Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 21:45, 16 maj 2016

babka napisał(a)
Śliczne portrety, piwonia zakwitnie Ci na bogato, Moja ma tylko dwa pąki ale kolor będzie raczej mocny
Trzymam kciuki za różę, szkoda by było bo ślicznie wyglądała na studzience.

Moja nowa czerwona ma dwa pąki, też na nią czekam.

Róża fajny ma kolor, ale słabo powtarza kwitnienie. Przy jej chorowaniu muszę na spokojnie pomyśleć o jakimś zamienniku, bo ona w bardzo eksponowanym miejscu jest. Jak uda się opanować "zarazę" najwyżej ją gdzieś przeniosę zamiast wywalać. Zobaczymy...

eee_taam napisał(a)
pokaz te twoje fioletowe co powinnybyć wieloletnie

Słyszę nutę ironii w Twoim głosie...
Jutro obfocę to wpadniej.
07_Rene 08:27, 17 maj 2016

eee_taam napisał(a)
pokaz te twoje fioletowe co powinnybyć wieloletnie

Zdjęcie przekłamuje lekko kolor. Na żywo jest mniej intensywny i bardziej fioletowy - ale ostatnio oczy mi ciągle łzawią, to może źle widzę.

babka 08:39, 17 maj 2016

Reniu, co to są ? Kwiaty jak moje jeżówki ale liscie inne
07_Rene 08:47, 17 maj 2016

Margaretki, wczoraj kupiłam. Jak zwykle nabrali mnie, że wieloroczne To z boku mocno różowe to werbena zwisająca. Trafia do kompozycji donicowej.
anabuko1 14:10, 17 maj 2016

Też się zastanawiałam co to za kwiaty.
Dla mnie do astrów podobne
Oj nawet jak jednoroczna to tez ładnie w kompozycji będziesz miała w tym roku
Kawa 14:14, 17 maj 2016

no i musze chyba jechać po kwiaty do donic
Konieczki 14:22, 17 maj 2016

Mazan napisał(a)
07_Rene

Chorych liści już nie uratujesz, ale resztę można. Preparaty, których przepisy podałem mogą rozprawić się z tym grzybkiem. Do ich stosowania zmusił mnie - między innymi - mączniak rzekomy na winorośli i na ogórkach. Jest tylko warunek: trzeba je stosować systematycznie co najmniej przez dwa miesiące, tak jak podałem. U mnie nawet ozdobne słoneczniki, w których lubują się sikorki, nie chorują choć mączniak na nich to powszechna przypadłość. Na buksach nie mam też żadnych śladów szkodnika czy choroby. HT co 10 dni i liście błyszczą jak nawoskowane, a przecież nie wszystkie możliwości są sprawdzone.

Pozdrawiam

No to dziś robię oprysk - mam jeszcze trochę HT
ps. To też sobie zanotuję w mojej "Mazanowej Encyklopedii"
16:46, 17 maj 2016
07_Rene napisał(a)

Zdjęcie przekłamuje lekko kolor. Na żywo jest mniej intensywny i bardziej fioletowy - ale ostatnio oczy mi ciągle łzawią, to może źle widzę.

wydawać by sie mogło ze identyczne...a moze ja na moich fiolet powinnam zobaczyc?... nie widze moje za 5zł - przepłaciłam kupiłam 3 szt ..za 3zł kupiłabym 5szt

no będzie pani zadowolona!
monteverde 21:31, 17 maj 2016

Renia u Zbyszka pytałaś się o narecznicę, wsadż ją do kwaśnej ziemi pod iglaka i będziesz miala spokój a języcznika miałam w rajskim pod jarzębina i nie był wykopywany na zimę pozdrawiam
07_Rene 08:38, 18 maj 2016

anabuko1 napisał(a)
Też się zastanawiałam co to za kwiaty.
Dla mnie do astrów podobne
Oj nawet jak jednoroczna to tez ładnie w kompozycji będziesz miała w tym roku

Ja znalazłam w necie, że to z rodziny chryzantem. Może uda się zebrać nasiona to wysieję.

Kawa napisał(a)
no i musze chyba jechać po kwiaty do donic

U nas fatalna pogoda, u Ciebie pewnie też. Jeszcze zdążysz kwiaty kupić. Z roku na rok wybór jest coraz większy.

Konieczki napisał(a)

No to dziś robię oprysk - mam jeszcze trochę HT
ps. To też sobie zanotuję w mojej "Mazanowej Encyklopedii"

Asia, widzisz już jakieś efekty po HT?

eee_taam napisał(a)

wydawać by sie mogło ze identyczne...a moze ja na moich fiolet powinnam zobaczyc?... nie widze moje za 5zł - przepłaciłam kupiłam 3 szt ..za 3zł kupiłabym 5szt

no będzie pani zadowolona!

Po 3,5zł za doniczkę dokładnie płaciłam, jak większość tych werben, bakop i innych jednorocznych. Były jeszcze białe, teraz żałuje że nie wzięłam.

monteverde napisał(a)
Renia u Zbyszka pytałaś się o narecznicę, wsadż ją do kwaśnej ziemi pod iglaka i będziesz miala spokój a języcznika miałam w rajskim pod jarzębina i nie był wykopywany na zimę pozdrawiam

Z języcznikiem też chyba spróbuję w gruncie, bo w domu ciężko mu odpowiednie warunki utrzymać - przesychają końcówki liści.
Narecznicę wsadziłam obok hortensji kosmatej i innych paproci. Ziemia przekopana jest z kompostem liściowym, najwyżej podsypię jej jeszcze ziemi do iglaków.
Dzięki