Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Kawa 09:00, 08 kwi 2016

a skąd ten kret tam się wziął
no to i tak szczęście że nie kuna
u mnie jedna miodunka na 10 wypuściła 2 kwiatuszki
anka_ 09:07, 08 kwi 2016

Renato a masz świerka kaukaskiego (picea orientalis)? Jeśli nie to gorąco polecam. Przepiękne są i takie ... inaczej zielone... Cudna, ciemna zieleń. A jak kupisz w odmianie (np Aureospicata, Early Gold) będą miały żółte przyrosty.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
margaretka3 09:09, 08 kwi 2016

Kret może i by zjadł zapasy korzonków... gdyby nie ten mały szkopuł, że jest mięsożerny
No to dobrze, że u Ciebie nie było larw. Ale roboty Ci dodałam
07_Rene 09:40, 08 kwi 2016

Konieczki napisał(a)
No to szczęscie że robali brak
A i zdjecia już są
Ten rozchodnik w pieńku super

A co do jodły nie łam się, będzie z niej piękny okaz

Rozchodnik w pieńku jest od dawna, ale od Beni to 10 kg rozchodnika okazałego dostałam

Juzia napisał(a)
Biedny....nazbierał sobie korzonków i ich nawet nie zjadł, bo padł w samochodzie

Na pewno nie był sam i jego koledzy żyją... Odkąd tu mieszkam kilka razy miałam przygodę, że kret uciekał przede mną po powierzchni ziemi - uwierzysz. Nigdy nie miałam sumienia żadnego kopaczką przetrącić, zazwyczaj je łapie i wynoszę w pola.

Kawa napisał(a)
a skąd ten kret tam się wziął
no to i tak szczęście że nie kuna
u mnie jedna miodunka na 10 wypuściła 2 kwiatuszki

Nie wiem czego szukał pod maską? Mój mąż też nie mógł uwierzyć, że o krecie mówię. Myślał, że cos mi się pomyliło
A to dziwne z tą miodunką, u mnie jeszcze liście nie było, a już kwitły, bo mam cały szpaler pod cisami

anka_ napisał(a)
Renato a masz świerka kaukaskiego (picea orientalis)? Jeśli nie to gorąco polecam. Przepiękne są i takie ... inaczej zielone... Cudna, ciemna zieleń. A jak kupisz w odmianie (np Aureospicata, Early Gold) będą miały żółte przyrosty.

Nie mam jeszcze kaukaskiego. Dziękuje za sugestie Zapisuje, żeby nic nie pomylić jak będę kiedyś w szkółce Ogólnie świerki bardzo lubię Widziałam też różne świerki serbskie odmianowe, ciekawie wyglądały.

margaretka3 napisał(a)
Kret może i by zjadł zapasy korzonków... gdyby nie ten mały szkopuł, że jest mięsożerny
No to dobrze, że u Ciebie nie było larw. Ale roboty Ci dodałam

Roboty dodałaś i przy okazji jedna rabatę z chwastów ogarnęłam - prawie, jeszcze ciut mi zostało Dobra mobilizacja dla mnie
Kret mięsożerny, ale korzonki były w dosyć dużym tunelu ok 20 cm pod ziemią. Nornice chyba tak głęboko nie ryją?
margaretka3 09:57, 08 kwi 2016

20 cm to nie tak głęboko, u mnie właśnie na takiej głębokości jest mnóstwo korytarzy. Na tej nowej rabacie, którą ostatnio przygotowałam, też było kilka takich skupisk korzonków. Widać tak mają w zwyczaju.
Anda 10:21, 08 kwi 2016

Ale znalezisko miałaś pod maską auta

Ładnie Ci juz roślinki kwitną i pączki puszczają
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rumianka 10:56, 08 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Na piwniczkę trafiły rozchodniki od Beni Do tego dosadzę stipę.

Zdjęcie zapierające dech...cudne...
Juzia 12:09, 08 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)

Oj tam...szczegół

07_Rene 14:21, 08 kwi 2016

Moja radość z braku znalezienia larw opuchlaków chyba była przedwczesna. Takie coś siedziało mi dziś w górnej warstwie ziemi w rutewce. A kupiłam ją w ubiegłym roku wiadomo gdzie
Podlewałam i robal wyskoczył z ziemi. Czy to "ON"? opuchlak? czy jakieś inne paskudztwo? Wydaje mi się, że nie, ale dla pewności wolę zasięgnąć Waszej opinii.
Raczej nie lata, bez problemu złapałam do słoika, jest duży, ok 4cm. Nie wiem czy zlikwidować, czy okazać łaskę?

Juzia 14:33, 08 kwi 2016

Na bank nie opuchlak.
Jakiś pluskwiak chyba.