Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Bogdzia 10:51, 29 maj 2015

Dobrze myslisz , pierwszy był pusty następne by zakwitły wiec nie obrywaj. Najłatwiej to poznac po twardosci pąka.Moze je w chłodni gdzies trzymali , to bedą spóźnione .Dobrze ze młode przyrosty juz rosna, trzeba bedzie latem podlewac roslinkę zeby zawiazala nowe pąki na przyszły rok a poniewaz jest teraz sadzona to i teraz co jakis czas podlewaj. Rh lubią miec zawsze wilgotną ziemię ale nie lubią stojacej wody.
07_Rene 11:01, 29 maj 2015

Dziękuję Ci Bogdziu serdecznie... Brakuje mi doświadczenie, żeby ocenić czy będzie kwiat po twardości pąka, bo większość jest takich powiedziałabym pośrednich. W takim razie czekam cierpliwie. Bedę podlewać

Mam jeszcze jedno pytanie do eksperta

Jeden rh nova zemla kiwa się u podstawy. Wygląda to tak jakby został uszkodzony tuż przy pniu jak kulki nawozowe zagrzebywali nie zauważyłam tego przy kupowaniu

Na razie nie widać żeby obsychał, nie ma innych niepokojących objawów. Zabezpieczyłam go taką podporą z drucików do bylin, żeby wiatr go nie skończył.
Myslisz, że ma szansę na przeżycie? Bo wiem że rodki mają delikatne korzenie

Chyba, że po jakaś choroba, ale jak szukałam informacji na ten temat, to z niczym podobym się nie spotkałam.

Bogdzia 23:31, 29 maj 2015

07_Rene napisał(a)
Dziękuję Ci Bogdziu serdecznie... Brakuje mi doświadczenie, żeby ocenić czy będzie kwiat po twardości pąka, bo większość jest takich powiedziałabym pośrednich. W takim razie czekam cierpliwie. Bedę podlewać

Mam jeszcze jedno pytanie do eksperta

Jeden rh nova zemla kiwa się u podstawy. Wygląda to tak jakby został uszkodzony tuż przy pniu jak kulki nawozowe zagrzebywali nie zauważyłam tego przy kupowaniu

Na razie nie widać żeby obsychał, nie ma innych niepokojących objawów. Zabezpieczyłam go taką podporą z drucików do bylin, żeby wiatr go nie skończył.
Myslisz, że ma szansę na przeżycie? Bo wiem że rodki mają delikatne korzenie

Chyba, że po jakaś choroba, ale jak szukałam informacji na ten temat, to z niczym podobym się nie spotkałam.

Trudno powiedziec bo nie wiadomo co się stało ale i tak nie ,masz wyjscia , musisz czekac a co mogłas już zrobiłas. Nie potrafię odpowiedziec bo nie wiem co mu jest ale u mnie kiedys wiatr nadłamal dużą gałąź i po latach zrosła sie z głównym pniem wiec i u Ciebie moze dobrze bedzie.
babka 23:39, 29 maj 2015

Na temat Rh się nie wypowiadam z wiadomych powodów zresztą lepszego eksperta od Bogdzi nie znajdziesz !
Mój jakoś tam zipie, nawet kwitnąć zaczął ale nie wiem czy da się uratować :/

Czekam na zdjęcia polkowe
marzena 00:50, 30 maj 2015

Rene, fajnie, że chcesz posadzić rh przy tej piwniczce, bedzie świetnie, nie mam zdania co do Twoich wyszczególnionych opcji...
ja sama wolałabym posadzić same rh bez innych roślin, właśnie mam taki pomysł, aby u siebie w jednym świetnie wyeksponowanym miejscu zrobić nowe nasadzenia tylko z rh i azalii - ale to będę realizować w przyszłym roku, gdy jesienią usunę 4 krzewy z tego wybranego miejsca...
Twoje żurawki bardzo ładnie sie prezentują
07_Rene 12:22, 31 maj 2015

Bogdzia napisał(a)

Trudno powiedziec bo nie wiadomo co się stało ale i tak nie ,masz wyjscia , musisz czekac a co mogłas już zrobiłas. Nie potrafię odpowiedziec bo nie wiem co mu jest ale u mnie kiedys wiatr nadłamal dużą gałąź i po latach zrosła sie z głównym pniem wiec i u Ciebie moze dobrze bedzie.

Nie pozostaje nic innego, jak tylko czekać.

Młode dzięcioły wygladają nieśmiało z dziupli, ale rodzice dbają nadal jak o maleństwa

07_Rene 12:24, 31 maj 2015

babka napisał(a)
Na temat Rh się nie wypowiadam z wiadomych powodów zresztą lepszego eksperta od Bogdzi nie znajdziesz !
Mój jakoś tam zipie, nawet kwitnąć zaczął ale nie wiem czy da się uratować :/

Czekam na zdjęcia polkowe

Ciężko z tymi zdjęciami, bo wczoraj pogoda w kratkę. rozgrzebaliśmy konim na piwniczce i trzeba było uciekać przed deszczem.
Mąż się zobowiązał dzisiaj coś pstryknąć... to zobaczymy... ale w sumie to niewiele mam do pokazania na forum publicznym.
07_Rene 12:27, 31 maj 2015

marzena napisał(a)
Rene, fajnie, że chcesz posadzić rh przy tej piwniczce, bedzie świetnie, nie mam zdania co do Twoich wyszczególnionych opcji...
ja sama wolałabym posadzić same rh bez innych roślin, właśnie mam taki pomysł, aby u siebie w jednym świetnie wyeksponowanym miejscu zrobić nowe nasadzenia tylko z rh i azalii - ale to będę realizować w przyszłym roku, gdy jesienią usunę 4 krzewy z tego wybranego miejsca...
Twoje żurawki bardzo ładnie sie prezentują

Dziękuję za odwiedziny. Wbrew pozorom na tej piwniczce nie ma sporo miejsca rezerwując miejsce na wzrost rh. Na razie nie jestem przekonana ani do azalii, ani do jałowców

07_Rene 12:41, 31 maj 2015

Z powodu pogody w kratkę dopieszczania piwniczki nie było Ciągle coś mi nie leży...

Ciężko mi zrobić zdjęcie, żeby objąć całą piwniczkę...

Jałowce posadziłam po skosie... Nie wiem czy zostawić te, czy jednak kupić jałowce sabińskie????
Te mają zwichrzony pokrój i fajnie przełamują krągłości rodków, jak bedą te sabińskie to wszystko będzie na okrągło. Z drugiej srony obawiam się, że te które są teraz będą się zbyt wypiętrzać z górę...
Przy drzewie posadziłam clematisa.

Tył pieniczki zostawiam do obsadzenia na przyszły rok, rozlożona mata fajnie wszystkie chwasty wytępi.

babka 12:43, 31 maj 2015

Czyli pogoda w kratkę. U mnie popadało ale dopiero wieczorem, w dzień jak dziś słońce z chmurami ale wietrznie ... wrrrr nie lubię
Mimo nieciekawych prognoz pogodnej niedzieli życzę