Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Anda 10:30, 23 maj 2016

Ładnie Ci już roślinki kwitną
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
renatamama3 10:50, 23 maj 2016

Reniu ,też rozmyślałam ostatnio nad tym co by tu zrobić ,aby tych konewek z dojrzewającą miksturą z pokrzywy nie nosić ,i niby mam pomysł ,mam wkopany w ziemię zbiornik 1200 litrów do którego wkładamy pompę z wężem i chyba wleje do tego zbiornika ,tą moją miksturę .
Szkoda ,że mam tak słaby net (jeszcze kilka dni) bo mam dla Ciebie zdjęcia z Botanika z wczoraj ,zarośniętą skarpę suchodrzewem ,bodziszkiem i bergenią ,były też śliczne skarpy hostowe i paprotkowe ,wrzosowe .
Kawa 10:53, 23 maj 2016

Reniu śliczne te wiszące drzewa Inversa piękny z tymi przyrostami

uważaj na siebie
babka 11:20, 23 maj 2016

07_Rene napisał(a)

Orliki muszę dokupić. Siałam nasiona z jednego okazu, który nie miał się z "kim" skrzyżować dlatego mix nie wyszedł.

Na razie na bodziszki się czaję i dalej zdecydowana nie jestem, tyle jest odmian....

Tyle odmian a ja żadnej z nich nie znam, nawet w moim sklepie ogrodniczym nigdy nie spotkałam i chyba na żywo nie widziałam. A może widziałam ale nie zdawalam sobie sprawy że to to
Na zdjęciach fajnie wygląda
sylwia_slomc... 14:24, 23 maj 2016

Piękne zdjęcia ślicznie rośliny Ci rosną, pod wrażeniem jestem ilości gnojówek
07_Rene 08:11, 24 maj 2016

Juzia napisał(a)
Ty z tymi konewkami tak nie biegaj!!!!

Dam znać za jakiś czas, bo gnojówka dopiero cztery dni temu nastawiona
Ale wczoraj pojechałam z HT. Się zaciągnąć tym można

Widziałaś ten dozownik na węża u Justyny?
Muszę kupić koniecznie i wypróbować.

dozownik do nawozów

HT pryskałam w weekend, ale niewiele to pomogło mojej róży - pachnie za to ładnie. Wczoraj znowu mnóstwo chorych liści zebrałam. Powoli zaczyna straszyć Zrobiłam oprysk octanem wapnia i podlałam. Jeżeli w ciągu kilku dni nadal będą żółkły liście na potęgę to ją wykopię bez skrupułów.

Po pierwszym oprysku sodówką poprawa była na tydzień, po drugim już tylko kilka dni.

Mam taką obserwację, że róże w każdym sezonie inaczej się zachowują. W ubiegły roku najsłabiej wyglądała Chippendale i miniaturowa z Biedronki. Obie chorowały, Chipka musiałam przyciąć praktycznie do ziem, bo pędy zamierały. A w tym sezonie są największe i najwięcej pąków już zawiązały (inne dopiero rosną).
07_Rene 08:19, 24 maj 2016

Anda napisał(a)
Ładnie Ci już roślinki kwitną

Tobie też
Teraz czekam na kosaćce bródkowe, liliowce lada moment i piwonie

renatamama3 napisał(a)
Reniu ,też rozmyślałam ostatnio nad tym co by tu zrobić ,aby tych konewek z dojrzewającą miksturą z pokrzywy nie nosić ,i niby mam pomysł ,mam wkopany w ziemię zbiornik 1200 litrów do którego wkładamy pompę z wężem i chyba wleje do tego zbiornika ,tą moją miksturę .
Szkoda ,że mam tak słaby net (jeszcze kilka dni) bo mam dla Ciebie zdjęcia z Botanika z wczoraj ,zarośniętą skarpę suchodrzewem ,bodziszkiem i bergenią ,były też śliczne skarpy hostowe i paprotkowe ,wrzosowe .

Reniu, zobacz post wyżej
Po każdym podlewaniu i opadach deszczu mikstura będzie coraz słabsza... Ciężko będzie to kontrolować, ale zawsze to jakiś pomysł.
Oj, zdjęcia dla mnie - jak się cieszę, będę zaglądać do Ciebie w oczekiwaniu.
Czytałam o suchodrzewie, że jest obojętny na warunki świetlne, więc to roślina idealna dla mnie. Widziałam ostatnio na żywo kilka dorodnych krzaczków i to mnie przekonało.

Kawa napisał(a)
Reniu śliczne te wiszące drzewa Inversa piękny z tymi przyrostami

uważaj na siebie

Inversa jest "najgrubszy", ale mam go najdłużej

babka napisał(a)

Tyle odmian a ja żadnej z nich nie znam, nawet w moim sklepie ogrodniczym nigdy nie spotkałam i chyba na żywo nie widziałam. A może widziałam ale nie zdawalam sobie sprawy że to to
Na zdjęciach fajnie wygląda

Bodziszków jest mnóstwo, ale rzadko widuje w szkółkach. Może dlatego, że do typowo bylinowych się nie zapuszczam. Ale to uniwersalne roślin, planuje kupić kilka odmian i sprawdzić jak się u mnie spiszą.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne zdjęcia ślicznie rośliny Ci rosną, pod wrażeniem jestem ilości gnojówek

Sylwia, jak masz wszystkie składniki na wyciągnięcie ręki jak ja to głupotą jest nie zrobienie gnojówki. Podziwiam dziewczyny (np. Juzie), że za zielskiem jeżdżą i szukają. Sama ostatnio się zastanawiam, czy 3 gnojówki + HT + OW to już nie lekka przesadza ale wiesz, że ja drugą połówkę sezonu raczej nieczasowa będę, więc ile rośliny się wzmocnią teraz, tyle jestem do przodu.

Anda 08:42, 24 maj 2016

07_Rene napisał(a)

HT pryskałam w weekend, ale niewiele to pomogło mojej róży - pachnie za to ładnie. Wczoraj znowu mnóstwo chorych liści zebrałam. Powoli zaczyna straszyć Zrobiłam oprysk octanem wapnia i podlałam. Jeżeli w ciągu kilku dni nadal będą żółkły liście na potęgę to ją wykopię bez skrupułów.

Po pierwszym oprysku sodówką poprawa była na tydzień, po drugim już tylko kilka dni.

Mam taką obserwację, że róże w każdym sezonie inaczej się zachowują. W ubiegły roku najsłabiej wyglądała Chippendale i miniaturowa z Biedronki. Obie chorowały, Chipka musiałam przyciąć praktycznie do ziem, bo pędy zamierały. A w tym sezonie są największe i najwięcej pąków już zawiązały (inne dopiero rosną).

Masz jakieś aktualne fotki tej róży? Która to, bo nie pamietam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
renatamama3 08:51, 24 maj 2016

Reniu ,fotki pewnie dopiero w sobotę ,fajnie że przekonał Cię ten suchodrzew ,bo naprawdę ładny .
Ja ,mam to szczęście ,że mam dwa zbiorniki jeden ten wkopany ,który musimy po deszczach kontrolować ,bo może wylać i drugi który zbiera deszczówkę z blaszaka ,wystarczy rynnę ściągnąć i będzie tyle wody ile zebraliśmy i zmieszaliśmy z miksturą i tak chyba zrobię .pozdrawiam
07_Rene 08:53, 24 maj 2016

Anda napisał(a)

Masz jakieś aktualne fotki tej róży? Która to, bo nie pamietam

To ta, o której pisałaś, żeby wykopać i spalić na stosie bez skrupułów żeby mi innych nie zaraziła.
Idę zrobic fotki to wrzucę