Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 10:46, 11 mar 2025

TAR napisał(a)
Ewa a jak judaszowiec? Żyje?

Gałązki wyglądają na zdrowe, nic nie uschło, więc chyba wszystko z nim dobrze.
TAR 11:07, 11 mar 2025

To super. Moj Eternal ma kilka mlodych podmarzlych ale tez żyje, z uwagi ze byl w zeszlym sezonie na 4 miejscowkach to i tak niezle sie trzyma. Przesadzony Forest Pansy tez żyje.
Joku 15:55, 11 mar 2025

Byłam dzisiaj w LM w Gdyni, było sporo kolorowych pierwiosnków w wielopakach.
Margo2 22:05, 11 mar 2025

Ewa777 napisał(a)

Może spróbuję zrobić taki kompost z liści w przyszłym roku, jak nie zapomnę i będzie mi się chciało. Na razie skorzystam ze zwykłego kompostu.

Ewa, ale z kompostem z liści nie ma roboty. Po porostu kładziesz do worków i zostawiasz na cały rok. Ja w workach robie dziurki dla przewiewu.
Wychodzi rewelacyjna ziemia do wszelkich leśnych roslin. I tak chyba grabisz liście jesienią?

U mnie przylaszczki sieją się bardzo. Nie mam pojęcia dlaczego. A mam rośliny, których siewek nie mogę sie doczekać.
Ewa777 11:23, 12 mar 2025

TAR napisał(a)
To super. Moj Eternal ma kilka mlodych podmarzlych ale tez żyje, z uwagi ze byl w zeszlym sezonie na 4 miejscowkach to i tak niezle sie trzyma. Przesadzony Forest Pansy tez żyje.

Twój judaszowiec dużo przeszedł. Dobrze, że przetrwał zimę. Za każdym razem fachowo go przesadzałaś, więc nic mu się nie stało.
U mnie ten judaszowiec bezodmianowy w donicy też dobrze przetrwał zimę.
Ewa777 11:28, 12 mar 2025

Joku napisał(a)
Byłam dzisiaj w LM w Gdyni, było sporo kolorowych pierwiosnków w wielopakach.

Centra ogrodnicze i sklepy z działem ogrodniczym teraz oferują dużo kwiatów wiosennych. Czasami w tych drugich można dostać pełne prymule Baleriny. Te najbardziej mi się podobają. Niestety rzadko rozwijają się w kolejnym roku.
Ewa777 11:31, 12 mar 2025

Margo2 napisał(a)

Ewa, ale z kompostem z liści nie ma roboty. Po porostu kładziesz do worków i zostawiasz na cały rok. Ja w workach robie dziurki dla przewiewu.
Wychodzi rewelacyjna ziemia do wszelkich leśnych roslin. I tak chyba grabisz liście jesienią?

U mnie przylaszczki sieją się bardzo. Nie mam pojęcia dlaczego. A mam rośliny, których siewek nie mogę sie doczekać.

Widzę, że nie jest to trudne. Może spróbuję w przyszłym roku. Szczerze, to nie grabię jesienią liści. Zostawiam taką kołderkę na rabatach, żeby owady miały gdzie się schronić przed zimą. Myślę też, że te liście chronią rośliny przed mrozem. Dopiero wiosną czyszczę rabaty z liści. Mam ich trochę teraz. Może zebrać je do worków?
vita 08:53, 14 mar 2025

Z pierwiosnkami o pełnych kwiatach mam podobne doświadczenia. Wybierasz się jutro na zakupy?
Pokaż co kupisz Na begonie chyba jeszcze za wcześnie?
TAR 09:50, 14 mar 2025

Ewa777 napisał(a)

Twój judaszowiec dużo przeszedł. Dobrze, że przetrwał zimę. Za każdym razem fachowo go przesadzałaś, więc nic mu się nie stało.
U mnie ten judaszowiec bezodmianowy w donicy też dobrze przetrwał zimę.

Dalej bedzie w donicy czy planujesz do ziemi? Te bezodmianowe wielkie rosna. W poprzednim ogrodzie ciełam mojego co rok a i tak osiągnął po 5 latach dobre 6 metrow.
TAR 09:53, 14 mar 2025

Ewa777 napisał(a)

Widzę, że nie jest to trudne. Może spróbuję w przyszłym roku. Szczerze, to nie grabię jesienią liści. Zostawiam taką kołderkę na rabatach, żeby owady miały gdzie się schronić przed zimą. Myślę też, że te liście chronią rośliny przed mrozem. Dopiero wiosną czyszczę rabaty z liści. Mam ich trochę teraz. Może zebrać je do worków?

Ja tez nie grabie lisci i zostawiam na rabatach. Wiosna tylko przegrabiam je z korą zeby skorupy nie bylo i rosliny mialy dostęp do tlenu i wody. Liście nie tylko sa schronieniem dla owadow i żab ale rowniez zapobiegaja nadmiernemu parowaniu wody z rabat i sa jak kolderka, korzenie nie podmarzaja.
Obcinam jedynie liscie piwoni i je wyrzucam, bo lubia maczniaka roznosic.