Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

sylwia_slomc... 10:14, 24 maj 2016

07_Rene napisał(a)

Tobie też
Teraz czekam na kosaćce bródkowe, liliowce lada moment i piwonie

Reniu, zobacz post wyżej
Po każdym podlewaniu i opadach deszczu mikstura będzie coraz słabsza... Ciężko będzie to kontrolować, ale zawsze to jakiś pomysł.
Oj, zdjęcia dla mnie - jak się cieszę, będę zaglądać do Ciebie w oczekiwaniu.
Czytałam o suchodrzewie, że jest obojętny na warunki świetlne, więc to roślina idealna dla mnie. Widziałam ostatnio na żywo kilka dorodnych krzaczków i to mnie przekonało.

Inversa jest "najgrubszy", ale mam go najdłużej

Bodziszków jest mnóstwo, ale rzadko widuje w szkółkach. Może dlatego, że do typowo bylinowych się nie zapuszczam. Ale to uniwersalne roślin, planuje kupić kilka odmian i sprawdzić jak się u mnie spiszą.

Sylwia, jak masz wszystkie składniki na wyciągnięcie ręki jak ja to głupotą jest nie zrobienie gnojówki. Podziwiam dziewczyny (np. Juzie), że za zielskiem jeżdżą i szukają. Sama ostatnio się zastanawiam, czy 3 gnojówki + HT + OW to już nie lekka przesadza ale wiesz, że ja drugą połówkę sezonu raczej nieczasowa będę, więc ile rośliny się wzmocnią teraz, tyle jestem do przodu.

Renia ja też nastawiłam z pokrzywy i skrzypu w zeszłym sezonie sprawdziłam i działała cuda nawozy za free, przy naszej powierzchni bezcenne
Agania 19:52, 24 maj 2016

07_Rene napisał(a)
A tak wygląda w całości

Jeżeli zdecyduje się na jej wykopanie to wywalić? czy może oberwać wszystkie liście i ratować? albo przyciąć wszystko do ziemi i niech rośnie od nowa? nie wiem czy to wszystko ma sens... tym bardziej, że ona ma słabe szczepienie

Czytam z rozrzewnieniem o Twojej róży przy studni, ona już tak pięknie studnię obrosła, a ja już się nie mogę doczekać kwiatów na studni
07_Rene 08:35, 25 maj 2016

Anda napisał(a)
Reniu, co do róży to jakaś trefna okulizacja chyba, skoro ma takie problemy. Te czarne plamki to prawdopodobne czarna plamistość. Trochę wcześnie, czyli róża słaba. Usychanie liścia to jeszcze coś innego. Nie wiem, czy to nie przez pryskanie. Wykop ja może i sprawdź, czy nie zaczyna wypuszczać własnych korzeni powyżej miejsca okulizacji. Może jest osłabiona, bo właśnie odrzuca podkładkę? Jeśli wypuszcza własne to warto jej w tym pomoc, odciąć podkładkę i posadzić do donicy. Jesli nie wypuszcza własnych, to ja bym sie z nią pożegnała jednak.

Dzisiaj rano patrzę, a ona znowu ma mnóstwo żółtych liści Wypiję kawę i idę ją wykopać, bo szpeci. Zobaczę jak tam w korzonkach. Najgorsze jest to, że w tamtym roku chemią psikałam i było z nią to samo, z tym że później.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Renia ja też nastawiłam z pokrzywy i skrzypu w zeszłym sezonie sprawdziłam i działała cuda nawozy za free, przy naszej powierzchni bezcenne

Ja ze skrzypu dopiero będę robić jak mi się wiadra zwolnią

Agania napisał(a)

Czytam z rozrzewnieniem o Twojej róży przy studni, ona już tak pięknie studnię obrosła, a ja już się nie mogę doczekać kwiatów na studni

Tak Aganiu, to prawda, że się już ładnie rozbudowała w tym miejscu i pod tym względem mi jej naprawdę szkoda. Mam za swoje, bo jakbym od razu posadziła róże wybraną specjalnie w to miejsce, pewnie nie musiałabym teraz wymieniać.
Ja mam skłonności własnie do takiego działania, więc jest to dla mnie jakaś lekcja na przyszłość.

07_Rene 08:39, 25 maj 2016

Przytargałam dziś z targu orliki. Mogę krzyżować i wysiewać do woli

W jednej doniczce były dwa, muszę rozdzielić.

Te są trochę ciemniejsze niż na zdjęciu.
margaretka3 08:41, 25 maj 2016

A wiesz, ja wczoraj też wywaliłam różę. Taką z domu mamy, nieładna i też ciągle chorowała. A teraz, jak mam rasowe róże, to się boję aby nie przelazło na nie. A i dzięki temu zyskałam miejsce na kolejne pomidorkiCóż, takie konsumpcyjne podejście
07_Rene 08:42, 25 maj 2016

Czy to są siewki cleome?

margaretka3 08:42, 25 maj 2016

O orliki nowe Fajny masz ten targ.
Niestety, nie kleome
07_Rene 08:44, 25 maj 2016

margaretka3 napisał(a)
A wiesz, ja wczoraj też wywaliłam różę. Taką z domu mamy, nieładna i też ciągle chorowała. A teraz, jak mam rasowe róże, to się boję aby nie przelazło na nie. A i dzięki temu zyskałam miejsce na kolejne pomidorkiCóż, takie konsumpcyjne podejście

Ta moja też nie "rasowa" Zobaczę co ma w korzeniu, ale chyba z ciężkim sercem też ją wywalę, bo to najrozsądniejsze wyjście.

Zdjęcia wrzuciłam siewek.
07_Rene 08:47, 25 maj 2016

margaretka3 napisał(a)
O orliki nowe Fajny masz ten targ.
Niestety, nie kleome

Poszłam tylko zapas chleba zrobić A że targ w centrum mojej mieściny to trzeba było obok przejść. Hortensje ogrodowe już mają.... piękne... ale oparłam się im - na razie.
Jeszcze białe jeżówki kupiłam, bo dostałam na jesieni i gdzieś się straciły.

Tak czułam, że to nie cleome, ale wolałam się upewnić. Dzięki Dziwne, że chwasty się tak systematycznie wysiewają.
sylwia_slomc... 09:06, 25 maj 2016

kotek to na bank nie cleome , ale na chwast też nie wygląda zostaw niech jeszcze podrośnie to może się sprawa wyjaśni