Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Jana 00:39, 09 kwi 2016

śliczna ta salamandra.współczuję przygody z kretem. Ja miałam kuny, a, że właśnie zmieniałam podsibitkę to po jej odkręceniu na moją głowę spadły wszystkie kości, i inne rzeczy..skąd one wywlokły to na strych to nie wiem...
07_Rene 08:30, 09 kwi 2016

babka napisał(a)
Śliczna salamandra, nie widziałam nigdy na własne, fajne spotkanie Znaleziska nie zazdroszczę, zadziwiające jak i po co on tam wlazł ??!! Mnie tam krecików żal choć to szkodniki jakich mało. Staram się wyłapywać, nie zabijać. Ostatnio czytałam, że one na powierzchni bardzo sprawnie się poruszają, zresztą kiedyś miałam okazję sama to zaobserwować kiey wyrzuciłam go łopatą z tunelu, ledwo zdążyłam go dopaść zanim znów zaczął się zakopywać.

Rojniki w pniaku wygladają zjawiskowo !!

Krety mnie tak nie irytują, ale nornic nie toleruje... choć zabić nie potrafię żadnej. Ja zawsze myślałam, że jak kret poczuje się zagrożony, to wydrąży tunel tam gdzie jest, a nie że ucieka na piechotę

anka_ napisał(a)
Ja też jeszcze w naturze salamandry nie widziałam. A co do kretów to jak poczytałam o kłopotach dziewczyn z opuchlakami to obiecałam sobie, że nie będę patrzeć na nich jak szkodników. Z dwojga złego wolę mieć krety niż opuchlaki, turkucie itp

To był też mój pierwszy raz, ale malutka była
Kretów już nie truje, nornic też. Bo jak w ubiegłym roku trutkę nornicom zapodałam to 7 trupów kretów znalazłam, a nornicy ani jednej. Krety są faktycznie pożyteczne, roślin nie niszczą, a w sezonie przy regularnym koszeniu nawet kretowisk nie ma. Tylko po zimie zawsze są kopce.
Doszłam do wniosku, że to bezsensowne, bo jak moja działka wcina się w pole to efektów nigdy nie będzie, bo wolne miejsce zajmą nowe osobniki.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja widziałam salamandry nie wolno dotykać kolor ostrzega śluz mają trujący

Może ponoć poparzyć

Jana napisał(a)
śliczna ta salamandra.współczuję przygody z kretem. Ja miałam kuny, a, że właśnie zmieniałam podsibitkę to po jej odkręceniu na moją głowę spadły wszystkie kości, i inne rzeczy..skąd one wywlokły to na strych to nie wiem...

Kuny są sprytne. U mnie kiedyś wyjadały zimą ziarno przeznaczone dla ptaków. Musiałam zmienić lokalizację karmnika.
07_Rene 08:36, 09 kwi 2016

Pisałam wczoraj u Sebka, że jestem fanką połączenia żółtego i fioletowego. O dziwo, mam też takie połączenia u siebie...

Nie wiem czy pamiętacie... w jednym miejscu (tam gdzie była kupa drewna i nie wysialiśmy jesienią trawy) zamiast trawnika ma chwastowisko, ale czyż nie piękne?

07_Rene 08:38, 09 kwi 2016

Wszystko się budzi do życia...

Magnolia parasolowata przetrwała zimę bez okrycia.

Bez czarny Eva

Karagana syberyjska

07_Rene 08:42, 09 kwi 2016

Zaczyna kwitnąć sadzona jesienią bergenia, znaczy że przeżyła

Pechęrznica Red Lady

Chryzantemy od Gosi-Margaretki

Ruszyła hakone (na zdj) i molinia.
07_Rene 08:44, 09 kwi 2016

Zaczynają kwitnienie narcyzy odmianowe (nie pamiętam nazwy).

Rojniki złapały trochę słońca i się czerwienią

Kasya 08:46, 09 kwi 2016

wiosnenne widczki ciesza najbardziej
codziennie chodze i sprawdzam ile co uroslo
Karol99 09:03, 09 kwi 2016

Wszystko pięknie wypuszcza. Taką wiosnę Lubie
Filomena 10:05, 09 kwi 2016

07_Rene napisał(a)
Pisałam wczoraj u Sebka, że jestem fanką połączenia żółtego i fioletowego. O dziwo, mam też takie połączenia u siebie...

Nie wiem czy pamiętacie... w jednym miejscu (tam gdzie była kupa drewna i nie wysialiśmy jesienią trawy) zamiast trawnika ma chwastowisko, ale czyż nie piękne?

piękne to mało powiedziane - cudowne!
Ciągle upewniam się, że natura jest najlepszym architektem
Jak powielić tę skalę mikro w makro? Jakieś propozycje?
Np wilczomlecze z irysami?
LewOgrodowy 10:33, 09 kwi 2016

A wiesz, że ja też podziwiam te pokrzywy? Mam je przed pracą i nigdzie indziej, nie mam więc jak się położyć z aparatem na ziemi.