Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Kawa 09:01, 28 lut 2017

Reniu kurcze a ja jeszcze stipy nie wysiałam cholera ciągle zapominam
może dzisiaj ...
07_Rene 10:19, 28 lut 2017

Milka napisał(a)
Śliczne ujęcia z irysami, no i ile stipy

Dziękuję
Jestem tak stęskniona za kolorem, że nawet mi się podoba a wiadomo, że do swojego ogródka człowiek podchodzi zawsze z dystansem i marudzi

babka napisał(a)
Oglądam zdjęcia z irysami i stwierdzam, że stęskniłam się za Twoimi kadrami
Stipa gigant, moja jeszcze w postaci pudełkowej ale ziemię już kupiłam, zawsze to jakiś postęp

Ja się też stęskniłam za zielenią, kwiatami.
Irysy koniecznie muszę w tym roku pogrupować kolorystycznie - takie mam założenie
Stipa szybko rośnie, nie ma się co spieszyć. U mnie część stipy chyba przezimowała, bo zielona w środku kępy, nie wiem jakim cudem? Na razie zostawię i zobaczę czy się odrodzi.

Zana napisał(a)
Też nieczasowa jestem ostatnio, a nawet długo ostatnio, napiszę więc tylko na szybko, że cieszę się, że wracasz i nawet nie myśl o opuszczaniu nas tutaj. Jak spojrzałam na fotki irysków, to mi się od razu buziak uśmiechnął. Po prostu brakuje Twoich fotek.

Miło
Oglądając zdjęcia z zeszłego roku nawet mi się podobało u mnie

alinak napisał(a)
Irysy śliczne .Ale chyba się na razie wstrzymam z zakupem .
jak mi tego niebieskiego podarujesz ściubkę to tyle, bo rabaty nie z gumy a ja tyle nasiałam ,że już kombinuję gdzie to posadzę. Tak więc zaczyna się wykluwać pomysł

P o s z e r z a m r a b a t ę

OMG!
To będzie szał
Irysy niebieskie masz zaklepane, jak będziesz mieć miejsce przygotowane to dzwoń. Chyba, że jeszcze wcześniej jakaś kawka?
07_Rene 10:38, 28 lut 2017

laurowisnia napisał(a)
Alinka, moje poszerzanie rabat i zmiany trochę się zachwiały jak wczoraj wyszłam na chwilkę do ogrodu. Wiem jednak, że jak tylko porządki będą się zbliżać ku końcowi to wezmę się za zrywanie darni.
Renia, witam się wiosennie, ciekawa jestem w którym miejscu dokonałaś podziału.
Drzewka, myślę staraj się znaleźć na miejscu, jakość ich jest różna więc lepiej samemu pooglądać, a specjalne egzemplarze to może przy okazji jakiegoś wyjazdu.

Żywopłot grabowy posadziłam praktycznie zaraz za dużą rabatą z werbeną, jeżówkami, trawami. Od rabaty w kształcie nerki z brzozami, irysami, liliowcami, rozchodnikami itd. do żywopłotu jest ok, 2,5 metra. Mniej więcej wygląda to tak - zielone linie to żywopłot grabowy.

Nie wiem czy widać, ale po obu brzegach są 1,5 metrowe "dziury" na furtki. Na środku żywopłot jest posadzony 5 metrów dalej w formie ekranu. W ten sposób stworzyłam jakby bramę. Zależało mi na zachowaniu jednostajnego tła przy możliwości jeżdżenia traktorkiem, czy ewentualnie jakimś cięższym sprzętem - nie wiadomo co mnie jeszcze czeka

Wysiałam ubiorek wiecznie zielony i drżączkę większą. nic na razie nie wschodzi Myślisz jak długo mam czekać?
Ta drżączka, którą dostałam w ubiegłym roku od Ciebie to jaka?
07_Rene 10:42, 28 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zatrawkowałaś się

To za dużo powiedziane...
Siałam jeszcze stipe pennata - tą, która rośnie mi przy Bonice, drżączkę większą i na razie nic nie wzeszło

Kawa napisał(a)
Reniu kurcze a ja jeszcze stipy nie wysiałam cholera ciągle zapominam
może dzisiaj ...

Dopiero koniec lutego. Jeszcze zdążysz

A u mnie ostatnio tak...
Anda 11:53, 28 lut 2017

U Ciebie pila w robocie? Zywoplot fajnie posadzilas.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
laurowisnia 12:49, 28 lut 2017

Ciekawe rozwiązanie wymyśliłaś, ile metrów ogrodu sobie zostawiłaś?
Moja to briza media, sprawdziłam, wschodziła po tygodniu, jak długo czekasz?
Ubiorek mogę mieć w sadzonkach dla Ciebie.
abiko 14:26, 28 lut 2017

Rania ubiorek możesz siać nawet do gruntu później, ja tak robię, i zawsze pięknie kwitnie.
edit - Irysy z trawami super
07_Rene 10:47, 01 mar 2017

Anda napisał(a)
U Ciebie pila w robocie? Zywoplot fajnie posadzilas.

Niestety...

laurowisnia napisał(a)
Ciekawe rozwiązanie wymyśliłaś, ile metrów ogrodu sobie zostawiłaś?
Moja to briza media, sprawdziłam, wschodziła po tygodniu, jak długo czekasz?
Ubiorek mogę mieć w sadzonkach dla Ciebie.

Żywopłot przechodzi mniej więcej w połowie działki, czyli ok 25 arów. Druga część będzie bardziej użytkowa... drzewka owocowe, maliny itd.

Ubiorek i drżączkę siałam 4 dni temu - jeśli dobrze pamiętam. Stipe pennata i ciemierniki już prawie 2 tygodnie temu.

Chętnie przygarnę ubiorka.

abiko napisał(a)
Rania ubiorek możesz siać nawet do gruntu później, ja tak robię, i zawsze pięknie kwitnie.
edit - Irysy z trawami super

Ja do gruntu już nic nie sieje. Próbowałam kilka razy, ale potem w ferworze prac ogrodowych zawsze przekopywałam, odchwaszczałam zanim pomyślałam
abiko 12:10, 01 mar 2017

07_Rene napisał(a)

Ja do gruntu już nic nie sieje. Próbowałam kilka razy, ale potem w ferworze prac ogrodowych zawsze przekopywałam, odchwaszczałam zanim pomyślałam

Musisz patyczki wkładać podpisane Ja też tak kiedyś miałam I teraz też się zdarza

Co za różyczkę masz w avatarku? urzekająca
07_Rene 12:16, 01 mar 2017

To róża Soul.

Muszę spróbować z tymi patyczkami, ale przy moich dzieciach wątpię, żeby się uchowały takie znaczniki