Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

margaretka3 10:08, 07 kwi 2016

Drutowce są zupełnie inne, a te pozostałe larwy na zdjęciach ciężko odróżnić, bo nie widać ich wielkości. Larwy opuchlaka ną najmniejsze.
Ja mam wrotycz Maruna, ciekawe, czy jego też mogę wykorzystać.
07_Rene 10:10, 07 kwi 2016

Juzia napisał(a)

Całe białe z brązową głową, bez odnóży.

Dobrze wiedzieć że nie mają nóżek, zawsze to jakiś znak rozpoznawczy.
07_Rene 10:13, 07 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)

Ja mam wrotycz Maruna, ciekawe, czy jego też mogę wykorzystać.

Skoro z odmianowych bzów można robić soki i konfitury, to pewnie z wrotyczem jest tak samo.

Kawa wypita, idę na łowy... szukać larw...
anka_ 10:38, 07 kwi 2016

07_Rene napisał(a)
Kawa wypita, idę na łowy... szukać larw...

Abyś nie znalazła....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Konieczki 11:39, 07 kwi 2016

Ja nawet nie szukam... koronki na rodku mam. Przedwczoraj zabiłam jakiegoś latajacego robala
A najgorsze to własnie to, że ze szkółki się przynosi...
babka 21:33, 07 kwi 2016

Robaki .... wrrrr :/ Znalazłaś ich więcej ??
07_Rene 08:30, 08 kwi 2016

Jana napisał(a)
tekst mnie rozbawił ja mam to samo, lubię liściaste ale też muszę pomyśleć o zimozielonych bo w zimie pusto, tylko ja chyba w miniaturki pójdę

Szkółki pełne roślin, do wyboru, do koloru... Trzeba tylko wiedzieć co kupić... Po kilku latach zgłębianie tajników ogrodowych dalej popełniam błędy, więc nawet zakupy nie są łatwe

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kalinę masz u mnie wrzuconą
Ale powiem Ci , że w O... są takie malutkie mixy iglastych po 5 zeta. Sadziłam już w zeszłym sezonie, nawet szybciutko podrosły ,ładnie zimowały ,wszystkie się przyjęły. Jeszcze dokupiłam ostatnio w Prokocimiu bo fajne w nogi liściastym, albo na szkieletowe w zależności od odmiany. Może się skusisz bo nie drogo , a można mieć sporo

Byłam, widziałam.
Jeśli chodzi o iglaki to jakoś wolę kupić jeden "krzaczek" a większy Brak mi cierpliwości Choć kiedyś takie tujki mikrusy dostałam i już prawie dorosły do tych większych, które kupowałam.
07_Rene 08:55, 08 kwi 2016

Dziewczyny, chyba trochę spanikowałam z tymi robalami
Wykopałam wczoraj wszystkie nowo posadzone rośliny, rozgrzebałam bryły korzeniowe na tyle ile się dało, i nic nie znalazłam oprócz kulek nawozowych.
Gosiu, miałaś pecha z tymi czeremchami. Choc jak u Ciebie były to trzeba się pilnować, bo w innych roślinach z tej szkółki też mogą być.

Patrzyłam na rodki i wcale nie są takie złe jak mi się wydawało. Są pojedyncze koronki na liściach, ale starych, bo już takie kupiłam, a w ubiegłym roku lałam im po bryłach na robaki, to może się wytruły.

Niezadowolona jestem lekko, bo Danusia napisała mi o tej jodle kalifornijskiej że jest "rachistyczna", pokrzywiona i będzie karłowa. Już rozdłubałam jej korzenie wiec nie wymienię, ale jestem rozgoryczona, bo to najdroższe drzewko było jakie teraz kupiłam i największe nadzieje w nim pokładałam. A tu wtopa.
Ale mam pomysł, podsadzę go molinią) może się coś zgubi to podcięte od dołu

Brunera się zbiera do kwitnienia

Na piwniczkę trafiły rozchodniki od Beni Do tego dosadzę stipę.

Z innych newsów... Sadząc znalazłam wczoraj spiżarnię kreta? nornicy? nie wiem.... ale same korzonki mleczyków w tunelu były, mnóstwo.
I miałam kinder-niespodziankę... Chciałam dolać płynu do spryskiwacza. Otwieram maskę mojego wozu, a tam sztywny kret między kablami.... fuj...

Wypuszcza listki klon shirasawy

Bączki pracują

Konieczki 08:59, 08 kwi 2016

No to szczęscie że robali brak
A i zdjecia już są
Ten rozchodnik w pieńku super

A co do jodły nie łam się, będzie z niej piękny okaz
Juzia 09:00, 08 kwi 2016

Biedny....nazbierał sobie korzonków i ich nawet nie zjadł, bo padł w samochodzie