionka jak dojrzeją rozsiać w pobliżu i zaznaczyć patyczkami, żeby nic tam nie gmerać
Ewa777 11:00, 09 mar 2025

Joku napisał(a)
Z moich obserwacji wynika że po prostu trzeba się uzbroić w cierpliwość. Przylaszczki próbuję udomowić w moim ogrodzie od początku czyli ponad 10 lat. Dopiero w zeszłym roku zobaczyłam pierwszą siewkę. Wygląda jak miniatura dorosłej jeżeli chodzi o kształt listków. Trudno ją pomylić z czymś innym. Swoją zobaczyłam bodajże późnym latem. Ja podsypuje przylaszczki niewielką ilością dolomitu i kompostem z liści. Zwykły kompost też pewnie się nada bo o ile dobrze pamiętam ma odczyn zasadowy.

W pierwszej fazie siewka pewnie ma listki niepodobne do niczego, a dopiero latem można ją rozpoznać. Spróbuję nie pielić przy przylaszczkach, choć będzie to trudne dla mnie.
Kompost z liści sama robisz? Nie wiem, czy można taki kupić.
Ewa777 11:02, 09 mar 2025

Wafel napisał(a)
Jola co za cierpliwość

Ewa wspaniale u ciebie i zaskakująco barwnie, dziś przy pracach porządkowych zobaczyłam dużo krokusów wychodzących dopiero z ziemi, kwitną może 3 od czapy, każdy w innym miejscu, ale cieszą mnie ciemierniki, które przetrwały u mnie po zmianie miejsca. Jednego jeszcze sobie dokupiłam, małego, dziś na Kowalach

Nie byłam jeszcze w tym sezonie w ogrodniczym. Maja już coś ciekawego? Ruszyli pełną parą, czy dopiero się rozkręcają?
Ewa777 11:04, 09 mar 2025

Wafel napisał(a)
A te przylaszczki przyszły z tobą z lasu? Nigdy nie widziałam w sprzedaży.

Przylaszczki sa w sprzedaży. Widziałam nawet na Kowalach. Ja swoje kupiłam na al..gro.
Ewa777 11:12, 09 mar 2025

mirkaka napisał(a)

Już nie czeka u Mirki, Mirka ją w zeszłym roku dała Ewie była przesuszona ale w ziemi była żywa karpa.
Też uważam że Ewa tam pewnie pieli, wzrusza glebę, może ma zbyt zwięzłą glinę.
Ewa moje rosną w lasku, nie ruszam tego miejsca, siewki są maleńkie więc pewnie ich nie zauważasz.
Możesz też spróbować sama ją rozsiać, nasionka jak dojrzeją rozsiać w pobliżu i zaznaczyć patyczkami, żeby nic tam nie gmerać

Tak, Mireczko, już pisałam, ze przekazałaś mi przylaszczkę od Vity. To jest cenny skarb. Zostawiłąm ją na razie w donicy i wydaje mi się, że właśnie rusza do życia (mam tylko nadzieję, że nie pomyliłam jej z inną roślinką, bo mam trochę doniczek).
W laku łatwiej zostawić roślinki w spokoju i nie pielić. Na rabacie przy tarasie trochę trudniej, ale się postaram. Pod spodem mam zbitą glinę, ale wierzchnia warstwa jest przez lata już tak ulepszona, że tylko się wysiewać
Kordina 13:18, 09 mar 2025

Cudne te odcienie fioletków u Ciebie, uwielbiam te kolory