Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 16:07, 27 paź 2015

Agcia napisał(a)

Ale ziemi liściowej by z tego było- kompostownik pełen

Dotychczas liście kompostowałam w podziurawionych workach foliowych. Trochę z tym pracy, bo liście trzeba przelać wodą. Ja dodatkowo moczniakiem je nasączałam. Wtedy szybciej się rozkładają.

Mój kompostownik pełny. Nowy (bo przenoszę w inne miejsce) jeszcze nie gotowy, bo mąż jest mało zmotywowany Dlatego dziś skleciłam sobie na szybkiego samodzielnie komorę z palet, które mi zostały Nawet nie zabezpieczone, ale do wiosny przecież wytrzymają

ryska napisał(a)
Rene wiedz, że byłam i zdjęcia podziwiałam zarąbiste.

Miło, że byłaś i Ci się podoba
babka 16:15, 27 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Oj tam
Takie "popykane" zmarzniętymi rękami

Zbyt skromna jesteś, przecież widzę że piękne Siedzę na fotelu fryzjerskim i podziwiam Twoje dziela tu zasięg lepszy niz mam w pracy
AgataBC 16:27, 27 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Dotychczas liście kompostowałam w podziurawionych workach foliowych. Trochę z tym pracy, bo liście trzeba przelać wodą. Ja dodatkowo moczniakiem je nasączałam. Wtedy szybciej się rozkładają.

Mój kompostownik pełny. Nowy (bo przenoszę w inne miejsce) jeszcze nie gotowy, bo mąż jest mało zmotywowany Dlatego dziś skleciłam sobie na szybkiego samodzielnie komorę z palet, które mi zostały Nawet nie zabezpieczone, ale do wiosny przecież wytrzymają

A skąd bierzesz mocznik?
Ja też mam kompostownik z palet, już trzeci rok stoi. Mógłby lepiej wyglądać, ale dobrze, że jest.
Pszczelarnia 16:45, 27 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Buka mam jednego, takiego zwykłego, ale jakoś nie rośnie. Nie przepadam za bukami, bo gdzie nie widzę, to mączniaka mają. Z cisów mam szpaler - lubię je Chojnę miałam jedną, ale ją nornice zjadły U Pszczółki piękny żywopłot widziałam Zachęcił mnie do zgapienia

Na razie studiuje odmiany klonów, jarząbów Ale zdecydowanie muszę więcej zimozielonych dokupić.

Uwaga! Nornice uwielbiają słodkie korzenie jarząbów, straciłam już 3 i teraz posadziłam ostatniego. Więcej nie dokupię.

Odmianowe choiny - muszę się dokształcić.
Klony odradza Mazan (choroby grzybowe) - ja już sama nie wiem, które drzewa są najlepsze. Na razie na takie wyglądają tulipanowce - ale ileż można mieć tulipanowców?

Pszczelarnia 16:51, 27 paź 2015

laurowisnia napisał(a)

I buków, plus cisy i choiny. Swego czasu jak wpadałam do szkółki to robiłam przegląd właśnie tych roślin, oczywiście szukałam tych w niewielkim rozmiarze.
Fotek ciekawych się naoglądałam u Ciebie.

I obowiązkowo kilka drzewek ozdobnych, dekoracyjnych.

Jana 18:56, 27 paź 2015

Śliczne zdjęcia, mogę tylko powiedzieć wow, powaliły mnie, dąb amerykański -już go sobie notuję, bo nie spotkałam...to chyba będzie duże drzewo?
07_Rene 08:54, 28 paź 2015

babka napisał(a)

Zbyt skromna jesteś, przecież widzę że piękne Siedzę na fotelu fryzjerskim i podziwiam Twoje dziela tu zasięg lepszy niz mam w pracy

Agcia napisał(a)

A skąd bierzesz mocznik?
Ja też mam kompostownik z palet, już trzeci rok stoi. Mógłby lepiej wyglądać, ale dobrze, że jest.

Mocznik granulowany kupuję w sklepie "ogrodniczym", bardziej takim dla rolników Zawsze miałam problem, żeby kupić małe opakowanie, musiałam od razu 5 kg kupić. Z jego roztworu można robić też oprysk na drzewka owocowe. Kiedyś o tym czytałam, ale nie zapamiętałam szczegółów, trzeba byłoby sprawdzić.

Pszczelarnia napisał(a)

Uwaga! Nornice uwielbiają słodkie korzenie jarząbów, straciłam już 3 i teraz posadziłam ostatniego. Więcej nie dokupię.

Odmianowe choiny - muszę się dokształcić.
Klony odradza Mazan (choroby grzybowe) - ja już sama nie wiem, które drzewa są najlepsze. Na razie na takie wyglądają tulipanowce - ale ileż można mieć tulipanowców?

To chyba daruje sobie jarzęby
Mam 4 różne odmiany klonów i na razie choruje jeden, ale nie na mączniaka. Nawet nie wiem dokładnie co to jest. Takie czarne plamy na liściach ma jesienią już drugi rok z rzędu Miedzianem go potraktuje.

Drzewka dekoracyjne - muszą być

Jana napisał(a)
Śliczne zdjęcia, mogę tylko powiedzieć wow, powaliły mnie, dąb amerykański -już go sobie notuję, bo nie spotkałam...to chyba będzie duże drzewo?

To dąb czerwony. Pochodzi z Ameryki więc czasami mówi się, że to dąb amerykański
Z niego będzie duże drzewo
09:04, 28 paź 2015
Klony Mazan odradza?

....ciekawe ile Mazanowi klonów padło? bo to może teoria jest tylko? ...podobnie jak plamistość na różach niby jest liscie opadaja ...ale w kolejnym sezonie jakgdyby nigdy nic cieszy

a ja tu mam plan na klony...upsss trzeba sie doszkolić bardziej!
laurowisnia 10:13, 28 paź 2015

Reniu, duże zimozielone, to chyba serby przede wszystkim, ale też te odmiany pendula, widziałam dorosłe w momencie młodych przyrostów, nie mogłam oczu od nich oderwać. Sama mam Brunsa.
Ze świerków ciekawy jest kaukaski np. Aureospicata, Engelmanna, dwubarwny.
Nie wiem czy masz daglezje zwykłą lub szukać odmianowych, które też pewnie będą duże. Zostają sosny, mam himalajską, i jodły z których największą jaką mam to Silberlocke.
Zwykłe choiny jeśli się nie zniechęciłaś posadzone luzem jako grupa drzewek też możesz rozważyć.
sylwia_slomc... 10:35, 28 paź 2015

Właśnie zdobyłam żołędzie z tych dębów i zamierzam sadzić