Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

jalos 22:53, 19 cze 2015

Warmia napisał(a)

Ha, ha ja też mam takie wspomnienia i długo nie mogłam się do nich przekonać, ale teraz mam i to już kilka

i stołują się u ciebie te wstręciuchy?
jalos 22:57, 19 cze 2015

Warmia napisał(a)

Z tym żaglem to faktycznie chyba nie bardzo, ale mnie zastanawia inna rzecz. Moim zdaniem z czegokolwiek zrobicie zadaszenie to i tak będzie to zbierać wodę i trzeba będzie zrobić jej odprowadzenie. My na razie mamy prowizoryczny stelaż, do którego M przyczepił plandekę. Stelaż jest pod lekkim nachyleniem i cała woda zlatuje za taras.
To co eewentualnie można u Was zrobić to dołożyć jeszcze poprzeczki przechodzące pod środkiem żagla. Dzięki nim żagiel nie będzie się tak wyginał pod naporem wody.

najpierw spróbujemy go zamontowac w taki sposób, żeby był spad. Jak nie wyjdzie to może jakaś poprzeczka, a może po prostu dodam mu nap po bokach, rozepniemy mocno naciągnięte linki stalowe, na nich zamocujemy żagiel - jakby zasłona w pozmiomie i będziemy sobie zasłaniać i odsłaniać. Coś trzeba wymyślić.
Warmia 22:58, 19 cze 2015

jalos napisał(a)

i stołują się u ciebie te wstręciuchy?

Na razie mam tylko hosty, tych wstręciuchów jeszcze nie mam , tfu, tfu
Warmia 23:00, 19 cze 2015

Najlepszy byłby lekki spad i dobrze naciągnięty żagiel. Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Można dokupić te kółka przez, które przeciągasz sznurek i zwiększyć ilość dziurek. Wtedy łatwiej będzie go napiąć. Tylko czy chcesz dokładać dziurki. Można kuipć w OBI zestaw do nabijania dziurek.
nawigatorka 23:02, 19 cze 2015

Czytam i milcze dalej
jalos 23:07, 19 cze 2015

nawigatorka napisał(a)
Czytam i milcze dalej

to przyjedź na instruktaż
nawigatorka 23:15, 19 cze 2015

jalos napisał(a)

to przyjedź na instruktaż

Dacie rade.my tez biegalismy z linkami pół dnia bo musieliśmy jeszczę ustawić dwa czterometrowe maszty i to tak by nie tylko trzymały żagiel ale by nie stały na środku trawnika ale przy murach tarasu.tylko nie wiem czy z tym żaglem. Ale slubowalam milczenie...
Zeta 14:19, 23 cze 2015

Kurczę zmartwiły mnie te żagle ...sama planowałam taki na teraz górny ....mohh
Magda70 14:25, 23 cze 2015

jalos napisał(a)

tak, fabryczna była - po prostu zwykły nap.
taki jak na brzegach

ciekawa jestem co Ty wymyslisz. jeśli żagiel nie będzie miał spadu na jedną strone - zrobi ci się to samo - chyba, że twoj będzie po prostu przeciekał...(?)

też jestem ciekawa co wymyślę...na razie ostra dyskusja w domu
eM chce skracać a ja nie...i kombinujemy dalej. Ciekawe czy w tym roku zdążymy
Magda70 14:27, 23 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

Dacie rade.my tez biegalismy z linkami pół dnia bo musieliśmy jeszczę ustawić dwa czterometrowe maszty i to tak by nie tylko trzymały żagiel ale by nie stały na środku trawnika ale przy murach tarasu.tylko nie wiem czy z tym żaglem. Ale slubowalam milczenie...

Oj...mi nie ślubowałaś...