Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 13:52, 07 maj 2015

gardney napisał(a)
Reniu przepiękne kwiaty u Ciebie. Te malutkie niebieskie to niezapominajki? Śliczne. Zdjęcia robisz cudnej urody, zazdroszczę talentu
Z planowaniem daj sobie czas, kolejne pomysły mogą być coraz bardziej udane. Przez zimę wałkowałam tą moją jedną rabatę w tę i wewtę (czy to się tak pisze?) aż wyplułam to co mi najczęściej przychodziło na myśl i już nie miałam siły dalej o tym myśleć i tak będzie. Może to sposób?
Pozdrawiam i lecę dalej, jak ja nie cierpię tego braku czasu

Tak to niezapominajki. Co do zdjęć to nie talet, ale ciut lepszy od przeciętnego aparat Sądzę nawet, że na takich zdjęciach wszystko wygląda lepiej niż w rzeczywistości A z pewnością lepiej niż na fotkach pykanych komórką...
Co do piwniczki to zupełnie nie czuję presji...
Pozdrawiam

Kompozycha naturalistyczna, bez mojego udziału
07_Rene 13:55, 07 maj 2015

Konieczki napisał(a)

[img size=640x427]

Niezapominajki - to jest to co kocham najbardziej. Zdjęcie prześliczne
A ogród do poznania - ale już widzę jaką potężna pracę włożyłaś. A teraz zaczynam miłą lekturę

Praca jest zawsze. Niestety nic nie ma za darmo. Jak się chce mnieć ładnie, to trzeba robić.
Nie musisz czytać, bo niewiele do tej pory było u mnie, takie tam moje motanie
07_Rene 14:00, 07 maj 2015

Agania napisał(a)
Tworzysz prawdziwy leśny klimat Reniu, studnia już obrasta i już nabiera rustykalnego charakteru, jak piwniczkę obsadzisz, będzie coraz bardziej tajemniczo i funkcjonalnie, przy takich widokach i przestrzeni, pewnie szybko regenerujesz siły

Wiosna nabiera tempa, coraz więcej u Ciebie kwiatów, dobrze nam z tą Krzywaczką....miłej kawki Wam życzę na pogaduchach i pozdrów ode mnie Alinkę

Praca lekko porusza się do przodu, zobaczymy czy będzie tak jak sobie to wyobrażałam Choć nie wyrabiam ze wszystkim, niestety...

Nie wiem dlaczego u mnie hosty aż tak bardzo się brudzą po deszczu? Mus wyściółkować.

renatamama3 19:53, 07 maj 2015

07_Rene napisał(a)

Reniu, no właśnie nie wiem... Na dachu posadziłam jałowce Wiltoni, bo ich jestem pewna.
Po pónocnej stronie rosną niezapominajki z poprociami, marzą mi się tam też naparstnice. A obok drzwi po pustakach pnie się hortensja. Nie mam dobrej fotki, tego miejsca, ale może nadrobię jak przestanie padać.

Od południowej strony jest wersja tymczasowa, że tak powiem
Zostały jałowce (które najprawdopodobniej trafią na tył piwniczki), dosadziłam rozplenice giganta, którą dostałam od Aliny z dwiema mniejszymi kepami po bokach, a między tym jeżówki, które w ubiegłym roku siałam z nasion.
Alina mówiła, że musi mieć duuużo miejsca, więc ma.
Na razie niewiele widać. Przy drzwiach, pustakach posadziłam dwa krzaczki róży Sally Holmes, którą chce prowadzić jak pnącą. Róże sadziłam wiosną, wiec ciężko ruszają...
Kilka dni temu zrobiłam obwódkę z kostrzewy sinej i bodziszka.
Ale myślę, że docelowo będą dążyć do zrobienia obwódki z żurawek jak na rabacie obok.

Jakoś na razie nie czuję tej południowej strony piwniczki. Muszę dojrzeć....

A ,jakie bodziszki tam zasadziłaś ?korzeniaste ?
Ja bym tam jeszcze kocimiętkę wsadziła .
W Jaworniku ,możesz kupić żurawki po 3 i 5 zł ,mają chyba 4 gatunki ,zobacz u mnie wstawiłam jedno zdjęcie ,kupione wiosną tamtego roku .
07_Rene 21:36, 07 maj 2015

renatamama3 napisał(a)

A ,jakie bodziszki tam zasadziłaś ?korzeniaste ?
Ja bym tam jeszcze kocimiętkę wsadziła .
W Jaworniku ,możesz kupić żurawki po 3 i 5 zł ,mają chyba 4 gatunki ,zobacz u mnie wstawiłam jedno zdjęcie ,kupione wiosną tamtego roku .

No właśnie nie wiem... Dostałam od teściowej, u niej są niezbyt wysokie, kwitną na różowo i świetnie rosną w słońcu. Zauważyłam też, że mocno pachną, bardzo specyficznie. Po przesadzaniu nawet po myciu rąk nadal pachniały mi ręce.

Kacimiętkę mam "na tyłach" Też o tym myśslałam, ale boję się że przesadzę...
Do Jawornika muszę się kiedyś wybrać, choćby na zwiady choć po 3zł to w ubiegłym roku były żurawki u nas na targu

Ja widziałabym tam takie bordowe...
07_Rene 21:44, 07 maj 2015

Obfociłam dziś piwniczkę od strony północnej. Odkryłam, że nawet w sporej ilości wysiały się tam orliki, co mnie bardzo cieszy.

renatamama3 08:22, 08 maj 2015

Śliczny ,ten leśny klimat z drugiej strony.Nie wiem jakie to mogą być bodziszki ,ja na skarpie mam korzeniaste ,bo są niskie ,ale liście im nie pachną .
W Jaworniku są te czerwone ,krwiste zielone i te z ceglanymi liśćmi chyba Marmalade .Mnie zawsze zachwycała piwniczka w Goczałkowicach .

babka 00:38, 09 maj 2015

Widać już zmiany u Ciebie, coraz ładniej
Piwniczka super zaczyna obrastać, podoba mi się ten naturalistyczny klmat. Z kolei piwniczka z Goczałkowic, którą Renata wstawiła cudna i tak pomyślałam gdybyś na jej wzór boki frontu tej swojej podobnie obsypała ziemią, kamieniami...? chodzi mi o utworzenie trochę takiego kopca.

PS. patrząc na fotki z tulipkami od razu pomyślałam, że zmieniłaś sprzęt foto Udane zdjęcia to nie tylko zasługa aparatu ale też umiejętności Urocze
07_Rene 22:48, 09 maj 2015

renatamama3 napisał(a)
Śliczny ,ten leśny klimat z drugiej strony.Nie wiem jakie to mogą być bodziszki ,ja na skarpie mam korzeniaste ,bo są niskie ,ale liście im nie pachną .
W Jaworniku są te czerwone ,krwiste zielone i te z ceglanymi liśćmi chyba Marmalade .Mnie zawsze zachwycała piwniczka w Goczałkowicach .

Rzeczywiście fajna piwniczka, taka klimatyczna. Bardzo podoba mi się ścieżka z kamieni. Ale tam też nie ma zbyt wiele gatunków roślin. I właśnie taki lekki minimalizm chciałabym u siebie. Wystarczy już, że każda strona będzie w innym klimacie, ze względu na nasłonecznienie.

W to lato planujemy wymienić drzwi do piwniczki i szpetny komin. Dopiero wtedy będę decydować, co dalej. Ale cały czas myślę

07_Rene 23:00, 09 maj 2015

babka napisał(a)
Widać już zmiany u Ciebie, coraz ładniej
Piwniczka super zaczyna obrastać, podoba mi się ten naturalistyczny klmat. Z kolei piwniczka z Goczałkowic, którą Renata wstawiła cudna i tak pomyślałam gdybyś na jej wzór boki frontu tej swojej podobnie obsypała ziemią, kamieniami...? chodzi mi o utworzenie trochę takiego kopca.

PS. patrząc na fotki z tulipkami od razu pomyślałam, że zmieniłaś sprzęt foto Udane zdjęcia to nie tylko zasługa aparatu ale też umiejętności Urocze

Ola, z ziemią to byłoby problematyczne, bo w tych miejscach byłby zbyt duży spad, żeby nie groziło obsunięciem. Nie ma możliwości porzerzenia piwniczki i wyłagodzenia tych przodów, bo jej lico jest ok 3 metrów od garażu.
Pomysł z Kamieniami bardziej mi przypadł do gustu, ale to dopiero za kilka lat, bo teraz zbyt niebezpieczne dla mojego 3-letniego syna. Już teraz wdrapuje się na piwniczkę, kamienie mogłyby się też obsunąć.
Dzięki za inspiracje wcześniejsze, teraz je dopiero zobaczyłam, no i że Ci się chce do mnie zaglądać i obmyślac)))

Dla Ciebie ostatnie tulipanki

Odnalazłam w końcu czytnik kart. Zdjęcia lepsze, ale też bardziej czasochłonne Za takich ujęć komórką w życiu bym nie zrobiła