Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 16:56, 29 paź 2015

laurowisnia napisał(a)

Dziewczyny, oprócz bylin i róż chciałabym mieć więcej miejsca właśnie na takie rabaty z ciekawych iglaków i liściastych. Problem z nimi jest ten, że trudno je kupić, a jak są to małe sadzonki. Trzeba się rozglądać co jest w szkółkach ciekawego i wybierać co nam odpowiada. Na efekty trzeba czekać, nie to co z bylinami.

No właśnie... Ciężko mi piętrami sadzić rosliny, jak wszystko małe...

Skrzynia z liśćmi pełna...

...a grabienia mam jeszcze na tydzień

marzena 17:50, 29 paź 2015

ja dzisiaj też przesadzałam...trzy metasekwoje posadzone wiosną, ktorym zmieniłam jednak miejsce, myślę , że na lepsze z róznych względów

liście...pełno ich wszędzie...też będę kompostować, ale myślę, że nie dam rady wszystkich zebrać...
Jana 18:09, 29 paź 2015

Jak Ci się nie spodoba magnolia jako soliter to sobie wymienisz dobrze wiedzieć, że miłorząb nie nadaje się jako soliter...
sylwia_slomc... 18:22, 29 paź 2015

Renia roślinkom nie pomaga w aklimatyzowaniu się w ogrodzie ciągłe przesadzanie, wszyscy dążymy do ideału........ale bez przesady Daj im się przyjąć w końcu , żeby zaczęły rosnąć Podoba mi się na soliter cyprys nutkajski pendula ja tak zrobiłam , a Agania chyba też Ci o nim wspominała Mój maluszek , ale jest śliczny jak urośnie....widziałam w realu

Spróbuj posadzić docelowo drzewa i potem dobierz już do nich resztę bo odnoszę wrażenie , że z kupnem każdej nowej rośliny cały ogród u Ciebie ma nową przeprowadzkę W ten sposób kobieto to i za 10 lat Ogród będzie młodziutki bo rośliny słabo rosną przy ciągłych zmianach miejsca......z serca Ci to piszę......ktoś musi Myślę, że się nie pogniewaszMasz już bardzo ładnie,nie ma sensu za każdym razem zmieniać od nowa bo tylko się narobisz , a za chwilę znowu coś nie będzie grać.....wiadomo życie....gusta się zmieniają.......metamorfozy zrób bylinami , a drzewka niech już rosną Buziak ogromny na pocieszenie, bo przy tej powierzchni to padniesz jak ciągle będziesz przesadzać,.....ogród ma dawać radość.....nie musi być perfekt Ściskam
07_Rene 19:56, 29 paź 2015

marzena napisał(a)
ja dzisiaj też przesadzałam...trzy metasekwoje posadzone wiosną, ktorym zmieniłam jednak miejsce, myślę , że na lepsze z róznych względów

liście...pełno ich wszędzie...też będę kompostować, ale myślę, że nie dam rady wszystkich zebrać...

Zmiany prowadzą do lepszego
U Ciebie to jest dopiero pracy z liśćmi. W ubiegłym roku wycieliśmy 5 drzew i wcale tego nie czuję, żeby było mniej liści

Jana napisał(a)
Jak Ci się nie spodoba magnolia jako soliter to sobie wymienisz dobrze wiedzieć, że miłorząb nie nadaje się jako soliter...

Jana, chodzi o to, że soliterem powinno być coś pod czym można chodzić, w formie piennej. Może być miłorząb z takim pokrojem
Zobacz sobie do wątku z miłorzębem, Danusia tam linki umieściła z przykładami.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/162-milorzab-dwuklapowy-ginkgo-biloba

Sylwio, po części się z Tobą zgadzam, po części nie. Nie przesadzam wszystkiego za każdym razem jak coś kupię... Szukałam dobrego miejsca dla nowo kupionego grujecznika, przesadzałam go kilka razy Uważam, że lepiej poprzesadzać zanim się ukorzeni, niż przesadzać każdej wiosny w nowe miejsce. Zgadzam się z Tobą, że ciągłe przesadzanie nie służy roślinom.
Z drugiej strony, jeżeli wiem, że mam jakieś błędy to lepiej je naprawić póki można. A ciągną się za mną jeszcze błędy, które zrobiłam na samym początku, m.in. taki, że kupowałam rośliny karłowe, kompaktowe, które do mnie się raczej nie nadają, bo giną w przestrzeni.
Cieszę się, że chciało Ci się napisać coś więcej Doceniam to. Odściskuje
sylwia_slomc... 20:04, 29 paź 2015

Sylwio, po części się z Tobą zgadzam, po części nie. Nie przesadzam wszystkiego za każdym razem jak coś kupię... Szukałam dobrego miejsca dla nowo kupionego grujecznika, przesadzałam go kilka razy Uważam, że lepiej poprzesadzać zanim się ukorzeni, niż przesadzać każdej wiosny w nowe miejsce. Zgadzam się z Tobą, że ciągłe przesadzanie nie służy roślinom.
Z drugiej strony, jeżeli wiem, że mam jakieś błędy to lepiej je naprawić póki można. A ciągną się za mną jeszcze błędy, które zrobiłam na samym początku, m.in. taki, że kupowałam rośliny karłowe, kompaktowe, które do mnie się raczej nie nadają, bo giną w przestrzeni.

Renia, ale wiesz, że kibicuję Ci z całego serca???
07_Rene 20:05, 29 paź 2015

No ba! Nie może być inaczej
Anda 21:11, 29 paź 2015

Ile liści, wow. Jak się rozłożą będziesz miała złoto na rabaty
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 21:16, 29 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Zmiany prowadzą do lepszego
(...) Nie przesadzam wszystkiego za każdym razem jak coś kupię... Szukałam dobrego miejsca dla nowo kupionego grujecznika, przesadzałam go kilka razy Uważam, że lepiej poprzesadzać zanim się ukorzeni, niż przesadzać każdej wiosny w nowe miejsce. Zgadzam się z Tobą, że ciągłe przesadzanie nie służy roślinom.

To jest tak, przerabiam to do tej pory, rodzina ręce załamuje. Ale widzi też, że jest lepiej. Trzeba przesadzać. Z reguły za 3 razem jest już docelowo.
Jana 21:50, 29 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)

To jest tak, przerabiam to do tej pory, rodzina ręce załamuje. Ale widzi też, że jest lepiej. Trzeba przesadzać. Z reguły za 3 razem jest już docelowo.
dobrze wiedzieć, że łopata jest nie tylko "moją przyjaciółką"