Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Konieczki 14:43, 11 kwi 2016

U Agi z Pszenicznej wyczytałam, ze Twoja starsza latorośl starsz od mojej o rok, a młodszy w tym samym wieku co moja.
07_Rene 15:40, 11 kwi 2016

Konieczki napisał(a)
U Agi z Pszenicznej wyczytałam, ze Twoja starsza latorośl starsz od mojej o rok, a młodszy w tym samym wieku co moja.

No widzisz. Szkoda, że wtedy nie dojechałaś na to spotkanie

Moje niektóre czosnki mają już kwiaty

Coś takiego nasiało mi się od sąsiadki

Znalazłam dziś pierwsze siewki werbeny, oczywiście nie tam gdzie trzeba tylko przy różach, ale będę przesadzać. Na tej rabacie gdzie rosła, pewnie nic nie skiełkuje, bo rewolucje tam zrobiłam i wszystko przekopałam - a już rok temu obiecywałam sobie, że nie będę ciągle przesadzać

07_Rene 15:44, 11 kwi 2016

A teraz prośba o identyfikacje...
Mam taką kępkę byliny, z tego co pamiętam to floksy

Na rabacie mam też kilka takich siewek. Czy to to samo?

Cos takiego mi wypatrzyłam... Co to może być? Bardziej jak krzew lub drzewo

Juzia 15:53, 11 kwi 2016

Nic nie znam...nie doradzę
Konieczki 16:19, 11 kwi 2016

Reniu a ja mam pytanie, ziemia nie zbija Ci się w skorupę? Ja jak ostatnio czyściałam grzadki to ledwo motyczkę wbiłam, podejrzewam że przez to część tulipanów mi nie wyrosła
07_Rene 16:42, 11 kwi 2016

Juzia napisał(a)
Nic nie znam...nie doradzę

Szkoda

Konieczki napisał(a)
Reniu a ja mam pytanie, ziemia nie zbija Ci się w skorupę? Ja jak ostatnio czyściałam grzadki to ledwo motyczkę wbiłam, podejrzewam że przez to część tulipanów mi nie wyrosła

Ziemie mam raczej gliniastą, ale się nie zbija.
Tam gdzie rabaty miałam przekopane na głębokość szpadla i wymieszane z kompostem, czy liśćmi. W sumie ciągle coś kopie, przesadzam, nie plewie na klęczkach, tylko motyczka wzruszam wierzchnią warstwę gleby albo przekopuje między roślinami widłami. Robię to dosyć często.To wystarcza, żeby utrzymać ziemie raczej w luźnym stanie.

Chwasty sieją się u mnie na potęgę. Dziś przy kopaniu się lekko podłamałam, bo przed deszczem całą jedną rabatę miałam wyczyszczoną na glanc, a dziś po kilku dniach już chwaściory
GorAna 17:41, 11 kwi 2016

Reniu, przyznaję się bez bicia, że od czasu do czasu buszuję w Twojej kukurydzy i zbożu....podziwiając Twoje poczynania o ogrodzie
Pozrawiam serdecznie
GorAna 17:42, 11 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Cos takiego mi wypatrzyłam... Co to może być? Bardziej jak krzew lub drzewo

Być może to krzewuszka?
ryska 17:57, 11 kwi 2016

07_Rene napisał(a)
W sobotę, w deszczu przesadziliśmy z mężem miskanta giganteusa. Trochę za późno się za to wzięliśmy, bo już pod ziemią pojawiły się nowe kły, ale może nie będzie najgorzej. Z jednej sadzonki miskanta w ciągu dwóch lat powstała kępa średnicy metra. Żeby się z nią uporać w ruch poszły siekiery, widły, szpadle!
Mąż chce swoją "zacisznie" na końcu działki Taki jakby pokój. Jak ktoś był w ogrodach pokazowych w Goczałkowicach to wie o co chodzi. Szperałam po zdjęciach, ale niestety nie mam w pełnej okazałości.

Tutaj widać trochę w oddali, do środka można wejść. Zobaczymy czy masz miskant nie pdał od radykalnego dzielenia

Poza tym szukam nowego miejsca dla dwóch świerków conika. Tak się zastanawiam czy ich do róż nie wcisnąć? Doradzi ktoś?

Świetny pomysł na taką samotnię. Moja kępa miskanta wielkotrawa na razie mała ale posadzona na różance. Coś mi się zdaje, że muszę czym prędzej ją stamtąd usunąć aby nie używać potem siekier i pił do tego.
Juzia 18:20, 11 kwi 2016

GorAna napisał(a)

Być może to krzewuszka?

Też tak pomyślałam... ale pewna nie jestem.