Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Marta 07:56, 07 lis 2016

Zwykła siatka leśna (ta z dużymi otworami) niestety jest za słaba, lepsza zwykła pleciona, ogrodowa i jak mówi Łucja, 1.5m sarny mogą przeskoczyć, u mnie próbowały przejść pod siatką leśną, teraz mamy plecioną i jest ok.
Jana 14:20, 13 lis 2016

a ja przyszłam na zimowe fotki..czyżby sśnieg do Ciebie nie dotarł?
sylwia_slomc... 21:39, 02 gru 2016

Renia żyjecie po tych wiatrach? Mam nadzieję, że nie narobiło Ci szkód
sylwia_slomc... 10:30, 28 gru 2016

Pewnie zalatana jesteś, ale wpadam zapytać co u Was i zostawiam życzenia na Nowy Rok oby Ci się plany udało zrealizować , a dzieciaczki zdrowo rosły
kerii 18:34, 04 sty 2017

Pozdrawiam Nowo Rocznie
sylwia_slomc... 11:23, 12 lut 2017

Renia dorwałam wczoraj w LM preparat w sprayu do odstraszania dzikich zwierząt w tym dzików i zajęcy kupiłam i wypróbuję , pomyślałam, że może byś też spróbowała bo ma działać do 8-12 tygodni to za 19 zeta warto...pod warunkiem, że się sprawdzi jak tam maluchy zdrowe? Robisz jakieś plany ogrodowe?
alinak 15:00, 15 lut 2017

No to się pracowita wiosna szykuje. Jak przedzieliłaś działkę żywopłotem ,to łatwiej ci będzie zagospodarować i szybszy efekt zobaczysz.
Nie widziałam pod śniegiem jak byłam tego pobojowiska.Powiem ci że robi wrażenie.
Musiały się cholery napracować,żeby tak przeorać.
Juzia 15:20, 15 lut 2017

Śpisz jeszcze?
anka_ 15:39, 15 lut 2017

07_Rene napisał(a)
Ogrodzenie do przemyślenia zimą. Trzeba najpierw zebrać fundusze, a wiosną zdecydować, zakasać rękawy i działać.
Ja chciałam nawet w połowie działkę ogrodzić, żeby koszy zmniejszyć. Mąż, że jak się już grodzić to całość, żeby psa swobodnie puścić... Najprawdopodobniej kupimy porządne słupki, które będą zabetonowane, ale z tyłu damy na razie siatkę leśną, wkopaną w ziemie. Nie wiem czy to wystarczy?

Renato dzisiaj robiłam obchód i mogę powiedzieć, że w tym roku- po raz pierwszy od lat- mam bez strat. Siatka leśna się sprawdziła. Częściowo mam właściwą siatkę, na części przygotowane słupki i naciągniętą leśną.

Marta napisał(a)
Zwykła siatka leśna (ta z dużymi otworami) niestety jest za słaba, ...

Ja zamawiałam 180/21/15, tam gdzie mam ogrodzenie z siatki właściwej też mam taką wysoką. Sprawdziło się. Sarny i łosie podziwiam za ogrodzeniem.

Koszt takiej siatki to niecałe 200 zł za 50 m bieżących. Warto było.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Pszczelarnia 16:01, 15 lut 2017

anka_ napisał(a)

Renato dzisiaj robiłam obchód i mogę powiedzieć, że w tym roku- po raz pierwszy od lat- mam bez strat. Siatka leśna się sprawdziła. Częściowo mam właściwą siatkę, na części przygotowane słupki i naciągniętą leśną.

Ja zamawiałam 180/21/15, tam gdzie mam ogrodzenie z siatki właściwej też mam taką wysoką. Sprawdziło się. Sarny i łosie podziwiam za ogrodzeniem.

Koszt takiej siatki to niecałe 200 zł za 50 m bieżących. Warto było.

Warto: ale - i tutaj się wyżalę - jak postawić siatkę wzdłuż całego strumienia? Sama czuję się jak w klatce. Patrząc przed siebie, czyli na strumień, widzę siatkę. Za 10 lat zobaczę gęsty żywopłot z cisów (postronni pukać się będą, po co sobie strumień żywopłotem zasłaniam?). Mogę tylko pastucha montować na zimę na 3 wysokościach ale słupki i tak na skarpie będą całoroczne.
Tak to jest mieć "piękny naturalny krajobraz". Właśnie nienaturalny staje się u mnie. Takie dylematy ogrodnicze mam. W A. mają siatki ale obszar ogrodzony tak duży, że właściciele tych zasiek nie widzą.