Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

renatamama3 08:47, 18 maj 2016

Fajny kolorek nowych nabytków ,u mnie trzymają się jeszcze bratki i stokrotki .Zastanawiam się co kupić na wymianę ,posiałam lobelię i żeniszek ,dałam na wietrzenie na taras i część mi zjadły w nocy ślimaki .pozdrawiam
07_Rene 08:52, 18 maj 2016

Pamiętacie jak pod kartonami nornice mi się zagnieździły? Rano czekała na mnie niespodzianka.

Wygląda na to, że nocą odwiedziły mnie dziki i wyżarły kolonię nornic która tam siedziała, przekopując mi ślicznie miejsce pod nową rabatę, dokładnie tak rozłożyłam kartony. Teraz nie mam wyjścia, jak tylko poprawić linie i obsadzić

Mam nadzieję, że już nie wrócą Cały ubiegły rok ich nie było. Na ogrodzenie w tym roku nie ma szans, może w przyszłym roku uda się coś zdziałać w tym temacie.

Czekam na poprawę pogody, bo zimno i pęka mi głowa.
07_Rene 08:55, 18 maj 2016

renatamama3 napisał(a)
Fajny kolorek nowych nabytków ,u mnie trzymają się jeszcze bratki i stokrotki .Zastanawiam się co kupić na wymianę ,posiałam lobelię i żeniszek ,dałam na wietrzenie na taras i część mi zjadły w nocy ślimaki .pozdrawiam

Też mam jeszcze bratki i stokrotki. Nawet jaskry jeszcze ładnie kwitną. Szkoda wysiewów... Ja w tym roku mam mniej ślimaków, o wiele mniej....
Konieczki 09:07, 18 maj 2016

No tym razem dziki odwaliły kawał dobrej roboty.
Ja niestety mam nornice i to dużo. Ostatnio też krety się ujawniły

Reniu ja dopiero raz psikałam róże HT (jak zobaczyłam gąsieniczki) ale nie poskutowało i na drugi dzień psiknęłam chemią.
W tym roku podlałam na razie gnojówką z pokrzyw, HT psiknę jak się dowiem czy w deszcz można.
renatamama3 09:09, 18 maj 2016

Brawa dla dzików ,robotę zrobiły za free ,byle tylko nie wróciły .U mnie ślimaki chodzą ,diabła na taras potrafią wyjść ,a mam go na podwyższeniu .
07_Rene 09:24, 18 maj 2016

Konieczki napisał(a)

Reniu ja dopiero raz psikałam róże HT (jak zobaczyłam gąsieniczki) ale nie poskutowało i na drugi dzień psiknęłam chemią.
W tym roku podlałam na razie gnojówką z pokrzyw, HT psiknę jak się dowiem czy w deszcz można.

Gąsieniczki można ręczni też zbierać jak się ma cierpliwość

Ja ostatnio przy zagłębianiu się w temat HT wyczytałam, że na owady to można zwiększyć stężenie, ale nie wiem jak bardzo.... i że można psikać serią, tzn. np 2x co godzinę.

A na mącznika rzekomego na róży oprysk sodą zadziałał Ciągle pada i nie wiem na jak długo choroba się zatrzymała.
Konieczki 10:31, 18 maj 2016

To co następną HT robimy z 40g? Super że zadziałał. Gąsieniczki jasne że rękami wyzbierałam (i grzech się przyznać ale w święto 3maja ups...) ale rano miałam kolejne. Po chemii zniknęły. Może HT miałam za słabe
Konieczki 10:32, 18 maj 2016

renatamama3 napisał(a)
Brawa dla dzików ,robotę zrobiły za free ,byle tylko nie wróciły .U mnie ślimaki chodzą ,diabła na taras potrafią wyjść ,a mam go na podwyższeniu .

Podejrzewam że od spód desek tarasowych to idealne miejsce dla tych paskud
07_Rene 10:54, 18 maj 2016

Konieczki napisał(a)
To co następną HT robimy z 40g? Super że zadziałał. Gąsieniczki jasne że rękami wyzbierałam (i grzech się przyznać ale w święto 3maja ups...) ale rano miałam kolejne. Po chemii zniknęły. Może HT miałam za słabe

Jak będzie działać to mogę robić Taka mikstura starczy pewnie na jeden cykl, bo conajmniej 2 miesiące trzeba pryskać, żeby efekt był. To się zobaczy...
Ja w tamtym roku próbowałam ręcznie wytępić i też mi się nie udało

Konieczki napisał(a)

Podejrzewam że od spód desek tarasowych to idealne miejsce dla tych paskud

Przynajmniej wiadomo gdzie niebieskie granulki zapodać

renatamama3 napisał(a)

Reniu, nie zazdroszczę ślimaków. Mi w ubiegłym roku dawały popalić.
margaretka3 11:10, 18 maj 2016

No to Cię dziki zmobilizują do zrobienia rabaty. Miejmy nadzieję, że nornice nie zdążyły im zwiać
Margaretki zazdroszę w takim kolorze. Ja mam białe z żółtym oczkiem i białą pełną, od kilku już lat je przez zimę przechowuję w domu i robię z nich nowe sadzonki.
U mnie koszmarnie wszystko zryte, codziennie nowe tunele. Tak jeszcze nie było, odkąd mieszkamy.